Danske Bank vil være bæredygtig, men investerer milliarder i olievirksomheder

Data viser, at Danske Bank investerer flere milliarder i virksomheder, der vil udbygge sin produktion af olie og gas. Det sker på trods af, at banken lovpriser Parisaftalen og sætter bæredygtige målsætninger.

Danske Banks chef for aktivt ejerskab fortæller, at investeringer i olievirksomheder er med til at drive dem i en grønnere retning. Arkivfoto..

11.01.2023

CSR.dk

Danske Bank får nu kritik for sine bæredygtige løfter og målsætninger, efter at data, som Mellemfolkelig Samvirke har udarbejdet for Danmarks Radio, viser, at banken investerer omkring 8,4 milliarder kroner i virksomheder, der aktuelt leder efter olie og gas.

Det skriver Danmarks Radio.

Det hænger ikke sammen, mener Steen Vallentin, der er lektor ved Copenhagen Business School og leder af Center for Bæredygtighed.

På sin hjemmeside skriver Danske Bank, at man har tilsluttet sig alliancer, der lever op til Parisaftalen. Men banken investerer samtidig i det norske selskab Equinor, der har planer om at bore efter olie i Wisting-feltet.

Læs også: Rapport: Danske Bank ligger i bunden indenfor klima og biodiversitet

”Officielt set siger Danske Bank, at de støtter Parisaftalens mål. Men i virkeligheden fortsætter de med at investere milliarder i udvidelsen af olie, kul og gas, som er den direkte årsag til, at det bliver meget svært at nå de internationale klimamål,” siger Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, til Danmarks Radio.

Ikke tale om greenwashing
Danmarks Radio har forlagt kritikken for Mads Steinmüller, chef for aktivt ejerskab hos Danske Bank, der anerkender, at en udvidelse af den fossile industri står i modsætning til Parisaftalen.

Han mener dog, at det er gennem investeringer, at banken kan støtte virksomhederne i at gå i en grøn retning, og at de er nøglen til, at samfundet kan ændres.

Organisationen Ansvarlig Fremtid har imidlertid udarbejdet en kortlægning, der viser, at Danske Bank har stemt imod klimaforslag ved en række af olievirksomhedernes generalforsamlinger – heriblandt Shell og Equinor.

Læs også: Halvdelen af danske banker har ikke sat konkrete klimamål

Det tyder på, at banken har en passiv rolle som investor, og det kan minde om greenwashing, vurderer Steen Vallentin.

Det afviser Mads Steinmüller, der fortæller, at banken har stemt imod forslagene, fordi de enten mangler kvalitet, er urealistiske eller bliver for svære at implementere i den givne virksomhed.

Han lægger vægt på, at banken arbejder dagligt med det aktive ejerskab, hvor man har dialog med ledelsen, stemmer ved generalforsamlinger – også for klimaforslag.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

29.04.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Amerikanerne går imod Trump-linjen om DEI og klima

28.04.2025CSR.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

28.04.2025CSR.dk

Kina bekræfter klimaengagement trods globale spændinger

28.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Scaling Circularity: How Pioneers Are Leading the Transition

28.04.2025FSR - danske revisorer

Sponseret

Fra compliance til værdi: Dansk Wilton arbejder strategisk med ESG

28.04.2025Bureau Veritas

Sponseret

Investér i sikkerheden i dag – det betaler sig i fremtiden!

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

30.04.2025

Sted

Aarhus & København

Bureau Veritas
Kursus
Intro til NIS2

- Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer vi i gang?

Dato

30.04.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

30.04.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

30.04.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S