Design med omtanke: Nyt værktøj gør cirkulær forretning konkret
Under 3daysofdesign blev designbranchens rolle i den grønne omstilling sat i spotlyset. Men hvordan omsætter man smukke intentioner til virkelighed i en travl hverdag? Et nyt værktøj fra Erhvervshus Hovedstaden hjælper virksomheder med at finde de cirkulære muligheder, hvor det giver mest mening.
Foto: 123rf.com
Cirkulær økonomi er ikke længere en niche, men en nødvendighed. Det gælder også i designbranchen. Mange små og mellemstore virksomheder står med en udfordring: Hvordan arbejder man med cirkulær omstilling, når produktionen foregår eksternt, tiden er knap, og ressourcerne begrænsede?
Med et nyt værktøj fra Erhvervshus Hovedstaden kan design- og modevirksomheder kommer hurtigt og relativt nemt i gang: Værktøjet indeholder syv konkrete trin, der guider virksomheder til at identificere de steder i værdikæden, hvor de kan reducere affald og materialeforbrug, gentænke designprincipper og finde nye måder at skabe værdi på uden at miste hverken udtryk eller funktionalitet.
"Vi oplever et stigende ønske om at arbejde cirkulært, men også en usikkerhed om, hvordan man gør det i praksis. Det her værktøj er en hjælp til dem, der gerne vil i gang, men ikke nødvendigvis har tid eller ressourcer til at kaste sig ud i store strategiprojekter. Samtidig giver det en oplagt anledning til at ændre samtalen: Fra rapporteringspligt til nu også at indebære forretningspotentiale med fokus på besparelser, risici og imødekommelse af fremtidens lovkrav." siger Frank Toft Nørgaard, forretningsudvikler hos Erhvervshus Hovedstaden.
De 7 trin i cirkulær forretningsudvikling
Værktøjet består af 7 trin til kortlægning af jeres virksomheds muligheder for at blive mere cirkulær
- Kortlæg egen værdikæde: Skab overblik over jeres væsentligste aktiviteter og aktører.
- Afdæk ressourceindtaget i jeres værdikæde: Få kortlagt hvor i værdikæden I har jeres største tilførsler af materialer.
- Afdæk affaldsstrømme i jeres værdikæde: Få kortlagt hvor jeres aktiviteter i værdikæden har betydelige affaldsstrømme.
- Prioriter indsatsområder: Afdæk hvor I har jeres største potentiale for at reducere ressourceindtag og affald.
- Udforsk cirkulære designprincipper: Undersøg mulig anvendelse af cirkulære designprincipper.
- Udforsk cirkulære forretningsmodeller: Identificer og udforsk nye cirkulære forretningsmodeller.
- Overvej samarbejdspartnere: Overvej, hvilke partnere I kan samarbejde med for at styrke jeres cirkulære løsninger.
Kilde: Erhvervshus Hovedstaden
Mere end æstetik
Værktøjet er særligt relevant for designere, producenter og brands, der arbejder med fysiske produkter, eksempelvis interiør, tekstil og livsstil. Det udfordrer virksomheder til at se deres produkt med nye øjne: Kan affald blive til nyt materiale? Kan emballage skilles og genanvendes? Og er der en alternativ forretningsmodel, hvor produkt og service går hånd i hånd?
“Cirkularitet handler ikke kun om materialer – det handler om hele tankegangen bag et produkt. Og det er her designbranchen virkelig kan gøre en forskel,” lyder det fra Frank