De elektriske fly er snart klar til take off

Fly, der helt eller delvist drives af elektriske motorer, gør sig klar til at lette rundt om i verden. I løbet af 20’erne forventer flere virksomheder at kunne sende passagerer afsted på grønnere flyveture.

Hybridflyet E-Fan X skal have tre jetmotorer og én elektrisk motor. Airbus, Siemens og Rolls-Royce, der står bag flyet, forventer at have det på vingerne til test i 2020. Foto: Airbus. .

01.12.2017

CSR.dk

Verden over arbejder virksomheder på at revolutionere en af de helt store CO2-syndere i transportbranchen, flyvemaskinen, i en grønnere og mere bæredygtig retning. Og ligesom i bilindustrien er elmotorer en post, der investeres meget tid og mange penge i at udvikle som erstatning for de konventionelle motorer.

Nogle af dem, der har elektriske flyverdrømme er den franske flyfabrikant Airbus, bilmærket Rolls-Royce og elektronikgiganten Siemens. De tre er gået sammen for at udvikle og producere kommercielle fly med hybridmotorer – det vil sige motorer, der er delvist elektriske, skriver Ingeniøren.

Læs også: EasyJet og Wright Electric vil flyve på el

Sammen arbejder de tre på at skabe et fundament for fremtidens bæredygtige fly. Flyet de specifikt arbejder på hedder E-Fan X, det skal have tre jetmotorer og én elmotor på 2 MW, der bliver leveret af Siemens. Rolls-Royce’ opgave er at levere et turbine-generator-system til elmotoren, mens Airbus står for hele integrationen og koblingen af flyets nye komponenter som fx batteri, motor og generator.

”E-Fan X er et vigtigt næste skridt på vej mod vores mål om at gøre elektrisk flyvning en realitet inden for en overskuelig fremtid”, siger Paul Eremenko, der er teknologidirektør hos Airbus.

Målet for samarbejdspartnerne er, at testflyet skal lette i 2020, og at en kommerciel udgave af hybridflyet skal være helt klar i 2030.

Elektriske passagerfly
De tre giganter er langt fra de eneste, der arbejder på at gøre elektriske motorer flyveklar. Seattle-selskabet Zunum har annonceret, at de er i gang med udviklingen af et delvist elektrisk passagerfly, skriver Ingeniøren.

Første delmål er at lette i 2022 med plads til 12 passagerer og batterier, der rækker til 300 kilometers flyvning – derefter skal en såkaldt range extender i form af en jetturbine tage over. Næste mål er at kunne flyve med 50-100 passagerer i 2030.

Læs også: Volkswagen hæver investering i elbiler

Airbus, Siemens, Rolls-Royce og Zunum er blandt de cirka 70 etablerede virksomheder, der, ifølge konsulentvirksomheden Roland Berger, for tiden arbejder på at udvikle helt eller delvist elektriske fly.

-CHM

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

07.10.2024CSR.dk

Klimapåvirkningen af modulbyggeri kommer med i tilbud til bygherrer

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

08.10.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Mangel på grus og jord skaber nye løsninger

07.10.2024Denteks A/S

Sponseret

Hoteller skal vælge tekstiler efter årstiden - måtter er eks. et praktisk og bæredygtigt valg

07.10.2024BSR

Sponseret

Is Your Company Ready for TNFD?

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Stor undersøgelse svarer på, hvordan vi renoverer klimavenligt

04.10.2024CSR.dk

EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager Online (INTL): Online certificate programme. Starting Oct. 2024

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting October 8.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Webinar | Social bæredygtighed og S’et i ESG

Måske har din virksomhed mødt krav om ESG-dokumentation fra større kunder eller jeres bank? Måske vil I gerne være på forkant? Hop med på dette webinar og få en konkurrencefordel.

Dato

10.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Certificeringer, rapportering og dokumentation

Lær at dokumentere og rapportere på dine bæredygtige tiltag, fx ESG-rapportering, ordninger og certificeringer, så det følger EU-taksonomi, EU-lovgivning og CSRD. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

10.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

10.10.2024

Tid

08:00

Sted

Copenhagen Marriott Hotel