Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger

Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.

20.09.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Omstilling til cirkulære processer er ikke til at komme uden om. Det er en helt central nøgle i at opnå de globale, regionale, nationale og lokale målsætninger for klima og biodiversitet, og lovgivere presser derfor krav ud i de enkelte virksomheder gennem lovgivning.

”Der er en perfekt storm, hvor ressourceknaphed, den direkte forbindelse til mængden af udledte CO2, teknologirevolutionen, som gør nye forretningmodeller og cirkulære løsninger mulige, og de afledte krav og forventninger fra lovgivere og kunder,” sagde Anna Töndevold, som er Nordics Sustainability Strategy Lead i Accenture Nordics, da hun i april måned talte på LOOP Forum i København.

Læs også: Danmark skraber bunden i undersøgelse af cirkulær økonomi

Hun var på scenen for at præsentere hovedresultaterne i Nordic Circular Economy Playbook 2.0 – et projekt finansieret af Nordic Innovation, som hører under Nordisk Råd, og drevet af Accenture. Her har 140 produktionsvirksomheder været igennem diverse workshops og surveys om cirkulære løsninger og resultaterne var klar i november 2022.

Penge i at udrydde ineffektivitet
Den første konklusion er, at der ligger næsten 1.000 milliarder danske kroner i cirkulære løsninger og venter på at blive samlet op i Norden alene i årene hen mod 2030.

Mulighederne opstår, fordi de lineære værdikæder er fulde af ineffektivitet, og konverteringen til nye forretningsmodeller er der hvor de nye indtjeningsmuligheder skal opstå. 

”Vi overproducerer og det skaber affald. Kan vi producere mindre og skabe samme eller mere værdi? Bilparken er parkeret mere end 95 procent af tiden - kan vi skabe deleøkonomier, der gør op med underudnyttelsen af aktiver? Det er ineffektivt, at vi ikke reparerer, men erstatter, og blot kasserer ved slutningen af produktets levetid,” sagde Anna Töndevold.

”Men arbejdet frem mod Circular Economy Playbook 2.0 gjorde det også klart, at cirkulær økonomi for mange er overvældende at gå i gang med, bl.a. fordi der er så mange steder man potentielt kunne sætte ind,” fortsatte hun.

Derfor satser drejebogen på at få virksomhederne til at gå i gang der, hvor der er mest at hente. ”The big bets”, som Anna Töndevold kalder det. Og i de nordiske industrivirksomheder handler det om at tage fat på:

  • Built to last – at designe og producere produkter, der er nemme at reparere og derved forlænge og forøge udnyttelsen af produkterne. Det kan handle om modulært design og genanvendelige materialer.
  • Få mest muligt ud af investeringen i ressourcer og skabe flere livscyklus – at reparere og vedligeholde, så eksisterende produkters levetid forlænges
  • Genanvende og upcycling – så man genindvinder og bruger værdifulde dele af produkter ved enden af deres levetid, og afleverer affaldsfraktioner og materialer tilbage til deres kilde.

Anna Töndevold medgiver gerne, at dette ikke er spritnye ideer. Men ikke desto mindre er de i skarp kontrast til den måde, vi driver virksomhed på i dag, hvor man ”prioriterer salget af nye varer” over nærmest alt andet.

Anna Töndevold fra Accenture mener, at der aldrig har været mere bruge for at omstille fra lineært til cirkulært, men at det endnu går alt for langsomt. Foto: Anna Töndevold.

Nøglen ligger i meget mere samarbejde
Arbejdet med de 140 virksomehder gjorde det også gklart, at omstilling til cirkularitet kun kan gøres i systemsamarbejder, hvor en hel værdikæde er fælles om at finde nye metoder og samarbejdsformer.

”Det er lettere sagt end gjort. Og vi har nogle meget klare konklusioner ift. hvad det kræver, at få det til at lykkes,” forklarede Anna Töndevold.

  1. Det kommer ikke til at ske spontant, så der skal være nogen, der driver samarbejdet i gang, sørger for at få parterne samlet osv. Den rolle kan alle aktører tage på sig.
  2. Det kræver strukturerede processer og løsning af konkrete opgaver.
  3. Der er brug for en neutral partner, som kan facilitere arbejdet og processerne.
  4. Der er brug for en neutral partner til at håndtere følsomme oplysning og deling af data.
  5. Der skal skabes et miljø, hvor man kan eksperimentere med nye løsninger.

