DanWatch advarer mod børne-guld i mobiltelefoner

Ingen af de største mobilproducenter undersøger, om guldet i deres mobiler kommer fra børneminer, men det gør det i flere tilfælde, skriver den uafhængige vagthund DanWatch på sin hjemmeside.

Børn arbejder i minerne for at skaffe guld, som blandt andet bliver brugt i mobiltelefoner. Foto: DanWatch.

20.11.2013

CSR.dk

Der er guld i din mobiltelefon, og det guld kan komme fra miner, hvor børn helt ned til seks år arbejder med livet og helbredet som indsats. Men ingen af Europas bedst sælgende mobilproducenter kan garantere, at guldet i deres produkter kommer fra miner uden børnearbejde. Det viser en rapport fra DanWatch, der udkommer i dag på FN’s børnerettighedsdag.
 
DanWatch har været i Mali og Ghana og filme og tale med børn i guldminer, og overvågnings har undersøgt, om Europas største mobilproducenter tager ansvar for, hvor det guld de putter i mobilerne kommer fra.
 
Børn arbejder i minerne
I "Child mined gold i your gadgets" beskriver den uafhængige non-profit medie og reseachcenter DanWatch, hvordan børn arbejder i små, uautoriserede miner i Mali og Ghana, der er blandt de største guldeksportører i Afrika. Noget af det guld ender i vores mobiltelefoner.

I guldminerne graver børn i følge DanWatch i dybe, ustabile mineskakter, arbejder under jorden i skiftehold på op til 10 timer og bærer tunge læs, som skader deres rygge. Seksuelt misbrug af de yngste piger i minerne er ligeledes udbredt.

"Børnene risikerer alvorlige skader, når miner kollapser, ligesom de kan få langvarige skader fra kviksølv, støv i lungerne og tunge belastninger. I Mali vurderer man, at mellem 20.000 og 40.000 børn arbejder i guldminer, mens man i Ghana ikke har tal på det. På verdensplan vurderes det, at mindst 1,5 mio. børn arbejder i guldmineindustrien, skriver DanWatch i en pressehenvendelse til CSR.dk.

11-årig er nødt til  at arbejde
11-årige Immanuel fra Ashanti-regionen i Ghana er et af de børn, som bruger sin tid på at knokle i en guldmine. Han fortæller: “Arbejdet er hårdt. Vi bliver ofte syge og har altid ondt i hovedet og brystet. Men jeg har ikke tænkt mig at stoppe i minen, for det har jeg ikke råd til.”
 
DanWatch’s undersøgelse viser, at det er svært at spore, hvor det guld, man køber pa? de internationale markeder, kommer fra. Men den viser ogsa?, at producenterne ikke stiller spørgsma?let, om der er børneguld i deres produkter.
 
"Sa? længe man ikke prøver at afdække sine leverandørkæder for at sikre sig mod børnearbejde, sa? støtter man det indirekte, og man lever ikke op til de mest grundlæggende retningslinjer for samfundsansvar, der bl.a. siger, at en virksomhed skal identificere og ha?ndtere de omra?der, hvor deres handlinger kan have negativ indvirkning pa? mennesker og miljø,” siger direktør for DanWatch, Eva Hesse Lundstro?m.
 
Se filmen fra minerne og læs rapporten her

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

11.09.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Bæredygtig, cirkulær værdikæde, indkøb og leverandørkortlægning – dit arbejdsområde?

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online