Danmark snyder sit klimaregnskab grønnere

Danmark afbrænder træ i bæredygtighedens navn. Det har nu fået en række forskere på barrikaderne. De mener, Danmark snyder sit CO2-aftryk mere grønt end det reelt er.

Danmark regner træ for en CO2-neutral energikilde, men afbrænding af træ udleder lige så meget CO2 som kul. Det får nu kritik..

10.09.2019

CSR.dk

Danmark regner træ for en CO2-neutral energikilde. Faktisk er afbrænding af træ Danmarks største kilde til vedvarende energi. Realiteten er imidlertid, at afbrænding af træ udleder lige så meget CO2 som kul. Hele 47 procent af den vedvarende energi i Danmark stammer fra afbrænding af træ. Det skriver TV2.

Læs også: Den grønne udvikling i industrien er gået i stå

Derfor mener en række udenlandske forskere, at Danmark pynter på sit klimaregnskab.

”Det svarer til bogføringssvindel. Hvis man havde et selskab og lod være med at bogføre gælden, så ville det være svindel. Det er det samme, Danmark gør,” siger William Moomaw, der har været hovedforfatter på fem af FN's klimarapporter, til TV2.

Medregner man afbrænding af træ, halm og anden biomasse såsom bionedbrydeligt affald vil Danmarks CO2-udledning være 39 procent højere end Danmarks klimaregnskab.

Daniel Kammen, der er professor på Berkeley University og tidligere hovedfatter i FN’s klimapanel, kalder det for "klimasvindel".

"Det kan godt være, at I vælger at ignorere jeres udledninger, men det er ikke videnskabeligt korrekt. Hvis I ikke kigger på hele livscyklussen, så bedrager I jer selv, siger Daniel Kammen til TV2.

Uenighed om træafbrændings klimaaftryk
Tesen om, at træafbrænding er CO2-neutral stammer fra 1990’erne, hvor forskere mente, at CO2-regnskabet udlignes, når træer vokser op igen og optager udledningen fra afbrændingen. Blandt en række forskere regnes tesen i dag for forældet, da det tager "årtier til århundreder", før CO2'en er optaget.

Læs også: Klimakompensationer er svære at gennemskue

I Danmark er der dog forskere, der brug af biomasse er en god idé, såsom afbrænding af træ. Niclas Scott Bentsen fra Københavns Universitets Institut for Naturforvaltning er en af dem.

"Så længe vi bruger biomasse til at fortrænge fossile brændstoffer og vi undgår, at overudnytte skovene, så giver det for mig god mening i en klimamæssig sammenhæng, " siger Niclas Scott Bentsen.

- MGC

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

06.12.2024CSR.dk

Genbrugsbutikker betænkelige ved nyt EU-direktiv

06.12.2024CSR.dk

Byggeriets påvirkning af biodiversitet skal sættes på standard

06.12.2024CSR.dk

Kommunerne får udvidet værktøjskassen til den grønne omstilling

06.12.2024TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Ny biodiversitetsportal samler unik viden om havmiljøet i Nordsøen

05.12.2024Lübech Living ApS

Sponseret

En julestjerne med historie – 2nd generation

04.12.2024CSR.dk

Klimaforandringer skubber boligejere mod klimasikring

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

02.12.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Agil planlægning sparer 470 ton CO2e

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K