Danske pensionskasser vil presse Amazon til bedre arbejdsforhold

Amazon skal være mere åben for medarbejderes muligheder for at organisere sig, mener tre danske pensionskasser, der nu vil presse selskabet til at fremlægge en rapport om arbejdsforholdene.

De danske pensionskasser vil beholde sine aktier i Amazon og kæmpe for forbedringer i arbejdsvilkårene i stedet for at sælge ud. Foto: 123RF.

03.11.2022

CSR.dk

Amazon er gennem længere tid blevet kritiseret for de dårlige vilkår, tech-kæmpen byder sine ansatte, såvel som at modarbejde deres mulighed for at organisere sig i en fagforening.

Det har trukket opmærksomhed i en sådan grad, at det skabte overskrifter, da de første Amazon-arbejdere vedtog at stifte en fagforening på et virksomhedens store lagre i New York City i foråret. 

Men dårlige arbejdsvilkår skal være fortid, mener tre danske pensionskasser Sampension, PenSam og PKA, der nu er gået direkte i dialog med den amerikanske mastodont for at presse forbedringer igennem.

Det skriver FINANS

Læs også: Nyt regneredskab dokumenterer social bæredygtighed

”Amazon giver klart udtryk for de anerkender retten til at organisere sig kollektivt, men vi kan ikke se, at det er implementeret i praksis. Til gengæld kan vi se at selskabet bliver ved at kæmpe med de dårlige sager i pressen, som giver indtrykket af, at de ikke har formået at omsætte deres politikker til handling,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen, chef for såkaldt ESG i Sampension.

Derfor er det blevet tid til, at Amazon både skal sikre ordentlige arbejdsforhold for sine ansatte og forklare for omverdenen, hvordan den gør det, gennem løbende rapporteringer.

Nedstemt på generalforsamlingen

De tre danske pensionskasser har alle selv stærke bånd til den danske fagbevægelse, hvilket også kan have spillet ind i de tre fokus på netop den sociale bæredygtighed, som de dog ikke står alene med.

På forårets generalforsamling forsøgte en række investorer at gennemtrumfe, at selskabet skal udarbejde en rapport om arbejdsvilkårene. Forslaget blev afvist, men fik ifølge Sampension opbakning fra 39 procent.

På trods har Sampension, PenSam og PKA i en fælles mail fremsat et lignende ønske om en rapport, der viser, hvordan Amazon sikrer retten til at organisere sig i en fagforening og forhandle løn- og arbejdsvilkår kollektivt.

Og selvom Amazon har svaret Sampension, PenSam og PKA, at selskabet allerede har håndteret de emner, der bringes op, er den danske pensionstrio endnu ikke tilfredse – også uagtet at emnet allerede er vendt på en generalforsamling.

Læs også: Kritikken hagler ned over Arla efter lancering af ny kampagne

”Det her er en måde at gå aktivt ind i et momentum, der er i markedet, og gøre vores del for at forsøge at bringe det på plads. Vi er helt åbne omkring, at vi lægger os op ad en dynamik, der allerede er i gang, og vi er helt åbne over for at få andre investorer med,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen.

Derfor mener Jacob Ehlerth Jørgensen også stadig, at Sampension kan forsvare at beholde sine aktier.

”Vi synes det her selskab er for stort til, at vi bare kan lade det passere og sælge det fra og overlade det til selskabet selv og de øvrige investorer. Virksomheden har 1,6 mio. medarbejdere og er et af de aller største tech-selskaber, og det betyder virkelige noget, at det her selskab får håndteret det her rigtigt,” mener han.

- KCP

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

27.11.2023CSR.dk

Forskningsprojekt skal gøre modeindustrien mere bæredygtig

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online