Dansk 2. generations biobrændstof klar
En ny fabrik skal fremstille 55 millioner liter 2. generations biobrændstof om året. Grundlaget for produktionen er restprodukter fra slagterierne.
Danmarks første 2. generations biodieselfabrik står nu klar ved Hedensted syd for Horsens efter flere års målrettet arbejde. Færdiggørelsen blev fejret med en officiel indvielse mandag den 31. marts.
Fabrikken er et gennembrud på markedet for biobrændstoffer på grund af produktets enestående miljøprofil. Hvis vi bruger Dakas nye biodiesel i transportsektoren, opnår Danmark et regulært plus i CO2-regnskabet.
Råstoffet er svinefedt og andre restprodukter fra slagterierne, og Daka producerer 55 mio. liter biobrændstof om året. Det er et væsentligt bidrag til at opfylde EUs og Danmarks målsætning om mindst at anvende 5,75 pct. biobrændstoffer fra 2010. Samtidig udnytter man de biprodukter, der ikke kan bruges til fødevarer, optimalt.
Succes fra starten
Allerede fra starten er der bud efter det nye 2. generations biodiesel. Region Midtjyllands busselskab Midttrafik vil iblande fem procent biodiesel i en del af den kollektive trafik. Også de almindelige forbrugere kan køre miljøvenligt ved at tanke Dakas Biodiesel på 65 tankstationer i Århus-området. Det sker som led i et forsøg, som virksomheden gennemfører i samarbejde med Oliebranchen Danmark og Region Midt. Færdselsstyrelsen og Region Midt støtter økonomisk.
Danmark sakker bagud
Daka beklager dog, at det endnu ikke muligt at introducere den nye biodiesel i resten af Danmark. Den er ganske enkelt for dyr. Derfor bliver det andre lande, der får gavn af produktet.
»Selv om vores biodiesel er blandt de mest omkostningseffektive biobrændstoffer på markedet, er den stadig dyrere end almindelig diesel,« fortæller Daka Biodiesels administrerende direktør, Kjær Andreasen. Han ærgrer sig over, at politikerne endnu ikke har besluttet sig for at give afgiftslettelse, når biodieselen bruges på transportområdet.
»Derfor er vi tvunget til at eksportere størstedelen af vores produktion til udlandet, hvor rammebetingelserne for biodiesel er markant bedre end i Danmark, eller at anvende den til fyringsformål her i landet, hvor der er fuld afgiftslettelse. Det er ikke godt for det danske CO2-regnskab,« siger Kjær Andreasen.
www.miljohorisont.dk/transport