Danske topledere ser ikke ud til at rumme etik og socialt ansvar særlig godt

I en tid med fokus på etiske værdier og socialt ansvar forlanger omverdenen, at topledere er mere rummelige og forstående end hidtil. Det ser det bare ikke ud til, at de er.

I en tid med fokus på etiske værdier og socialt ansvar forlanger omverdenen, at topledere er mere rummelige og forstående end hidtil. Men det går den forkerte vej. Arkivfoto..

29.01.2019

CSR.dk

Virksomheder bliver i højere og højere grad også målt på deres etiske værdier og sociale ansvar frem for kun at blive bedømt på bundlinjen, men en ny undersøgelse viser, at de danske toplederne dybest set ikke har forandret sig i forhold til tidligere.

Det skriver Finans.dk og refererer en ny undersøgelse.

Læs også: Nyt netværk skal flytte bæredygtighed og etik ind i kernen

”Det er iøjnefaldende, at topledere ikke flytter sig i forhold til deres karaktertræk og ledelsesstil, for meget tyder på, at fremtidens medarbejdere skal ledes med en helt anden form for empati, forståelse og transparens”, siger Torben Tolstøj, adm. direktør for People Test Systems, der har stået for undersøgelsen, til Finans.dk.

Når People Test Systems sammenligner de svar, som firmaet år efter år indsamler blandt hundredvis af danske topledere i privat og offentligt regi, står Torben Tolstøj tilbage med et billede af, at erhvervsbosserne faktisk bevæger sig i den forkerte retning.

De er samlet set ikke blot mere dominerende og mindre empatiske end alle andre faggrupper blandt de 14.500 adspurgte - forskellen er også blevet større end i de foregående undersøgelser.

”Det er jo svært at ændre sin personlighed over natten. Men det undrer mig, at det i det mindste ikke går i den rigtige retning”, siger Torben Tolstøj til Finans.dk og pointerer, at det kan være svært for dem at slippe kontrollen.

Magtens paradoks
Hvis man skal tro professor Dacher Keltner fra University of California, så er der dog tale om en langt mere kompliceret problemstilling end som så. Han er en af verdens førende forskere i socialpsykologi og forfatter til bogen ”The Power Paradox”, som han beskriver som det, at følelsen af at være magtfuld ofte ødelægger den sociale forståelse, adfærd og tolerance, som netop var de egenskaber, der i første omgang gav en person magten over en mindre eller større gruppe af mennesker.

Han forklarer, at følelsen af magt forstærker både den optimistiske og maniske side af folk og derfor gør dem mere tilbøjelige til at misbruge magten. På den måde slår professoren ring om skismaet. For kravet til moderne topledere om en større social forståelse og transparens i deres forretningsførelse udspringer jo netop af de mange eksempler på arrogance, svindel og magtfuldkommenhed.

Man kan så spørge sig selv, om vi overhovedet kan stille noget op over for det paradoks?

Efterspørg sociale kompetencer
Ifølge Jørn Andersen, som er adm. direktør for headhunterfirmaet Unique Human Capital og formand for brancheforeningen Search Danmark, er der dog håb forude.

Han fortæller, at det håb ligger i ansættelsesfasen, hvor kandidaternes sociale kompetencer fylder mere end førhen, hvor faglighed og resultater stod ret alene.

Læs også: Kan bonusordninger rette op på Danmarks få kvinder i lederstillinger?

”Medarbejderne kræver ledere, der formidler formålet med deres arbejde, og at der er sammenhæng mellem spændende opgaver, personlige ambitioner og gode kolleger i virksomheden. Det kalder på sociale og menneskelige kompetencer i topledelsen”, forklarer Jørn Andersen til Finans.dk.

- JMA

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

12.02.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Gratis læringsforløb om ligestilling i erhvervslivet frem mod Kvindernes internationale kampdag

08.02.2024CSR.dk

Arbejdsgiverorganisation vil kåre årets bedste bæredygtighedsrapport

07.02.2024CSR.dk

Grøn omstilling åbner op for at trække kanten af arbejdsmarkedet ind i varmen

01.02.2024Fairtrade Mærket

Sponseret

Fairtrade og Lidl går sammen: Det behøver ikke at være dyrt eller svært at handle ansvarligt

26.01.2024CSR.dk

Større risiko for fejl og mistrivsel i byggeriet med hård jargon og dårlig kommunikation

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Feb. 21

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

21.02.2024

Tid

12:15

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.