Danmark skal være verdensmester i affaldsbehandling
Luk lossepladserne. sådan lød et af forslagene, da affaldssektoren i september fulgte energisektorens og vandsektorens eksempel og holdt sin egen camp Affaldscamp 08.
Af Kristina Øby Pedersen
På AffaldsCamp 08 arbejdede seks grupper med forslag til at nå målet om at gøre Danmark til verdens affaldsdemonstratorium.
Resultatet af campen var 11 projekter, hvoraf det mest vidtgående lagde op til at lukke lossepladserne. Hertil kom et projekt om nyttiggørelse af shredderaffald og vindmøllevinger, som i dag deponeres, samt et projekt, som skal skabe sammenhæng mellem miljøgodkendelser af behandlingsanlæg og affaldsregulativer, så affaldet nyttiggøres mest muligt.
Et andet projekt omhandlede forbedret kvalitet i bygge- og anlægsaffaldet kombineret med incitamentsstruktur for miljøvenligt byggeri. Det skal blandt andet ske gennem et pointsystem til byggematerialer, som skal måles på, om de er produceret miljømæssigt forsvarligt og har en høj genanvendelighed, når de skal kasseres.
Plads til forbedringer
Vi drømmer om, at Danmark skal være hele verdens affaldsdemonstratorium. Vi vil vise resten af verden, hvordan affald kan blive en af de vigtigste ressourcer i fremtiden, siger Suzanne Arup Veltzé, direktør i DAKOFA, som står bag campen.
Det var også hende, der leverede oplægget til Affaldscamp 08. Med en gris som udgangspunkt beskrev hun to måder at behandle denne ressource på.
Enten kan man vælge at proppe den i en foodprocessor og lave pølse af det hele, eller man kan lave hundrede forskellige gourmet-udskæringer, der passer til markedets ønsker, sagde hun.
Ressourcer og klima
De fleste af resultaterne sætter ud over en ressourcemæssig vinkel også fokus på klimaspørgsmålet. En lukning af lossepladserne vil således kunne spare atmosfæren for halvanden millioner ton CO2 om året, svarende til en femtedel af det samlede udslip fra transportsektoren.
Det opnås dels ved at reducere det direkte udslip på en million ton selve lossepladserne, og ved at fortrænge andre 300.000 tons gennem udnyttelse af al den energi, vi begraver på lossepladserne, og endelig 200.000 tons i form af reduceret udslip fra jern- og metaludvinding, som overflødiggøres, fordi vi henter metallerne ud af affaldet i stedet for.
Miljøminister Troels Lund Poulsen, der besøgte Campen kunne tage hjem med en præsentation af de seks arbejdsgruppers resultater.
Innovation og lysten til at tænke på tværs er grunden til at vi i Danmark er ledende på affaldsområdet. Netop det at samle forskellige aktører og udnytte hinandens viden er, hvad I her gjort her. Jeg siger tak for jeres indsats, som har givet mig inspiration, som jeg tager med mig videre, sagde han, da han modtog forslagene på Hotel Marielyst i Helsingør.
Se resultaterne af Affaldscamp 08 på www.dakofa.dk