Den grønne boble risikerer at briste

I finansmanden og filantropen Per Wimmers nye bog ’Den grønne boble’ advarer forfatteren om faren for et sammenbrud inden for grøn energi.

14.11.2014

CSR.dk

Den grønne boble – Hvordan gode intentioner blev til svimlende spekulation er udkommet hos Gyldendal Business. 227 sider. Vejledende pris 300,- kr..

Kortsigtede investorer kan i øjeblikket tjene gode penge ved at investere i grøn og bæredygtig energi, hvor det tidligere var i boligboblen og it-boblen, pengene lå.

I sin nye bog ’Den grønne boble’ advarer finansmanden Per Wimmer om, at politikerne bliver nødt til at sadle om, hvis vi skal lykkes med en bæredygtig økonomi – og ikke mindst med at få indført ægte bæredygtig energi.

Bogens udgangspunkt er, at vi er håbløst afhængige af energi. Verdens energiforbrug stiger konstant, fordi energi holder sammen på verden, som vi kender den, og uden ville vores tilværelse være utænkelig. Vi har brug for energi til at skaffe mad, tøj og husly, til lys, varme, telefoner, computere, transport osv. Der er derfor behov for nye energikilder, og de skal helst være grønne, hvis vi skal undgå en truende miljøkatastrofe. Derfor hylder regeringer og miljøforkæmpere de nye, grønne teknologier, og på verdensplan er der pumpet mange milliarder skattekroner i støtte til vedvarende energi.

Læs også: Danskerne frygter klimaforandringer

Om forfatteren

Per Wimmer er finansmand, filantrop og forfatter.

Han ejer investeringsbanken Wimmer Financial og kapitalforvaltningsselskabet Wimmer Family Office.

Han har tidligere været underdirektør i Goldman Sachs.

Han rådgiver investorer og virksomheder om blandt andet energiinvesteringer.

I forbindelse med rumprogrammet Wimmer Space forventes Per Wimmer at blive den første dansker i rummet.

Men en stor del af støtten går til projekter, der aldrig vil blive rentable. Forbrugerne betaler regningen, men hvem tjener egentlig på det – miljøet eller investorerne? Og hvad sker der med de stærkt forgældede projekter, når renten stiger? Eller når politikerne reducerer statsstøtten? Et sammenbrud inden for grøn energi kan sende nye chokbølger igennem verdensøkonomien og forsinke overgangen til bæredygtig forsyning med mange år, vurderer Per Wimmer.

Forfatteren giver i bogen et indblik i, hvordan energisektoren hænger sammen: Hvilke forskellige energityper findes der, hvad koster de, hvor bæredygtige er de? Og ikke mindst: Hvordan agerer investorer, regeringer og miljøforkæmpere i dette marked?

Per Wimmer mener, at det er nu, vi skal fortælle vores politikere, hvad de skal gøre for at garantere vores fremtidige energi. Grøn, bæredygtig energi er for forfatteren ensbetydende med, at det er private virksomheder, der producerer den. Virksomheder, der efter en begrænset periode kan stå på egne ben uden et hav af tilskud, skattefordele og indirekte backup-omkostninger.

Derfor skal vi se den grønne boble i øjnene, så vi kan tage luften ud af boblen, før den brister, skriver Per Wimmer.

-JKK

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

28.05.2025CSR.dk

Elektrificering knækker transportens CO2-kurve

28.05.2025Schur International Holding a/s

Sponseret

Ny kartonemballage til fiskeproducent helt uden plastik

27.05.2025CSR.dk

Grøn omstilling skal være en konkurrencefordel for produktionsvirksomheder

22.05.2025CSR.dk

Frej skyder nyt partnerskab i gang: Vi skal sikre Danmark en førerposition i regenerativt landbrug

22.05.2025CSR.dk

Plastprisen 2025 går til genanvendelse af stikkontakter

22.05.2025CSR.dk

Ny platform forbedrer produktionslinjen, bundlinjen og CO2-regnskabet

20.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kaffens værdi overstiger langt fra det den koster

20.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Den 4-dobbelte bundlinje

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

28.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Webinar
CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

WEBINAR 6: ESRS G1 Forretningsetik & afslutning af serien

Dato

29.05.2025

Tid

11:00

Sted

Online

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Konkret klimakommunikation på sociale medier

Du lærer at producere SoMe-opslag om klimatiltag og får konkrete eksempler og cases til inspiration. Din underviser Astrid Haug sørger for, at du efter kurset kan lægge en plan og eksekvere på, hvordan du bruger din organisations sociale medier til at fortælle om klimatiltag og skabe onlinefællesskaber omkring dine bæredygtige budskaber.

Dato

02.06.2025

Tid

09:30

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Nordic Meeting 2025

Through high-level plenaries and interactive workshops, the Nordic Meeting 2025 will dive into key themes such as achieving a just net-zero transition, effective stakeholder engagement, and navigating the evolving EU sustainability landscape.

Dato

02.06.2025

Tid

12:00

Sted

Helsinki

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Next Generation QMS Assessment Course

Et virtuelt kursus, som er designet til at give dig en anerkendt metode til at evaluere din virksomheds kvalitetsledelsessystem (QMS) i forhold til best-practice og anerkendte standarder.

Dato

03.06.2025

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

03.06.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby