Den bæredygtige butik skal også være rar at handle i

Mange butikskæder og detailforhandlere gør meget ud af at passe på klimaet og samfundet omkring dem, mens de ofte overser den fysiske atmosfære i selve forretningerne. Det forsøger et italiensk firma at rette op på.

En butiks fysiske atmosfære betyder meget for shoppingoplevelsen og derfor også for, hvor meget kunderne køber. Foto: Goldmann & Partners.

16.10.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Isabella Goldmann er arkitekt med et lidt anderledes fokusområde end de fleste af hendes kolleger, både i Milano, hvor hun bor og arbejder, og ude i verden. Med sin virksomhed Goldmann & Partners beskæftiger hun sig således med bioklimatisk interiør og arkitektur, som kort fortalt handler om den fysiske atmosfære i vores bygninger, og alle de elementer, der påvirker den.

Læs også: Riget i Midten vil have renere metropoler

CSR.dk møder hende til Shoptalk Europe-konferencen i København i starten af oktober, hvor hun er tilstede som taler for at udbrede tankerne om sit felt, der i hendes optik er noget overset blandt ikke mindst de forretningsdrivende, som udgør størstedelen af kundebasen, suppleret af kontorer og private hjem.

”Rigtig mange af de detailvirksomheder, vi arbejder sammen med, har omfattende CSR-strategier, der inddrager en lang række initiativer for at passe på miljøet omkring dem, både i deres hjembyer og ude i deres produktion og forsyningskæder, men samtidig overser de ofte, hvordan det egentlig er at handle i deres forretninger. En bæredygtig butik er ikke nødvendigvis et rart sted at være”, siger Isabella Goldmann.

Isabella Goldmann har arbejdet med bioklimatisk interiør og arkitektur fra firmaet i Milano siden 2008 og har i alt 27 års erfaring med bæredygtig arkitektur. Foto: Goldmann & Partners.

Uheldig cocktail
Konkret er der en bred vifte af faktorer, der influerer på den fysiske atmosfære i eksempelvis en tøjbutik, som er en af de primære undergruppe for G&P. For at præsentere sine varer bedst muligt, benytter butikskæderne en stribe virkemidler, som måske nok kan få et jakkesæt til at se skarpt ud på en mannequin, men ikke nødvendigvis er optimalt for de mennesker, der måske vil købe det.

Kombinationen af ting som temperaturen på rummets lyssætning, malingen og/eller tapetet (inkl. limen bagved) på væggene, fliser, møbler og selve tøjet kan således være en uheldig cocktail for såvel kunder som ansatte. Dertil kommer de ydre påvirkninger fra vejrforhold og det lokale klima, fx luftfugtigheden, som også er nødvendige at inddrage.

”Vi oplever mange gange, at der nærmest er mere forurenet indenfor end ude på gaden, og så spørger man jo sig selv, om de her butiksejere for alvor tænker på folks well being, når de eksempelvis ikke gør mere for at rense luften. Bare noget levende beplantning gør en stor forskel”, forklarer Isabella Goldmann.

Ikke svært at gøre en forskel
Og netop det med fx at få noget grønt indenfor dørene peger hun på som en god illustration af, hvor relativt nemt det faktisk er at gøre en forskel. En butiks ambitionsniveau og muligheder afhænger selvsagt af såvel budget som koncept, men små tiltag kan hurtigt forbedre tingenes tilstand, og business casen fejler ikke noget.

”Der er kun fordele at hente på det her område. Både små og større investeringer er hurtigt tjent hjem, fordi man både kan øge salget og sænke omkostningerne. Data viser at folk bliver længere i butikker, når de har det godt, og så køber de mere. En amerikansk undersøgelse taler om 30 procent mersalg og 20 procent lavere udgifter til drift og vedligeholdelse”, siger Isabella Goldmann.

Læs også: Danske byer som bæredygtige forbilleder

Afslutningsvis understreger hun det ”enorme behov” for action på sit område, men også udfordringerne med at få selskaberne i tale. Med sin virksomhed har hun dog solide business cases med både butikker, restauranter, storcentre og togstationer, og på den baggrund håber Isabella Goldmann at hun kan få flere aktører til at lære af deres tidligere valg og skabe forandringer. For som hun siger:

”Det eneste vi skal gøre, er at se ydmygt på fortiden for at finde de bedste svar til fremtiden”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

08.07.2024CSR.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

05.07.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

04.07.2024BSR

Sponseret

Scaling Investment in Carbon Credits with Integrity

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)