Dansk genanvendelse skal op i gear

Et nyt udspil fra ingeniørforeningen IDA skal mindske Danmarks ressourceforbrug og fremme genanvendelsesmetoder.

Aske Nydam Guldberg, som er tovholder for IDA-ekspertgruppen, mener vi skal fokusere yderligere på, hvad der skal ske med det affald, vi smider ud. Foto: IDA..

29.11.2021

CSR.dk

Hvis genanvendelse for alvor skal bidrage til at mindske Danmarks miljø- og klimaaftryk, skal vi op i et langt højere gear end tilfældet er i dag. Det mener IDA, som i et nyt udspil lancerer 29 anbefalinger, der skal løfte genanvendelsen i Danmark og mindske presset på klodens ressourcer.

Og der er nok at tage fat på, for Danmark indtager en kedelig topplacering i EU, når det gælder mængden af affald pr. indbygger.

”Vi er nødt til at mindske ressourceforbruget. Derfor skal en bred vifte af indsatser sættes i værk - lige fra mere genbrug og forebyggelse af affald til genanvendelse. Men når vi taler genanvendelse, er der behov for at nytænke og udvikle området, så vi får mere kvalitet ud af fremtidens genanvendelse”, siger Aske Nydam Guldberg, der er tovholder for en ekspertgruppe i IDA, som har leveret det faglige udspil til anbefalingerne. 

Overordnet foreslår IDA, at genanvendelse i Danmark bliver forankret i en national handlingsplan, som sigter på at øge kvaliteten af det, der genanvendes.

Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse

”I offentligheden har der været meget fokus på sortering af affaldet, herunder hvor mange spande, man skal have stående derhjemme. Vi vil gerne skærpe fokus på, hvad der skal ske med alt det affald, vi indsamler. Der findes nemlig mange kvaliteter af genanvendelse, hvoraf nogle er bedre end andre. Jo bedre, vi lykkes med at bevare materialet så tæt på sin oprindelige tilstand som muligt - det vi i udspillet kalder højkvalitetsgenanvendelse - jo mere kan vi mindske trækket på nye ressourcer”, fortsætter Aske Nydam Guldberg.

Et centralt element i udspillet er et såkaldt genanvendelseshieraki, som er ekspertgruppens videreudvikling af EU’s affaldshieraki, hvor de danske eksperter har foldet området genanvendelse ud.

I IDA’s version differentieres der mellem fire niveauer af genanvendelse: Fra genanvendelse i høj kvalitet, hvor alle (eller næsten alle) egenskaber bevares, til det laveste niveau, hvor produktets genanvendelighed er gået tabt.

”IDA’s forslag til et genanvendelseshieraki synliggør, at ikke alle former for genanvendelse bidrager til cirkulær økonomi, men i mange tilfælde kun er en kortsigtet løsning. Derfor håber vi, at modellen både kan vejlede interessenter og være styrende for politisk regulering, som fremmer genanvendelse af høj kvalitet”, siger Aske Nydam Guldberg.

Danmark som udviklingslaboratorium
Men ambitionerne rækker videre endnu. Satsningen på optimal genanvendelse skal føre til, at Danmark senest i 2024 bliver et udviklingslaboratorium for højkvalitetsgenanvendelse, lyder en vision i udspillet.

”Det er en skarp tidsplan, ved vi godt. Men hvis vi handler nu, og ikke i morgen, kan vi skabe grundlaget for en ny dansk styrkeposition. For de problemer, vi står med i Danmark, slås man med i hele verden”, siger Aske Nydam Guldberg.

Han peger på, at udviklingsindsatsen særligt skal fokusere på områder, hvor det i dag er svært at genanvende, som for eksempel elektronik og tekstiler. De to produkttyper har desuden det til fælles, at produktionen og forbruget har negativ betydning for natur og miljø og afsætter et stort klimaaftryk på globalt plan.

Læs også: Genanvendelse må ikke blive eneste løsning på plastikproblematikken

Udspillet adresserer derudover en række andre temaer i relation til genanvendelse: Fra produktdesign og data som nøgle til højkvalitetsgenanvendelse, til hvordan vi skaber et marked for genanvendelse, så nye produkter består af genanvendte materialer.

Med afsæt i udspillet vil IDA i den kommende tid præsentere anbefalingerne for politikere og interessenter på affaldsområdet.

”Vi ser frem til dialogen. Jeg ved godt, det er et område, der er talt rigtig meget om, men vi ønsker ikke, det skal blive ved snakken. Derfor kommer vi med konkrete anbefalinger, som politikerne kan tage stilling til. For det sidste - at tage stilling - kommer vi nemlig ikke uden om, hvis vi vil sikre en bæredygtig fremtid”, siger Aske Nydam Guldberg.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online