Danske virksomheder kan spinde grønt guld på deres affald

Der ligger en grøn guldgrube og venter på danske SMV-virksomheder, der forstår at udnytte deres spildstrømme. Det er udgangspunktet i projektet Wastelife som Industriens Fond og Teknologisk institut står bag.

Foto: Wastelife.

03.02.2022

CSR.dk

Industriens Fond og Teknologisk Institut sender et nyt projekt, Wastelife, ud til små og mellemstore virksomheder (SMV). Projektet tilbyder forløb til primært produktions-SMV’er, der vil undersøge forretningspotentialet i at afsætte en spildstrøm til nye råvarer, eller virksomheder, som ønsker at aftage en råvare fra en spildstrøm. 

Og gevinsten ved at udnytte affaldet fra produktionen er enormt, fortæller Sune Dowler Nygaard, divisionsdirektør for Miljøteknologi på Teknologisk Institut.

"Udnyttelse af spildstrømme rummer et stort overset potentiale. Men da virksomhederne helt naturligt har fokus på kerneforretningen, sker det ikke af sig selv. Det kræver viden, der typisk ligger i yderkanten af deres primære kompetencer, så der har de brug for hjælp til at se mulighederne og handle på dem. Samtidig skal de dog overvinde de interne barrierer, der som oftest handler om økonomi, usikkerhed om effekten og manglende overblik over processen," siger han.

De specifikke oplysninger om projektet kan ses i den vedhæftede fil. 

Målrettede forløb skal styrke SMV’ernes grønne handlekraft
Virksomhedernes kompetencer skal udvides via målrettede forløb, hvor virksomhedsledelsen og nøglepersoner rådgives og uddannes i processen fra spild til ressource med fokus på både ledelsesmæssige og tekniske muligheder og på en bæredygtig, men også økonomisk favorabel løsning. Målet er at klæde virksomhederne på til selv at kunne drive sådanne processer og skabe de rette samarbejder i nye værdikæder og partnerskaber. 

"Ofte har SMV’erne ikke de samme muligheder som de store virksomheder, når det gælder grøn omstilling. De fleste ved godt det er vigtigt, men for mange handler om det om, at der simpelthen er mange andre fokusområder, der fylder mere i den daglige drift. Og så er det i høj grad også et spørgsmål om kompetencer. Derfor ser vi dette som et nødvendigt projekt, der i sidste ende vil styrke SMV’ernes grønne handlekraft og dermed løfte deres konkurrenceevne," fortæller adm. direktør Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond, der står bag projektet.

Fra spildstrøm til grønt guld
Spildstrømme er den del af en produktion, der på nuværende tidspunkt ikke udnyttes, og som derfor deponeres, sendes til forbrænding eller ender i kloakken. Men sådan behøver det ikke at være.

Restprodukter kan ofte genbruges i egen produktion, som det fx ses hos pK Chemicals, der satser på at kunne genbruge 80% af den ethanol, de anvender i deres farmaceutiske produktion. Eller Baser ApS, der producerer parasolfødder af restplast fra en plastvirksomhed. Men det kan sjældent gøres uden hjælp udefra. Det oplevede AAK, der i dag tjener penge på at sælge biprodukter, som de for tre år siden betalte penge for at komme af med:

"Vi fik hjælp til ikke bare at forstå og valorisere vores reststrømme, men også til at finde aftagere og se muligheder, vi ikke anede fandtes. Det kræver kompetencer, vi ikke selv har, og som de færreste virksomheder besidder,” fortæller Erik Møller Madsen fra AAK.

Virksomhedernes muligheder skal kortlægges
Teknologisk Institut samarbejder med rådgivervirksomheden zeal ApS om at involvere de deltagende virksomheder i en nærmere kortlægning af, hvor der skal sættes ind hos den enkelte virksomhed. Det kan for eksempel ske ved at evaluere en konkret spildstrøms indhold og muligheder for at omdanne den til en egnet råvare. Eller ved at en potentiel aftager af en spildstrøm får konkretiseret, hvilke krav råvaren skal leve op til, når det gælder fx renhed og egenskaber.

I alt skal mindst 35 virksomheder over de næste to år gennem et virksomhedsforløb. Derudover vil der blive afholdt en række webinarer og inspirationsoplæg, der skal medvirke til at udbede kendskabet og konkretisere mulighederne ved at udnytte affaldet fra produktionen bedre.

- EHS

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K