Dell bevæger sig langsomt mod at få forretning tænkt med i filantropiske projekter

Kan teknologi gøre verden mere bæredygtig? Kan IT-selskaber? De kan i hvert fald prøve. Det gør Dell i bl.a. Indien.

På sigt kan de 200.000 sundhedsmedarbejdere, som udgør frontlinjen i det indiske sunhedsvæsen, alle flokkes om en tablet med Dell's brugerflade og teknologi bag. Foto: Dell Technologies.

19.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Omkring to tredjedele af Indiens 1,3 milliarder indbyggere bor i landområder. Her stiger forekomsten af kroniske sygdomme som f.eks. kræft og diabetes mindst lige så hurtigt som i de store byer, men det er langt sværere at opdage sygdomme og sørge for ordentlig behandling.

Læs også: Dell vil genbruge guld fra e-affald i sine computere

Så hvordan får man relevante sundhedsydelser ud til 800 millioner mennesker? Det ser ud til at teknologi kan være en del af svaret

Derfor forstår man, hvad det er, teknologi kan
“Jeg var ude og se vores Digital Life-program i Indien. Det vil sige se og forstå den forskel, det kan gøre at gå fra noget papir, der flyver væk i vinden eller bliver væk i en bunke, til en digital løsning, der både hjælper til bedre screening konkret, men som på langt sigt også bidrager til at opbygge et langt bedre sundhedssystem i Indien. Der forstår man lige, hvad det er, teknologi kan", siger Louise Koch.

Louise Koch i fuldt sving med at forklare svenske offentlige indkøbere, hvorfor bæredygtighed skal ind i deres købskriterier for IT. Foto: Louise Koch.

Digital Life er Dell Technologies-projekt i Indien. Ved at bruge værktøjerne i Digital Life-løsningen, får hver person en digital sundhedsjournal, som kan tilgås af læger og sygeplejersker uanset hvor de måtte opholde sig.

Løsningen er udviklet af nogle og halvfjerds frivillige fra Dell Technologies over de seneste fem år. Den er en mobil- og cloudbaseret platform, som bruges til screening og registrering af sundhedsdata på personer over 30 år i landområderne. Det sker ind til nu i fem af Indiens delstater, men i 2018 indgik den indiske centralregering en aftale med Dell Technologies og Tata-fonden om, at løsningen skal rulles ud i hele landet.

Digital Life vil i så fald blive benyttet af alle de 200.000 primært kvinder, som er frontlinjen i det indiske sundhedsvæsen i landområderne. De står for al primær vejledning, sundhedspleje og agerer jordmødre på baggrund af en 10. klasses eksamen og en specialiseret to-årlig uddannelse.

Kan det at give noget blive til forretning?
Projektet er også et, hvor Dell Technologies arbejder med at tænke en forretningsmodel frem for noget, der ellers normalt ligger i kategorien ‘gøre noget godt for nogen’.

“Vi er teknologipartner på Digital Life, og vi ser samtidig en en forretningsmodel i forhold til storage og serverbehov. Det overvejer vi, hvordan vi kan skalere og tænke ind i vores indsatser i andre lande", siger Louise Koch. 

Dell Technologies’ støtte og bidrag til udviklingsprojekter er typisk drevet fra afdelingen ‘Giving’, og sammen med sustainability-afdelingen har man taget tænkehattene på:

Dell Technologies leverer IT og containere til projektet "Digital solar learning labs", som sørger for adgang til IT og uddannelse i områder, hvor det ellers ikke er så nemt at komme i nærheden af. Foto: Dell Technologies. .

“Vi arbejder på at undersøge, hvordan vi får arbejdet med bæredygtighed og udvikling tættere på at være forretning. I første omgang taler vi om en slags social enterprise-model, som ikke nødvendigvis er profitskabende, men måske balancerer samtidig med at den leverer på social purpose", fortæller Louise Koch.

Langsigtet investering i arbejdskraft
IT-branchen ved, at de kommer til at mangle arbejdskraft. Der er undersøgelser, der peger på, at bare i Europa vil der mangle 500.000 mennesker med IT-kompetencer om fem årDerfor driver Dell Technnologies's Giving-team også projekter, som skal give børn og unge adgang til IT og give muligheder for dem i deres liv. F.eks. Digital Solar Learning Lab, hvor man leverer og sammen med lokale partnere driver 18 digitale klasseværelser indrettet i en container med solpaneler på taget, air conditions og adgang til internet.

I Ethiopien er Dell Technologies med til at udstyre 400 skoler med IT-udstyr og give penge til uddannelse af lærere, og i Kina sørger virksomheden sammen med Stanford Universitetet for online undervisning til børn og unge på landet.

“Så på den lange bane bidrager mange af projekterne tilknyttet ‘Giving’ allerede til forretningen – udover at give muligheder til børn og unge, der ikke kommer fra ‘et hjem med computer’. Projekterne kan nemlig være med til at sikre adgang til IT-kompetente medarbejdere i fremtiden,” siger Louise Koch.

Stil spørgsmål til din IT-leverandør

Når du køber IT-udstyr og gerne vil sikre bæredygtighed, så er her fire ting at fokusere på:

Sørg for at spørge, hvilke miljømærkningsordninger, udstyret er forsynet med. Det svenske TCO-mærke er verdens førende standard for bæredygtig IT, som har både sociale og miljømæssige kriterier på tværs af livscyklus - produktion, brug og end of life.

Stil krav til at din IT-leverandør kan dokumentere ordentlige arbejdsforhold i leverandørkæden.

Se på energiforbrug. Der er stadig mange, som kun ser på indkøbspris, men hvor den samlede pris for indkøb, energiforbrug etc. over fire år kan give et helt andet billede. Man kan også overveje at lease sit IT-udstyr, bl.a. fordi designet af løsningerne blive meget mere præcise ift. ens faktiske behov og dermed ofte giver et lavere energiforbrug. Kunder har tendens til at købe langt mere ydeevne, end der er brug for ift. de opgaver brugerne skal løse.

Hvad tilbyder leverandøren at gøre, når du er færdig med at bruge udstyret? Det bedste er, hvis der er mulighed for at levere det tilbage, så det kan blive genbrugt og/eller gensolgt.

Bruger forretning til at rykke ved offentlige indkøb af IT
På den anden side anses samfundsansvar gennem filantropi af de fleste CSR-eksperter ikke som vejen til dyb forandring i retning af bæredygtighed og verdensmål. Hvis det skal lykkes, så er det nødt til at være forretning.

Dell Technologies er da også i gang med andre typer af indsatser. Et godt eksempel på dette har Louise Koch defineret som et af sine hovedindsatsområder for 2019, at opfordre især offentlige indkøbere i hele Europa til at tage bæredygtighed alvorligt, når de indkøber produkter og services – også IT.

Læs også: Dell når CSR-mål for 2020 og opjusterer forventningerne

“Jeg kan se, at vi som virksomhed bliver et lidt mere ‘unusual suspect’, når vi går ud med den dagsorden. Forhåbentlig kan vi være med til at rykke ved nogle store budgetter og nogle store tandhjul, der kan gøre at bæredygtighed bliver en efterspurgt vare og en vare, man er villig til at betale for. Dermed vil vi være med til at drive den berømte business case", forklarer Louise Koch.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: teknologi og bæredygtighed

Hvad er teknologis særlige rolle i forhold til bæredygtighed og verdensmål? Hvilke teknologier kan komme til at bidrage afgørende? Er der virksomhedsfyrtårne, man kan lære af? Og hvad med sikkerhed og retten til privatliv – hvordan skal den nød knækkes? ,

Relateret indhold

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)