Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger

Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.

20.09.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Omstilling til cirkulære processer er ikke til at komme uden om. Det er en helt central nøgle i at opnå de globale, regionale, nationale og lokale målsætninger for klima og biodiversitet, og lovgivere presser derfor krav ud i de enkelte virksomheder gennem lovgivning.

”Der er en perfekt storm, hvor ressourceknaphed, den direkte forbindelse til mængden af udledte CO2, teknologirevolutionen, som gør nye forretningmodeller og cirkulære løsninger mulige, og de afledte krav og forventninger fra lovgivere og kunder,” sagde Anna Töndevold, som er Nordics Sustainability Strategy Lead i Accenture Nordics, da hun i april måned talte på LOOP Forum i København.

Læs også: Danmark skraber bunden i undersøgelse af cirkulær økonomi

Hun var på scenen for at præsentere hovedresultaterne i Nordic Circular Economy Playbook 2.0 – et projekt finansieret af Nordic Innovation, som hører under Nordisk Råd, og drevet af Accenture. Her har 140 produktionsvirksomheder været igennem diverse workshops og surveys om cirkulære løsninger og resultaterne var klar i november 2022.

Penge i at udrydde ineffektivitet
Den første konklusion er, at der ligger næsten 1.000 milliarder danske kroner i cirkulære løsninger og venter på at blive samlet op i Norden alene i årene hen mod 2030.

Mulighederne opstår, fordi de lineære værdikæder er fulde af ineffektivitet, og konverteringen til nye forretningsmodeller er der hvor de nye indtjeningsmuligheder skal opstå. 

”Vi overproducerer og det skaber affald. Kan vi producere mindre og skabe samme eller mere værdi? Bilparken er parkeret mere end 95 procent af tiden - kan vi skabe deleøkonomier, der gør op med underudnyttelsen af aktiver? Det er ineffektivt, at vi ikke reparerer, men erstatter, og blot kasserer ved slutningen af produktets levetid,” sagde Anna Töndevold.

”Men arbejdet frem mod Circular Economy Playbook 2.0 gjorde det også klart, at cirkulær økonomi for mange er overvældende at gå i gang med, bl.a. fordi der er så mange steder man potentielt kunne sætte ind,” fortsatte hun.

Derfor satser drejebogen på at få virksomhederne til at gå i gang der, hvor der er mest at hente. ”The big bets”, som Anna Töndevold kalder det. Og i de nordiske industrivirksomheder handler det om at tage fat på:

 • Built to last – at designe og producere produkter, der er nemme at reparere og derved forlænge og forøge udnyttelsen af produkterne. Det kan handle om modulært design og genanvendelige materialer.
 • Få mest muligt ud af investeringen i ressourcer og skabe flere livscyklus – at reparere og vedligeholde, så eksisterende produkters levetid forlænges
 • Genanvende og upcycling – så man genindvinder og bruger værdifulde dele af produkter ved enden af deres levetid, og afleverer affaldsfraktioner og materialer tilbage til deres kilde.

Anna Töndevold medgiver gerne, at dette ikke er spritnye ideer. Men ikke desto mindre er de i skarp kontrast til den måde, vi driver virksomhed på i dag, hvor man ”prioriterer salget af nye varer” over nærmest alt andet.

Anna Töndevold fra Accenture mener, at der aldrig har været mere bruge for at omstille fra lineært til cirkulært, men at det endnu går alt for langsomt. Foto: Anna Töndevold.

Nøglen ligger i meget mere samarbejde
Arbejdet med de 140 virksomehder gjorde det også gklart, at omstilling til cirkularitet kun kan gøres i systemsamarbejder, hvor en hel værdikæde er fælles om at finde nye metoder og samarbejdsformer.

”Det er lettere sagt end gjort. Og vi har nogle meget klare konklusioner ift. hvad det kræver, at få det til at lykkes,” forklarede Anna Töndevold.

