Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes, mener danske forskere

Halm, hamp og træ er langt fra tilstrækkeligt for at sikre den grønne omstilling af byggeriet. Det understreger forskerne bag et nyt studie fra DTU, SDU og AAU og peger på, at kun en sænkelse af kvadratmeterforbruget kan gøre byggeriet bæredygtigt.

24.03.2025

CSR.dk

Selv hvis byggeriet i Danmark i høj grad skifter til at bygge med træ, hamp og halm, er det langt fra nok til at sikre den nødvendige reduktion i klima- og miljøbelastningen. Det konkluderer et nyt studie fra forskere ved Danmarks Tekniske Universitet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet.

Ifølge beregningerne skal mængden af nybyggeri reduceres med 80 procent fra 2026 til 2050, hvis sektoren skal holde sig inden for det såkaldte safe operating space, altså det miljømæssige råderum.

”Hvis vi antager, at 50 procent af alle nybyggerier fra 2026 til 2050 bliver bygget af træ og andre biobaserede materialer, så skal vi stadig reducere, hvor meget vi bygger, med 80 procent for at holde os inden for det, man kalder safe operating space,” siger hovedforfatter Lise Horup Koch-Søfeldt fra DTU i pressemeddelelsen fra SDU.

Studiet er en såkaldt fremskrivende livscyklusanalyse og baserer sig på gennemsnitlige scenarier fra FN’s klimapanel.

Det voksende parcelhus

Et centralt problem ifølge forskerne er den stadigt voksende mængde nybyggeri og størrelsen af de nye bygninger. Et gennemsnitligt parcelhus er vokset fra 122 kvadratmeter i 1963 til 213 kvadratmeter i 2023.

Ifølge forskerne er denne stigning en stor udfordring. Hvis det fortsætter, vil hverken teknologiske fremskridt eller brugen af biobaserede materialer have en stor nok effekt til at gøre byggeriet bæredygtigt.

Professor Harpa Birgisdottir fra Aalborg Universitet fremhæver, at undersøgelsen er den første i Danmark, der kombinerer teknologiske fremskrivninger med vurderinger af nybyggeri i hele landet.

Hun kalder resultaterne ”ret vilde”, da de viser, at selv i et scenarie med øget brug af træ og andre bæredygtige materialer, er der brug for en markant reduktion i nybyggeri.

”Der er mange, som lige nu lufter ideen om et decideret byggestop. Nu har vi tal, der viser, at noget, der ligger tæt på et byggestop, ikke bare er en idé, men kan være en nødvendighed,” siger hun i pressemeddelelsen.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle