Den grønne boble risikerer at briste

I finansmanden og filantropen Per Wimmers nye bog ’Den grønne boble’ advarer forfatteren om faren for et sammenbrud inden for grøn energi.

14.11.2014

CSR.dk

Den grønne boble – Hvordan gode intentioner blev til svimlende spekulation er udkommet hos Gyldendal Business. 227 sider. Vejledende pris 300,- kr..

Kortsigtede investorer kan i øjeblikket tjene gode penge ved at investere i grøn og bæredygtig energi, hvor det tidligere var i boligboblen og it-boblen, pengene lå.

I sin nye bog ’Den grønne boble’ advarer finansmanden Per Wimmer om, at politikerne bliver nødt til at sadle om, hvis vi skal lykkes med en bæredygtig økonomi – og ikke mindst med at få indført ægte bæredygtig energi.

Bogens udgangspunkt er, at vi er håbløst afhængige af energi. Verdens energiforbrug stiger konstant, fordi energi holder sammen på verden, som vi kender den, og uden ville vores tilværelse være utænkelig. Vi har brug for energi til at skaffe mad, tøj og husly, til lys, varme, telefoner, computere, transport osv. Der er derfor behov for nye energikilder, og de skal helst være grønne, hvis vi skal undgå en truende miljøkatastrofe. Derfor hylder regeringer og miljøforkæmpere de nye, grønne teknologier, og på verdensplan er der pumpet mange milliarder skattekroner i støtte til vedvarende energi.

Læs også: Danskerne frygter klimaforandringer

Om forfatteren

Per Wimmer er finansmand, filantrop og forfatter.

Han ejer investeringsbanken Wimmer Financial og kapitalforvaltningsselskabet Wimmer Family Office.

Han har tidligere været underdirektør i Goldman Sachs.

Han rådgiver investorer og virksomheder om blandt andet energiinvesteringer.

I forbindelse med rumprogrammet Wimmer Space forventes Per Wimmer at blive den første dansker i rummet.

Men en stor del af støtten går til projekter, der aldrig vil blive rentable. Forbrugerne betaler regningen, men hvem tjener egentlig på det – miljøet eller investorerne? Og hvad sker der med de stærkt forgældede projekter, når renten stiger? Eller når politikerne reducerer statsstøtten? Et sammenbrud inden for grøn energi kan sende nye chokbølger igennem verdensøkonomien og forsinke overgangen til bæredygtig forsyning med mange år, vurderer Per Wimmer.

Forfatteren giver i bogen et indblik i, hvordan energisektoren hænger sammen: Hvilke forskellige energityper findes der, hvad koster de, hvor bæredygtige er de? Og ikke mindst: Hvordan agerer investorer, regeringer og miljøforkæmpere i dette marked?

Per Wimmer mener, at det er nu, vi skal fortælle vores politikere, hvad de skal gøre for at garantere vores fremtidige energi. Grøn, bæredygtig energi er for forfatteren ensbetydende med, at det er private virksomheder, der producerer den. Virksomheder, der efter en begrænset periode kan stå på egne ben uden et hav af tilskud, skattefordele og indirekte backup-omkostninger.

Derfor skal vi se den grønne boble i øjnene, så vi kan tage luften ud af boblen, før den brister, skriver Per Wimmer.

-JKK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Sådan ser kønsfordelingerne ud i toppen af den offentlige sektor

04.10.2024CSR.dk

EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

04.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: CBAM

04.10.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia har forpligtet sig til Science Based Target Initiative

02.10.2024CSR.dk

50 mio. kr. skal ruste SMV’er til at dokumentere bæredygtighed

02.10.2024CSR.dk

Elbilers dråbe i det danske bilhav vokser igen

01.10.2024CSR.dk

Grønne kompetencer: Efterspørgslen stiger i hele verden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 7. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

07.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

08.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J