Det er svært at finde klimavenlige Valentinsblomster

Der er stor ugennemsigtighed når det gælder afskårne blomster, forbrugerne kan nemlig ikke gennemskue om blomsterne er bæredygtige eller ej. En enkelt rose fra et drivhus kan 'koste' op mod fem kilo CO2.

Roser er en af de store klimasyndere på blomstermarkedet, samtidig med at det er den mest foretrukne Valentinsblomst..

14.02.2019

CSR.dk

Der er mange, der køber blomsterbuketter til deres udkårne på Valentinsdag i dag, den 14. februar – men det er næsten umuligt at se, hvilke blomster der er bæredygtige, og hvilke der er klimasyndere. Blomsterne bliver nemlig enten fløjet ind eller dyrket i opvarmet drivhuse og det udleder CO2, skriver Politiken.

Læs også: Hurtig omstilling kan holde jordens temperaturstigning under 1,5 grader

Og særligt valentinsfavoritten, rosen, er en af de værste klimasyndere. En enkelt rose kan være skyld i et kilo kulstofudslip eller mere, viser flere undersøgelser. Det bekræfter danske blomsterforhandlere:

”Langt de fleste danskere ser blomster som noget lækkert og naturligt. Men det er klart, at det kræver energi både at dyrke dem og at transportere dem til Danmark. Derfor er roser og andre friske blomster på denne årstid en stor belastning for klimaet”, siger Marie Holmer, medejer af blomsterfirmaet Vildevioler, som dyrker økologiske blomster i Danmark fra forår til vinter, til politiken.dk.

31 procent af de europæisk importerede blomster kommer fra Kenya, og det koster omkring et kilo CO2 per solgte rose. Også Holland er stor blomstereksportør til det europæiske marked, her vokser blomsterne i opvarmede drivhuse, og det koster omkring fem kilo CO2 per solgte rose.

”Der ingen tvivl om, at det er mere CO2-venligt at producere blomsterne i et varmt land og transportere dem herop end at dyrke dem i et koldt land i drivhuse, som skal varmes op”, siger Andreas Hansen, produktchef i den danske afdeling af Fairtrade, til politiken.dk.

Forbrugerne bliver ikke ordentligt oplyst
Det er svært for kunderne at finde frem til de bæredygtige blomster, og ofte ved forhandlere heller ikke nok om blomstens oprindelse.

”Ude på Grønttorvet, hvor vi køber blomster, ser de underligt på os, når vi spørger, hvor blomsterne har vokset. Det er meget uigennemsigtigt. Vi har arbejdet hårdt på at finde blomsterproducenter med miljøcertificeringer”, siger Marie Holmer til Politiken.

Men der findes certifikationsordninger til blomster, herunder hollandske More Profitable Sustainability (MPS). Her rangeres blomsteravlerne fra A-C i forhold til deres produkters bæredygtighed.

”Blomsteravlerne får certificeret, at de bruger ressourcerne godt. For eksempel skærer de ned på forbruget af vand og energi og bruger den rigtige plantebeskyttelse. Jo mindre energi og færre pesticider, des bedre vurdering får ens produktion”, siger kommerciel direktør i MPS, Remco Jansen, til politiken.dk.

Men MPS-certifikatet er ikke rettet mod forbrugerne, det er en såkaldt business-to-business-ordning. Ordningen skal hjælpe supermarkeder og grossister til at stille krav til blomsterproduktionen.

Vores svenske naboer er bedre til at oplyse forbrugerne. Blomsterkæden Blomsterlandet oplyser kunderne om blomstens certificering, og det inspirerer brancheforeningen Flora Dania:

”Vi har lige haft besøg af Blomsterlandet og vil se på, hvordan vi kan få fortalt forbrugerne om alle de gode ting, der sker i branchen. Vores danske blomsteravlere har halveret deres energiforbrug og er langt fremme, når det handler om at bruge mindre kemisk skadedyrsbekæmpelse. Det er vigtigt for kunderne”, siger direktør i Flora Dania, Peter Larsen-Ledet, til politiken.dk.

Læs også: Bæredygtighed i byggeriet skal ned i øjenhøjde

Danske blomsterforhandlere vil i de kommende år blive bedre til at oplyse om blomsternes bæredygtighed, lyder det fra ham.

- SDN

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K