Dansk initiativ skaber samarbejde med udviklingslande

For 1½ år siden lancerede Udenrigsministeriet en ny samarbejdsform, der skal støtte kontakten mellem myndigheder i udviklingslande og Danmark, og samtidig åbne døre for danske virksomheder. Programmets første årsberetning vidner om god aktivitet.

Indonesien, her hovedstaden Jakarta, er et af de lande, hvor Myndighedssamarbejdet har etableret sig, til glæde for danske virksomheder. Foto: Flickr/Stefan Magdalinski.

15.09.2016

CSR.dk

I 2014 modtog de danske myndigheder en henvendelse fra Sydafrikas ministerium for vand, der søgte hjælp til at forbedre landets vandforsyning. Et traditionelt bistandssamarbejde var grundet Sydafrikas styrkede økonomi ikke længere muligt, og det danske miljøministerium havde ikke mandat eller budget til at tage opfordringen op.

Læs også: Bygge- og boliginspiration fra Danmark til Vestafrika

Bl.a. på den baggrund lancerede den daværende regering derfor initiativet ”Myndighedssamarbejdet” (på engelsk ”Partnering with Denmark”), der er finansieret af udviklingsbistanden og netop går ud på at støtte samarbejder mellem myndigheder i udviklingslande og relevante myndigheder i Danmark. Samtidig skal initiativet være med til at give danske virksomheder adgang til nogle nye markeder.

Efter godt 1½ års arbejde er programmet nu i gang i 12 forskellige lande i både Asien, Afrika og Sydamerika. Det fremgår af samarbejdets første årsberetning, der blev offentliggjort for nylig, og som beretter om de aktiviteter, programmet har igangsat.

Eksempelvis skal danske myndigheder, virksomheder og organisationer være med til at fremme IT og innovation i Brasilien, sikre bedre arbejdsmiljø i tekstilindustrien i Bangladesh, sætte skub i den grønne dagsorden i Indonesien og Tyrkiet, og opbygge en bæredygtig produktion af svinekød i Colombia og Vietnam. 

Både politisk og forretningsmæssig glæde
I alt er 17 danske såkaldte vækstrådgivere med faglig baggrund inden for den sektor, de arbejder med, på plads, og 20 myndighedssamarbejder er i gang eller lige ved at komme det inden for en række sektorer. Aktivitetsniveauet skaber tilfredshed fra politisk hold.

”Myndighedssamarbejdet er kommet godt fra start. Vi samarbejder på tværs af regeringen - 8 ministerier i 12 forskellige vækst- og udviklingslande i Afrika, Asien og Latinamerika. Udenrigsministeriet, fagministerierne og dansk erhvervsliv bidrager alle, og det er helt nødvendigt for at vi opnår succes. Vi vil gerne inddrage byer, kommuner og regioner. Det er udtryk for et mere ligeværdigt samarbejde med udviklingslande og vækstøkonomier”, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Også hos erhvervslivet er man glade for perspektiverne i initiativet.

”Ideen med Partnering with Denmark-programmet er helt rigtig: På én gang at bidrage til at skabe vækst og udvikling og skabe muligheder for danske virksomheder på nye markeder, hvor der er behov for de ting, danske firmaer har at byde på,” siger markedschef i Dansk Industri, Jens Holst-Nielsen, og bliver bakket op at en anden af landets store interesseorganisationer.

”En spændende nyskabelse i udviklingsbistanden, der er som skabt til at bygge bro imellem det traditionelle udviklingssamarbejde og en ny form for samarbejde på mere lige fod mellem Danmark og en række spændende lande”, siger områdedirektør for handelspolitik og afsætning i Landbrug & Fødevarer, Jan Laustsen, om programmet.

Læs også: Solvatten giver rent vand i udviklingslande

For perioden 2015-2017 har Myndighedssamarbejdet en samlet pulje på 99 mio. kr. til vækstrådgivere og 117 mio. kr. til strategisk sektorsamarbejde, men regeringen ønsker at udvide og forlænge ordningen.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)