Danske virksomheder har kæmpe, uforløst IT-miljøpotentiale

”Danske virksomheder har store lagre af gammelt IT stående, der samler støv”. Sådan lyder det fra IT-virksomheden 3stepIT, der gennem egen undersøgelse viser, at næsten alt udstyret kan genanvendes, men kun 4 ud af 10 virksomheder har en defineret politik inden for det.

Ifølge 3StepIT går det fremad med den grønne omstilling for IT-indkøb i Danmark, men der mangler fortsat en overordnet plan for mange virksomheder. Foto: 3stepIT..

11.07.2022

CSR.dk

Selvom bæredygtighed i stigende grad prioriteres i indkøbene af IT til virksomheder og kommuner, er der fortsat et stort uforløst potentiale i organisationernes ophobende lagre af brugt IT-udstyr.

Det er konklusionen på det seneste regnskab fra virksomheden 3stepIT, der i 20 år har arbejdet med grøn omstilling inden for IT-branchen.

”Selv om der er sket meget på bæredygtighedsfronten hos danske virksomheder, så oplever vi fortsat, at der er store mængder brugt IT-udstyr, som står og samler støv rundt omkring i kældre og lagre, fordi virksomheden endnu ikke har en plan for afskaffelsen”, siger Morten Rooed Hansen, salgsdirektør i 3stepIT, og tilføjer:

Læs også: Elektronikvirksomheder går sammen om grøn drøm

”I 98 procent af tilfældene kan vi gøre enhederne til et aktiv igen ved at genanvende dem på andre markeder, mens de resterende 2 procent bliver splittet op, udvundet og genbrugt til produktion af nyt udstyr. Der er altså store miljø-gevinster at hente ved at tænke en livscyklusløsning ind allerede i indkøbsprocessen af nye enheder”.

4 ud af 10 har en plan for genbrug
Ifølge 3stepIT er der ingen tvivl om, at bæredygtig IT er kommet på dagsordenen hos danske virksomheder.

Virksomheden har på andet år i træk fået flere kunder og eksisterende kunder udvider engagementet med flere enheder indkøbt gennem selskabets tredelte såkaldte Technology Lifecycle Management-løsning.

”Selvom flere af vores kunder har udvidet deres engagement inden for det seneste år, er der fortsat mange danske virksomheder, som kunne have gavn af at tænke livscyklus ind for både deres eksisterende IT-enheder og fremtidige indkøb. Vores markedsundersøgelser viser, at det kun er 37 procent af de adspurgte nordiske virksomheder, som har en færdig plan for at reducere deres e-waste. Vi har derfor meget at arbejde med fremover”, siger Morten Rooed Hansen.

Slet ikke så besværligt at skifte
3stepIT har håndteret over 560.000 enheder i 2021, men skal de fortsætte deres ekspansion i Europa, skal de dog gøre op med den misforståede opfattelse i samfundet af, at cirkulær IT er tidskrævende og besværligt at komme i gang med.

Læs også: Analyse konkluderer: Stort potentiale i at genanvende småt elektronik

”Et godt råd er, at jo tidligere i indkøbsprocessen livscyklussen tænkes ind, desto bedre. Og så kan det være helt afgørende, at der dannes et samlet overblik over de enheder, man allerede har på lager, og de enheder, som man reelt har brug for”, siger Morten Rooed Hansen, og fortsætter:

”Når de indledende manøvrer er på plads, bliver det meget nemmere at definere en plan for, hvor længe udstyret skal i brug og hvad der skal ske med enhederne efterfølgende. Det er slet ikke så svært at komme i gang, som mange frygter, når bare de får den rette hjælp og de rigtige værktøjer. Og det er der altså flere og flere, som indser”.

- HCL

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

06.12.2024CSR.dk

Byggeriets påvirkning af biodiversitet skal sættes på standard

06.12.2024CSR.dk

Kommunerne får udvidet værktøjskassen til den grønne omstilling

06.12.2024TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Ny biodiversitetsportal samler unik viden om havmiljøet i Nordsøen

05.12.2024Lübech Living ApS

Sponseret

En julestjerne med historie – 2nd generation

04.12.2024CSR.dk

Klimaforandringer skubber boligejere mod klimasikring

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

02.12.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Agil planlægning sparer 470 ton CO2e

02.12.2024Plastic Change

Sponseret

Problematisk type af plastik bør forbydes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K