Dansk 2. generations biobrændstof klar

En ny fabrik skal fremstille 55 millioner liter 2. generations biobrændstof om året. Grundlaget for produktionen er restprodukter fra slagterierne.

09.04.2008

CSR.dk

Danmarks første 2. generations biodieselfabrik står nu klar ved Hedensted syd for Horsens efter flere års målrettet arbejde. Færdiggørelsen blev fejret med en officiel indvielse mandag den 31. marts.

Fabrikken er et gennembrud på markedet for biobrændstoffer på grund af produktets enestående miljøprofil. Hvis vi bruger Daka’s nye biodiesel i transportsektoren, opnår Danmark et regulært plus i CO2-regnskabet.

Råstoffet er svinefedt og andre restprodukter fra slagterierne, og Daka producerer 55 mio. liter biobrændstof om året. Det er et væsentligt bidrag til at opfylde EU’s og Danmarks målsætning om mindst at anvende 5,75 pct. biobrændstoffer fra 2010. Samtidig udnytter man de biprodukter, der ikke kan bruges til fødevarer, optimalt.

Succes fra starten
Allerede fra starten er der bud efter det nye 2. generations biodiesel. Region Midtjyllands busselskab Midttrafik vil iblande fem procent biodiesel i en del af den kollektive trafik. Også de almindelige forbrugere kan køre miljøvenligt ved at tanke Daka’s Biodiesel på 65 tankstationer i Århus-området. Det sker som led i et forsøg, som virksomheden gennemfører i samarbejde med Oliebranchen Danmark og Region Midt. Færdselsstyrelsen og Region Midt støtter økonomisk.

Danmark sakker bagud
Daka beklager dog, at det endnu ikke muligt at introducere den nye biodiesel i resten af Danmark. Den er ganske enkelt for dyr. Derfor bliver det andre lande, der får gavn af produktet.

»Selv om vores biodiesel er blandt de mest omkostningseffektive biobrændstoffer på markedet, er den stadig dyrere end almindelig diesel,« fortæller Daka Biodiesels administrerende direktør, Kjær Andreasen. Han ærgrer sig over, at politikerne endnu ikke har besluttet sig for at give afgiftslettelse, når biodieselen bruges på transportområdet.

»Derfor er vi tvunget til at eksportere størstedelen af vores produktion til udlandet, hvor rammebetingelserne for biodiesel er markant bedre end i Danmark, eller at anvende den til fyringsformål her i landet, hvor der er fuld afgiftslettelse. Det er ikke godt for det danske CO2-regnskab,« siger Kjær Andreasen.
www.miljohorisont.dk/transport

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle