Debat: Teknologisk Institut vil have retningslinjer for cirkulær økonomi på linje med klimaloven

Hver dansker forbruger 24,5 tons nye materialer om året, og af dem genanvender vi 4 procent. Skal vi gøre os nogen forhåbninger om en grøn førertrøje, kræver det en storstilet indsats, mener Mette Glavind og Sune Dowler Nygaard fra Teknologisk Institut.

Ifølge Teknologisk Institut skal vi være bedre til at lappe tøj – men der skal især politisk involvering til, hvis Danmark skal være et foregangsland i cirkulær økonomi. Foto: Teknologisk Institut..

12.10.2023

CSR.dk

Fire procent. Så lidt bliver alverdens indkøbte produkter genanvendt om året i Danmark, viser Circularity Gap-rapporten.

Derfor foreslår Mette Glavind, direktør for divisionen Byggeri og Anlæg hos Teknologisk Institut, og Sune Dowler Nygaard, direktør for miljøteknologi, at der skal handling til. Det skriver de i et debatindlæg i Altinget.

Læs også: Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger

De peger på, at rapporten selv har opsat fem hovedområder, hvor det er oplag at sætte ind nu for at fordoble cirkulariteten i danskernes materialevalg.

Et af hovedområderne er at få mere cirkulært byggeri, da branchen alene står for 31 procent af materialeforbruget. Mette Glavind og Sune Dowler Nygaard har derfor udarbejdet 28 initiativer – men for at de kan implementeres kræver det en kombination af teknologiudvikling, adfærdsændring, lovgivning og politisk fokus.

Derudover mener de, at vi skal tilbage til at reparere tøj, lade cyklen gå i arv og generelt købe tøj af bedre kvalitet. Men det skal virksomhederne også.

”På Teknologisk Institut samarbejder vi med over 10.000 virksomheder hvert år, og vi oplever heldigvis en stigende efterspørgsel på cirkulære løsninger. Men der skal mere turbo på, og politikerne er nødt til at overveje skærpede krav og rammer for byggeriet, transportsektoren og industrien,” skriver Mette Glavind og Sune Dowler Nygaard.

Læs også: Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet

Ifølge dem skal det både komme i form af lovgivning, incitamenter og deciderede afgifter.

Der skal simpelthen en national strategi til, der ligesom klimaloven kan sætte mål og retningslinjer for accelerationen af Danmarks cirkulære økonomi.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle