Det bæredygtige OL

De Olympiske Lege i Rio de Janeiro, der blev åbnet i fredags, vil sætte nye standarder for bæredygtighed gennem en stribe tiltag relateret til både CO2-udslip, affaldshåndtering, energiforbrug, råmaterialer og social inklusion.

OLs grønne tema blev markeret under åbningsceremonien, hvor de indmarcherende atleter havde fået nogle frø med, som de kunne 'plante' i nogle bokse, der senere foldede sig ud til træer i en grøn udgave af de fem olympiske ringe. Foto: Rio2016.

08.08.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Natten til lørdag dansk tid åbnede de Olympiske Lege i den brasilianske metropol Rio de Janeiro med en storslået åbningsceremoni på byens ikoniske stadion, Maracanã. Og allerede i løbet af festivitassen på den gigantiske arena blev et af legenes centrale temaer slået an. Når det kommer til bæredygtighed vil Rio-legene nemlig gerne gøre en forskel på en lang række fronter.

Læs også: 33 ton overskudsmad blev indsamlet på Roskilde Festival

Afholdelsen af de Olympiske og Paralympiske Lege medfører store udfordringer for organisationskomitéen. I løbet af de i alt 45 dage, de to begivenheder varer, vil 28.500 atleter, trænere og ledere, et lignende antal pressefolk og hundredtusindvis af fans ankomme med fly til byen. De skal herefter transporteres rundt i byen, bespises, indlogeres osv.

Alt dette indebærer et enormt forbrug af energi og ressourcer, og derfor har man fra start sat sig et mål om, at dette skal håndteres så bæredygtigt som muligt. Til det formål, har Rio-arrangørerne opstillet tre kategorier – planet, mennesker og trivsel (Planet, People and Prosperity) inde for hvilke man har placeret de forskellige udfordringer og arbejdsområder.

Under disse tre overskrifter er det målet at ”etablere en standard for bæredygtighed omkring afholdelse af events, indføre bæredygtighed som en del af organiseringens DNA, tjene som et eksempel på gode bæredygtighedspraksisser og være transparente i sin dialog med samfundet”, som det hedder.

Biodiesel og bæredygtig forsyning
Konkret vil man eksempelvis afbøde (mitigate) det massive drivhusgasudslip – arrangørerne regner selv med 3,6 mio. ton CO2-ækvivalenter – legene alt i alt vil medføre. For det første vil man sørge for, at den omfattende flåde af busser og biler, der skal fragte deltagere og tilskuere rundt mellem de forskellige konkurrencer, vil køre på diesel, der indeholder 20 procent genbrugt madolie.

For det andet vil man sørge for at planlægge logistikruterne så effektivt som muligt for at reducere brændstofforbruget – estimeret til 23,5 mio. liter – mest muligt. Og endelig vil man sørge afbøde udslippet gennem diverse teknologiske tiltag bl.a. omkring landbrug, produktion og samfund, der skal give udslag i både ”korte, mellemlange og langsigtede gevinster”.

Rio de Janeiros legendarisk Maracanã-stadion dannede rammen om åbningsceremonien. Foto: Flickr/Pedro Lopez.

Også på indkøbsområdet vil Rio-folkene sætte barren højt. Legene medfører således indkøb eller leje af op mod 30 mio. enheder (bl.a. 700.000 håndklæder og 115.000 elpærer), og her skal bæredygtighed ligeledes være et centralt parameter. I god tid inden legene lancerede man således en guide til bæredygtige forsyningskæder, der skal sikre at alle leverandører forpligter sig til at tage alskens hensyn i deres arbejde.

Arrangørerne vil selv sørge for at indkøbe certificerede produkter, fx FSC-mærket træ, MSC-mærkede fisk og skaldyr, genbrugsmaterialer etc., ligesom man vil tage hele produktcyklussen med i sine overvejelser og også indtænke adskillelsesfasen. Endelig sørger man også for at samarbejde med lokale leverandører i SMV-kategorien for den måde at styrke handelslivet i regionen.

På affaldsfronten skal de forventede 17.000 ton affald fra legene ligeledes håndteres bæredygtigt. Genbrug af papir, metal og glas, kompostering af organisk affald, og et generelt fokus på bl.a. skånsom emballage, minimalt ressourceforbrug og design to disassemble skal sørge for at minimere legenes fodaftryk.

Endelig er social inklusion og diversitet vigtige områder for Rio-legene. Dialoggrupper med repræsentanter for eksempelvis LGBT-, sorte og andre minoriteter skal sørge for at alle bliver inddraget i planlægningen og afviklingen af legene, herunder på ansættelsesfronten.

Vellykket åbningsceremoni
Generelt skal alle desuden kunne følge med i arbejdet, både via legenes bæredygtigheds-site, et partnerskab med UNEP om monitorering af indsatsen, og transparens i økonomien, ligesom tre bæredygtighedsrapporter, hvoraf den første kom i oktober 2014, skal gøre rede for de forskellige tiltag.

For at vende tilbage til åbningsceremonien i fredags, så blev den som sagt brugt til at gøre opmærksom på de mange bæredygtighedstemaer, man altså fokuserer på både før, under og efter legene. Og det lykkedes faktisk rigtig godt, mener en pr-ekspert.

”På den ene side var det, hvad man forventede, at Brasilien skulle komme med af samba, rytme, fest, livsglæde og en stærk nerve. På den anden side skete der noget meget overraskende og historisk, nemlig at man brugte en åbningsceremoni til nogle meget stærke politiske budskaber”, siger kreativ direktør i Have Kommunikation, Christian Have, til DR, og fortsætter:

”Showet var meget analogt og ikke så digitalt med mange skærme - det var mennesket i centrum med nogle politiske værdier. Det er et superspændende aftryk, som jeg håber vil inspirere os alle, der arbejder med det”.

Læs også: Den cirkulære fremtid

OL i Rio varer frem til den 21. august. Derefter er der et par ugers pause inden de Paralympiske Lege starter onsdag d. 7. september med slutdato søndag d. 18. Her kan du hente og læse flere rapporter om legenes bæredygtighedselementer, såsom madproduktion, materialeanvendelse og miljø omkring sportsarenaerne.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C