 1. Det kommer ikke til at ske spontant, så der skal være nogen, der driver samarbejdet i gang, sørger for at få parterne samlet osv. Den rolle kan alle aktører tage på sig.
 2. Det kræver strukturerede processer og løsning af konkrete opgaver.
 3. Der er brug for en neutral partner, som kan facilitere arbejdet og processerne.
 4. Der er brug for en neutral partner til at håndtere følsomme oplysning og deling af data.
 5. Der skal skabes et miljø, hvor man kan eksperimentere med nye løsninger.

”Cirkulære løsninger kan kun skabes, hvis man deler data, med data er ofte forbundet med en oplevet risiko for at miste kontrollen over disse. Det er en stor forhindring for udviklingen af cirkulære løsninger. Så det er et virkelig vigtigt punkt at finde en løsning på,” siger Anna Töndevold. 

Langsomme frontløbere
De nordiske lande har et erklæret mål om at være førende inden for cirkulær økonomi i 2030. Det ser dog ikke ud til helt at være der, virksomhederne er på vej hen.

Som en del af drejebogsprojektet har virksomheder to gange, i henholdsvis 2019 og 2022, svaret på spørgsmål om cirkulær praksis.

De fleste virksomheder har stadig deres fokus inden for rammerne af deres egen produktion, og genanvendelse er der, hvor der er mest udvikling. Andelen af virksomheder, der sender over 80 procent af affaldet fra deres produktion til genanvendelse af således steget fra 34 til 45% mellem 2019 og 2022, mens 34 procent i 2022 arbejdede med at tage deres produkter tilbage, sammenlignet med 19 procent i 2019.

Stigningen er dog under 10 procent, når det drejer som om at øge salg af add-on services som reparation, og mindre øget brug af genanvendte materialer i egne produkter er kun gået fra 34 til 37 procent. 

“Dette er fire års udvikling for en region, der ser sig selv som frontløber. Vi er nødt til at accelerere,” kommenterede Anna Tönsvold.

“Noget af det vigtigste i at øge hastigheden er at trække arbejdet med cirkulære løsninger ud af bæredygtighedsafdelingerne og gøre dem til tværorganisatoriske indsatser. Ejerskabet skal simpelthen ud i design-, indkøbs- og produktionsafdelingerne. Der er meget modstand i de interne processer, hvor f.ek. incitamentssystemerne ikke passer til cirkulære metoder. Man belønnes for noget andet,” fortsatte hun.

Modeller for organisering
Fordi det kræver så meget at få cirkularitet integreret i virksomhedens eksisterende processer og kultur, Anna Tönsvold mener f.eks. at det lineære og cirkulære reelt ikke kan co-eksistere, vælger virksomheder ofte en af tre mulige modeller for at kommer i gang.

 • Pilotvejen – et pilotprojekt i en afdeling af virksomheden ad gangen.
 • Satellitten – hvor man placerer aktiviteterne uden for den eksisterende virksomhed, så man kan eksperimentere uden for rammerne af etableret kultur, kpi’er osv.
 • Gradvist – hvor man laver fuldkommen omstilling på ét brand og lærer af dette, før man går videre til næste.

“Uanset modellen er det vores erfaring, at den øverste ledelse skal sætte tonen for arbejdet og at man ikke må undervurdere mængden af data, der er brug for i omstillingen. Og så start altid der, hvor impact kan være størst,” siger Anna Tönsvold.

Læs også: Ud af containeren og op på produkthylden

Playbook 2.0 fokuserer på transformation and skalering, mens den første, som udkom i 2021, ser på, hvordan man bedst kommer i gang.

Der er mange og grundige informationer og modeller og sektorbaserede ideer til forretningsudvikling i begge. De kan findes henholdsvis her (2022) og her (2021).

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cirkulære løsninger

Omstillingen til cirkulær økonomi er en af hovednøglerne til både reduktion af CO2-udledninger og knaphed på materialer. Temaet ser på overordnede udfordringer og erfaringer med cirkularitet og bringer eksempler på løsninger, der allerede er på markedet i dag.

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

19.06.2024CSR.dk

Flere SMV’ere tjener ikke penge på klimavenlige produkter

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)