De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

Der er generel tilfredshed med rapporten om cirkulær økonomi, som regeringen fik overrakt i går, men en ekspert kalder anbefalingerne slappe. Og så har Danmark en udfordring, når det kommer til genanvendelse af affald.

Danmark bør blive bedre til at sortere affald, som her på RenoNords anlæg, så mere bliver genanvendt og mindre ryger til forbrænding, mener flere observatører som reaktion på de anbefalinger om cirkulær økonomi, regeringen modtog i går. Foto: Dansk Affaldsforening.

08.06.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

De to ministre, der fik overrakt rapporten, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), udtrykte begge stor tilfredshed med visionerne og anbefalingerne samt eksport- og forretningsperspektiverne for dansk erhvervsliv.

Et af de områder, der (også bogstavelig talt) vejer tungt i omstillingen til det cirkulære produktionsmønster er byggeriet, hvor tankerne har været undervejs i nogle år, bl.a. faciliteret af tegnestuen 3XN, hvis CEO, Kasper Guldager, er en del af advisory boardet.

Vi skal stille flere håndfaste krav til industrien om at designe og producere nogle bedre produkter

Jacob Hartvig Simonsen

Hos Dansk Byggeri er man ganske godt tilfreds med rapporten, men slår også fast, at genanvendelse skal kunne betale sig, skriver Dagens Byggeri. Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen kalder anbefalingerne spændende, og roser boardet for at ’sætte en ny dagsorden’. Samtidig erkender han, at der trods en genanvendelsesprocent i byggesektoren på cirka 89 procent er plads til forbedring.

”Vi skal gøre affaldet mere værdifuldt. I dag anvendes meget byggeaffald enten i forbrænding og bliver til varme, eller det bruges som vejfyld. Ved at kildesortere vores affald tidligere kan vi skabe en højere værdi, og det skal ske på en måde, så der kan skabes en forretning ud af det”, siger Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.

”En rodebunke af stort og småt”
Det er imidlertid ikke alle, der er lige begejstrede. En ekspert i miljø- og klimainnovation kalder således anbefalingerne for slappe, selvom visionen er udmærket.

”I min optik har de (advisory boardet, red.) ikke formået at løfte opgaven. Det er en underlig rodebunke af stort og småt”, siger Michael Søgaard Jørgensen, lektor på Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling på Aalborg Universitet og teknisk talsmand for klima- og miljøinnovation hos IDA, til Ingeniøren.

Det er især på affaldsfronten at rapporten fejler, mener han. I sin præsentation til gårsdagens event talte Flemming Besenbacher om livscyklusanalyser og hvordan virksomhederne skal være bedre til at fremstille produkter, der holder længere, hvilket også er en del af rapportens visioner.

”Men det slår slet ikke igennem i anbefalingerne - her er det nærmest ikke nævnt”, påpeger Michael Søgaard Jørgensen.

Pilen peger på industrien
Netop i affaldssektoren tager man positivt imod ønskerne om at styrke Danmarks position inden for cirkulær økonomi, som Dansk Affaldsforening formulerer det i en udtalelse. Fordi kommunerne ifølge foreningen bliver bedre og bedre til at udnytte affaldet bedre, så ”peger pilen i høj grad på industrien, som skal designe og producere med ensartet, holdbart og cirkulært”, som det hedder.

”Vi skal jo helst undgå, at produkterne overhovedet bliver til affald. For hvor meget vi end gør i affaldssektoren, så kan vi ikke redde verden fra bunden af skraldespanden. Vi skal stille flere håndfaste krav til industrien om at designe og producere nogle bedre produkter,” siger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen.

Læs også: Big data gør affald til ressource

I den forbindelse peger han på, at rapporten trods anbefalingerne er med at promovere en uheldig myte.

”Når det i den offentlige debat postuleres, at der er ligeså mange måder at sortere affald på, som der er kommuner i Danmark, så er der tale om en myte – en myte, som desværre er med til at skabe usikkerhed, som i værste fald kan få borgerne til at tvivle på, om deres affaldssortering nytter. Det er ærgerligt, for borgerne gør det rigtig godt,” mener Jacob Hartvig Simonsen.

Dansk Affaldsforening har selv formuleret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark, ligesom man i et notat har beskrevet de tre måder, hvorpå affald skal sorteres.

Opgørelse af affaldsbehandling i EU i 2014. Illustration fra rapport. Kilde: Eurostat.

For meget forbrænding i Danmark
Og det er der også brug for. Danmark får nemlig kritik fra flere sider for den store mængde af affald, der bliver sendt til forbrænding herhjemme. Ifølge en opgørelse fra Eurostat, der er med i advisory boardets rapport, er Danmark, sammen med bl.a. Sverige og Finland, blandt de lande i EU, der sender allermest affald til forbrænding, og det er et problem, som rapporten erkender, og som også er blevet bemærket i udlandet.

”Nogle nordiske lande lader til at modsætte sig højere ambitioner for genanvendelse og forebyggelse af affald, fordi de har brug for affald til at putte i de dyre forbrændingsanlæg, de har bygget”, siger affaldspolitisk medarbejder i de europæiske miljøorganisationers paraplyorganisation EEB, Piotr Barczak, til Politiken.

Også bloggeren Laura Mahoney peger i et indlæg på Zero Waste Europe på det forbedringspotentiale, der er i affaldssektoren, og hvordan den danske model ikke er vejen frem.

”Hvis alle europæere skulle genbruge på samme måde som de gør i København i dag, så ville vi være nødt til at mere end fordoble forbrændingskapaciteten (til 221 mio. ton) i Europa”, skriver hun, og peger i stedet på italienske Treviso, der sorterer og genanvender 85 procent af sit affald, hvilket ville tillade en nedskæring af førnævnte kapacitet med ca. 2/3, hvis det blev europæisk standard.

Læs også: Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast

CSR.dk har i denne forbindelse forsøgt at få en kommentar fra ARC, der driver det nyopførte Amager Bakke-forbrændingsanlæg, men de har ikke ønsket at medvirke.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online