”Cirkulære løsninger kan kun skabes, hvis man deler data, med data er ofte forbundet med en oplevet risiko for at miste kontrollen over disse. Det er en stor forhindring for udviklingen af cirkulære løsninger. Så det er et virkelig vigtigt punkt at finde en løsning på,” siger Anna Töndevold. 

Langsomme frontløbere
De nordiske lande har et erklæret mål om at være førende inden for cirkulær økonomi i 2030. Det ser dog ikke ud til helt at være der, virksomhederne er på vej hen.

Som en del af drejebogsprojektet har virksomheder to gange, i henholdsvis 2019 og 2022, svaret på spørgsmål om cirkulær praksis.

De fleste virksomheder har stadig deres fokus inden for rammerne af deres egen produktion, og genanvendelse er der, hvor der er mest udvikling. Andelen af virksomheder, der sender over 80 procent af affaldet fra deres produktion til genanvendelse af således steget fra 34 til 45% mellem 2019 og 2022, mens 34 procent i 2022 arbejdede med at tage deres produkter tilbage, sammenlignet med 19 procent i 2019.

Stigningen er dog under 10 procent, når det drejer som om at øge salg af add-on services som reparation, og mindre øget brug af genanvendte materialer i egne produkter er kun gået fra 34 til 37 procent. 

“Dette er fire års udvikling for en region, der ser sig selv som frontløber. Vi er nødt til at accelerere,” kommenterede Anna Tönsvold.

“Noget af det vigtigste i at øge hastigheden er at trække arbejdet med cirkulære løsninger ud af bæredygtighedsafdelingerne og gøre dem til tværorganisatoriske indsatser. Ejerskabet skal simpelthen ud i design-, indkøbs- og produktionsafdelingerne. Der er meget modstand i de interne processer, hvor f.ek. incitamentssystemerne ikke passer til cirkulære metoder. Man belønnes for noget andet,” fortsatte hun.

Modeller for organisering
Fordi det kræver så meget at få cirkularitet integreret i virksomhedens eksisterende processer og kultur, Anna Tönsvold mener f.eks. at det lineære og cirkulære reelt ikke kan co-eksistere, vælger virksomheder ofte en af tre mulige modeller for at kommer i gang.

  • Pilotvejen – et pilotprojekt i en afdeling af virksomheden ad gangen.
  • Satellitten – hvor man placerer aktiviteterne uden for den eksisterende virksomhed, så man kan eksperimentere uden for rammerne af etableret kultur, kpi’er osv.
  • Gradvist – hvor man laver fuldkommen omstilling på ét brand og lærer af dette, før man går videre til næste.

“Uanset modellen er det vores erfaring, at den øverste ledelse skal sætte tonen for arbejdet og at man ikke må undervurdere mængden af data, der er brug for i omstillingen. Og så start altid der, hvor impact kan være størst,” siger Anna Tönsvold.

Læs også: Ud af containeren og op på produkthylden

Playbook 2.0 fokuserer på transformation and skalering, mens den første, som udkom i 2021, ser på, hvordan man bedst kommer i gang.

Der er mange og grundige informationer og modeller og sektorbaserede ideer til forretningsudvikling i begge. De kan findes henholdsvis her (2022) og her (2021).

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cirkulære løsninger

Omstillingen til cirkulær økonomi er en af hovednøglerne til både reduktion af CO2-udledninger og knaphed på materialer. Temaet ser på overordnede udfordringer og erfaringer med cirkularitet og bringer eksempler på løsninger, der allerede er på markedet i dag.

Relateret indhold

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

08.05.2024Genan A/S

Sponseret

At være en af Genans grønne pionerer

08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

07.05.2024Comwell Hotels

Sponseret

”Alderen er vores arbejdsstyrke”

07.05.2024CSR.dk

Sidste uges tre vigtigste bæredygtighedsnyheder

06.05.2024CSR.dk

”Den grønne omstilling risikerer at strande på kajkanten”

06.05.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Sustainable Business Solutions og Erhvervsakademi Aarhus indgår partnerskab

Jobmarked

Se alle

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Ønsker du at få styr på "bogstavssuppen", så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

15.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online