Virksomhederne vil have standarder for cirkulær genanvendelse

En ny undersøgelse fra COWI viser, at virksomheder ønsker at omstille til cirkulær økonomi, men at det kræver mange flere fælles standarder. Plastindustrien er et godt eksempel på hvorfor.

Analysens resultater bygger primært på budskaber fra danske virksomheder, men også fra myndigheder samt andre organisationer, der er interesseret i at fremme omstilling til en cirkulær økonomi..

16.10.2019

CSR.dk

En ny analyse lavet af rådgivningsfirmaet COWI, for Erhvervsstyrelsen, stiller skarpt på, hvordan Danmarks ressourceforbrug kan nedsættes. En af hovedkonklusionerne er, at det er afgørende, at der findes nogle fælles standarder, som kan understøtte en bæredygtig anvendelse og ressourceudnyttelse af materialet. Det skriver rådgivningsfirmaet i en pressemeddelelse.

Læs også: Corona vil smide plasten og stable dåserne

"De danske virksomheder er udfordret af, at der ikke er et fælles sprog og ensartet tilgang til cirkulære produkter og løsninger. Hvis den cirkulære økonomi for alvor skal have luft under vingerne, er det nødvendigt med fælles standarder for krav og testmetoder, som bl.a. definerer, hvad der er cirkulært, og hvordan man arbejder med cirkulær økonomi," siger Linda Høibye, projektleder i COWI.

Analysens resultater bygger primært på budskaber fra danske virksomheder, men også fra myndigheder samt andre organisationer, der er interesseret i at fremme omstilling til en cirkulær økonomi.

"Adgang til samt bearbejdning af materialer og ressourcer er en voksende del af danske virksomheders produktionsudgifter. Sammenholdt med globale megatrends som stigende befolkningstal, klimaforandringer og urbanisering, betyder det, at effektiv ressourceudnyttelse er og bliver et vigtigt konkurrenceparameter for danske og europæiske virksomheder. Både fordi udvinding og bearbejdning af ressourcer er forbundet med store CO2-emissioner samt forurening, og fordi vi i Danmark har begrænset afgang til kritiske ressourcer herunder metaller, mineraler og olie," siger Linda Høibye.

Plastik er fantastisk - hvis det er genanvendt
Dansk Standard er er man gået i gang med at udvikle standarder for cirkulær økonomi og plast. 

Plastik har fået ry for at være et produkt, der bør undgås. Men materialet har mange anvendelsesmuligheder og boykottes materialet, kan man risikere at skabe større CO2-udledning i fremstillingen af et produkt, der kan erstatte plastik helt.

Fra Dansk Standard lyder det, at sorteringen af plastik skal forbedres, så det kan genanvendes og bruges til nye materialer.

”Ved at gentænke plastindustrien og indføre cirkulær økonomi gennem genanvendelse vil det betyde, at al plastik kan indgå i et kredsløb, hvor vi udnytter dets levetid længst muligt. Standarder kan strømline krav og praksisser, så plastik produceres og håndteres ens,” siger Maibritt Agger der er afdelingschef i Dansk Standard, i en pressemeddelelse. 

”Standarder kan forsyne plastindustrien med testmetoder, som kan gøre dem i stand til at dokumentere genbrugsplasts cirkularitet samt kvalitet,” fortsætter hun.

Læs også: Regeringen vil indføre højere afgifter på plastikposer

Og netop dét er efterspurgt af plastindustrien. Den nye undersøgelse viser bl.a., at plastindustrien mangler definitioner af single-use og multi-use produkter. Ifølge COWI hersker der stor tvivl i plastindustrien, blandt andet fordi Europa-Kommisionens nye krav om afskaffelsen af engangsplast inden 2021 ikke definerer multi- og single-use plastik klart.

- MGC

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle