Dansk inspiration til amerikansk byudvikling

Med transportministeren i spidsen har en amerikansk delegation netop besøgt Danmark for blandt andet at lade sig inspirere af den københavnske cykelkultur som et eksempel på bæredygtig byudvikling.

Den københavnske cykelkultur var blandt inspirationspunkterne for den amerikanske delegations besøg i Danmark. Foto: Flickr: Mikael Colville-Andersen.

20.04.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Bæredygtige og smarte byer er et vigtigt udviklingsaspekt verden over, når det kommer til at nedbringe forurening og CO2-udslip, sikre mobilitet og vækst på de rette præmisser. Det gælder selvsagt også i USA, hvor byer fra øst til vest, såvel som centralmagten i det store land, arbejder for at skabe nye løsninger, der både er miljømæssigt, samfundsmæssigt og økonomisk rentable.

Læs også: Vi skal deles om de smarte byer

På den baggrund var en amerikansk delegation, med transportminister Anthony Foxx i spidsen, tidligere i denne uge på besøg i Danmark, nærmere bestemt Storkøbenhavn, for at samle inspiration og læringspunkter til den videre proces hjemme i staterne.

Tirsdag formiddag lagde Dansk Industri lokaler til, da secretary Foxx og de tre borgmestre, der også var med på turen, mødte en stribe danske virksomheder og interessenter for at dele deres tanker og foreløbige indtryk fra den danske hovedstad, herunder ikke mindst byens transportløsninger.

Vi kan lære af København
Foxx, der selv er tidligere borgmester i Charlotte, North Carolina, understregede hvordan de enkelte stater og byer i høj grad selv skal facilitere og understøtte udviklingen, mens man fra statslig side går efter at ’guide, men ikke diktere’ de forskellige projekter – med indtrykkene fra København i baghovedet.

Den amerikanske transportminister, Anthony Foxx, på scenen hos Dansk Industri..

”Vi er her for at se et modent cykel- og fodgængersystem, hvis lige vi ikke har i USA, og som borgmestrene kan lære af og interagere med. Samtidig kan vi også lære noget af den forhistorie, der har ført København frem som en af verdens bedste cykelbyer, for det er jo ikke noget, der er sket natten over. Det I oplevede omkring oliekrisen i 1960’erne og ’70’erne satte en udvikling i gang, og mit indtryk er, at USA på mange måder er på vej i samme retning. Derfor er vi nødt til at blive mere adrætte (nimble, red.) i fremtiden”, sagde han.

Den første borgmester, der fik ordet, var Steve Adler fra Austin i Texas; en by, der over de seneste år har oplevet solid vækst i både økonomi og befolkning, historisk lav arbejdsløshed og et sprudlende start-up-miljø, men også voksende ulighed og stigende fattigdom. Her spiller byens transportsituation faktisk en væsentlig rolle, både positivt og negativt.

Øget mobilitet for at sprede vækst
”Vi har både udfordringer og muligheder i forhold til mobilitet. På den ene side har vi en by, der spreder sig hastigt og et offentligt transportsystem, der ikke helt kan følge med, men på den anden side er der også store muligheder for at sprede udviklingen, hvis vi kan øge mobiliteten”, sagde borgmesteren fra byen, der ifølge American Community Survey har en andel af cykelpendlere på to procent, hvilket er nok til en placering omkring top-10 på landsplan.

Hele smart city-perspektivet, som var overskriften for eventen hos DI, er i det hele taget noget man holder øje med i staterne, både på føderalt og kommunalt niveau. Fra Portland på den amerikanske nordvestkyst var borgmester Charles Hales ikke i tvivl om, at den teknologiske udvikling (også) i fremtiden vil være et vigtigt parameter i arbejdet for sikre bl.a. en by som Portland sin status som et ’liveable place’.

”Der kommer mere og mere teknologi ind i vores hverdag, bl.a. i vores transportmidler, og et fænomen som Big Data, som vi har et samarbejde med Amazon Web Services omkring, bliver mere og mere afgørende. Derfor har vi også et stort fokus på offentlig-private partnerskaber, der kan hjælpe os med at holde trit med udviklingen og kunne inddrage de nye muligheder omkring eksempelvis intelligent trafikstyring og nedsat ressourceforbrug i en lang række sammenhænge”, sagde han.

Betaby for mennesker
Her tilbød Peter Buttigieg – i folkemunde bare kendt som mayor Pete – fra delegationens mindste by, South Bend i staten Indiana, godt 150 km øst for Chicago, straks sin hjemby som testcenter for diverse løsninger på området, som fx smarte gadelamper, som en af formiddagens danske deltagere, borgmester i Albertslund Steen Christiansen, fortalte om.

”Vi er en lille by, kun godt 100.000 indbyggere, men lige akkurat store nok til at kunne mærke de samme udfordringer som vores større kolleger. Derfor vil vi meget gerne være beta city, altså et levende laboratorie for at teste de teknologiske muligheder efterhånden som de er klar til det, og gøre hvad vi kan for at bidrage til at skabe byer for mennesker”, sagde han med direkte henvisning til delegationens besøg hos Gehl Architects dagen inden.

Læs også: Deleøkonomi i transportbranchen kan give klimabonus

Dermed kunne det amerikanske følge med god samvittighed og idéer i bagagen fortsætte deres europæiske rundtur, der som næste stop inkluderede et besøg i Amsterdam og – på opfordring fra den hollandske ambassadør i Danmark, Henk Swarttou – en lille konkurrence om, hvem der egentlig kan kalde sig verdens cykelhovedstad.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet