Den elektriske varevogn er på vej – i en fart

Eldrevne lastbiler og varevogne bliver konstant billigere og bedre, og efterhånden fuldt konkurrencedygtige med dieselversionerne. Og så er de helt nødvendige for at nå målene i Parisaftalen.

Der er brug for flere elektriske lastbiler, mener T&E. Og business casen er ved at blive rigtig god..

27.08.2018

CSR.dk

Batteripriserne falder hurtigere end nogensinde, den elektriske drivlinje er meget mere effektiv end dieseludgaven og i øvrigt skal de fleste af dem ikke køre så langt ad gangen, at der er behov for den helt store rækkevidde. Derudover kan der være adskillige rabatter at hente på diverse betalingsveje.

Læs også: UPS på vej med 50 ellastbiler

På den baggrund er den europæiske NGO Transport & Environment (T&E) ikke i tvivl om, at de eldrevne lastbiler og varevogne inden længe vil være at finde i stort tal på kontinentets lande- og motorveje samt i byerne, hvor den manglende CO2-udledning vil hjælpe på luftkvaliteten, noget som organisationen selv peger på er yderst nødvendigt, så turister eksempelvis ikke bliver ’tvunget til at ryge’.

Det er cleaner trucks officer Stef Cornelis og dataanalytiker Thomas Earl fra T&E, der argumenterer for den eldrevne fremtid i en klumme på Euractiv, og her peger de to på den udvikling, der er fundet sted i lastbilindustrien det seneste års tid, som en indikator for, hvor markedet vil bevæge sig hen i de kommende år(tier).

Aktører som Daimler, Volvo og MAN har alle annonceret produktion og salg af elektriske lastbiler, ligesom dedikerede ellastbilfabrikanter som Tesla og Nikola Motors er ved at gøre deres planer til virkelighed.

Og T&E’s egen analyse viser da også, at der er finansiel fornuft bag de elektriske strategier. Selv de tungeste lastbiler på op til 40 ton er ifølge analysen teknisk og økonomisk rentable at få til at køre på strøm.

Intet udslip fra hver tredje nye lastbil i 2030
Det skyldes primært årsagerne nævnt indledningsvist, som ifølge de to skribenter er ensbetydende med, at elektriske vare- og lastbiler, selv med en høj anskaffelsespris, er aldeles konkurrencedygtige med dieselversionerne.

Hertil bemærker Cornelis og Earl, at en hævning af dieselskatterne til et mere bæredygtigt niveau, og en reduktion af de ”alt for gavmilde rabatter” til vognmænd vil tegne et endnu bedre billede for elvognene.

Udover de økonomiske aspekter, så understreger de to forfattere også det presserende behov for flere emissionsfri køretøjer med henblik på at opfylde temperaturmålet i Parisaftalen – en global stigning på maks. 2 og helst kun 1,5 grader i 2100 sammenlignet med det før-industrielle niveau – som EU og alle medlemslandene har forpligtet sig til.

Selvom lastbiler kun udgør fem procent af trafikken i Europa, så tegner de sig for 22 procent af det samlede udslip fra vejtransporten, hvilket gør en elektrificering af vejgodsbilerne helt nødvendig. En undersøgelse fra det hollandske miljøministerium viser, at hver tredje nye lastbil skal være fuldt elektrisk eller på anden måde emissionsfri i 2030, hvis målet skal været realistisk.

Læs også: Rapport: Europas lastbiler er ikke blevet grønnere

For at opnå det, peger Cornelis og Earl på, at der skal gøre en bred indsats, eksempelvis ved at etablere ambitiøse og ufravigelige krav til salg af elektriske lastbiler med udgangspunkt i det forslag til CO2-standarder, som Europa-Parlamentet og Rådet vedtog i slutningen af marts.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet