15 forslag til cirkulær økonomi med affald

Dansk Affaldsforening har lanceret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark. Men det kræver, at danskerne er villige til at investere i fremtiden, siger formand for foreningen.

Står det til Dansk Affaldsforening, bør der være mere cirkulær økonomi i Danmark. Derfor har de i dag lanceret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren i fremtiden kan bidrage til dette. Foto: Dansk Affaldsforening..

01.06.2017

CSR.dk

I Danmark har vi et særligt ansvar, når det kommer til fremtidens udfordringer med øget forbrug, klimabelastning og ressourceknaphed – vi bruger nemlig rigtig mange ressourcer per indbygger.

Men det kan imidlertid også give Danmark mulighed for at styrke sin position som et grønt foregangsland, mener Dansk Affaldsforening.

Mere genbrug og genanvendelse kræver nytænkning
På årsmødet Affald 2017, der foregik tidligere i dag, lancerede Dansk Affaldsforening 15 forslag, hvordan affaldssektoren i fremtiden kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark:

”Vi skal genbruge og genanvende mere – og så skal vi så vidt muligt skabe lukkede kredsløb af ressourcer. Det vil kræve nytænkning. Det vil kræve styring, og det vil kræve, at vi er villige til at investere i fremtiden”, siger Mads Jakobsen, der er formand for Dansk Affaldsforening.

Læs også: Nyt projekt skal styrke dansk cleantech-eksport

Et af forslagene er, at papir, pap, metal, plastik, glas, madaffald og træ som standard indsamles sorteret i hele Danmark. Derudover skal der ske ændringer i affaldsgebyrreglerne, så det fremover bliver billigere for den enkelte husstand, jo mere de sorterer til genanvendelse, og dyrere, hvis de smider det hele i restaffaldet. Og så skal der udvikles en national model for socialøkonomiske virksomheder, der arbejder med reparationer og genbrug af f.eks. elektronikaffald.

Stadig behov for offentligt ejerskab
Ifølge Mads Jakobsen er der dog stadig behov for offentligt ejerskab og styring af affaldsopgaver, hvorfor man mener, at kommunen med sit lokalkendskab og i samarbejde med borgerne bedst og mest effektivt kan definere, hvordan den konkrete sortering og indsamling skal se ud, ligesom kommunerne samtidig skal være i stand til at bygge og drive anlæg til for eksempel sortering.

Dansk Affaldsforenings forslag går imidlertid mod regeringens idë om at tvangsprivatisere al kommunal affaldsaktivitet på genanvendelsesområdet - udover indsamlingen. Det kunne dog betyde, at danskernes omstilling til den cirkulære økonomi sløves, advarer Dansk Affaldsforening:

”Vi skal fastholde kommunernes ret til at holde sammen på værdikæderne, så vi ikke taber mulighederne undervejs. Affald hænger sammen fra indsamling til energiudnyttelse”, siger Mads Jakobsen.

Ser gerne mere samarbejde
Der er dog også et stort ønske om at samarbejde med private virksomheder. Konkret foreslår Dansk Affaldsforening blandt andet, at virksomheder, som vil tage deres produkter tilbage, når de er blevet affald, skal kunne købe sig adgang til den offentlige affaldsinfrastruktur. Samtidig skal det være frit for borgerne at køre deres affald hen til andre aktører, end det kommunale affaldssystem. Og så skal det fortsat være muligt for f.eks. små håndværkere at bruge kommunernes genbrugspladser.

Læs også: Dansk Affaldsforening: Reformer skal sikre den dobbelte bundlinje

Men det handler ikke kun om affald. Dansk Affaldsforening gør også opmærksom på, at dem, der producerer produkterne, skal tænke anderledes. 

”Vi kan hverken redde verden eller skabe en cirkulær økonomi fra bunden af skraldespanden. Derfor har vi brug for, at industrien spiller med. Produkterne skal designes på en anden måde. De skal holde længere. De skal være lettere at reparere, og så skal være lettere at skille produkterne ad og genanvende materialerne, når de bliver til affald,” mener Mads Jakobsen.

Læs alle de 15 forslag i publikationen ”Fuld skrald på den cirkulære økonomi”.

- EL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)