Attraktivt at investere grønt i Danmark
Danmarks mål om, at 100 procent af energi og el skal komme fra vedvarende energikilder inden 2050, skaber en række muligheder for investorer. Det viser en analyse foretaget af PA Consulting Group.
Danmark har i løbet af ti år øget sin vindkapacitet med 4.000 MW, og dermed er vindenergi blevet den vigtigste energikilde. Derfor er Danmark ifølge PAs analyse blandt de lande i Europa, hvor det bedst kan betale sig at investere i offshore-vindteknologi. Foto: Photos.com.
En helt ny analyse fra PA Consulting Group viser, at Østrig er det land i Europa, hvor det bedst kan betale sig at investere i vedvarende energi. Derefter Norge og Danmark på en tredjeplads efterfulgt af Sverige og England. I forbindelse med analysen har PA Consulting Group udarbejdet et interaktivt værktøj, The Energy Investment Map, som giver investorer overblik over, hvilke muligheder og risici, der er forbundet med investeringer i vedvarende energi i 14 europæiske lande.
Om analysen
Analysen har set på hvilke muligheder og risici, der er forbundet med investeringer i vedvarende energi i 14 europæiske lande. Landene er Østrig, Tjekkiet, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Irland, Italien, Norge, Polen, Spanien, Sverige, Schweiz og Storbritannien. I 2013 vil PA Consulting Group analysere flere lande.
Se Energy Investment Map her.
Energiekspert Mikkel Pødenphant fra PA Consulting Group, som har været med til at udarbejde analysen siger i en pressemeddelelse:
”Den øgede brug af vedvarende energi påvirker blandt andet markedet for elproduktion, herunder også markedet for reservekapacitet, som er altafgørende for at sikre forsyningen i perioder med fx for lidt vind. Den danske regering har desuden nedsat et udvalg, som skal se på den fremtidige regulering af markedet. Der er derfor en række risici forbundet med investeringer i det danske marked for vedvarende energi – men uden tvivl også nogle spændende muligheder”.
Danmark er stærk på vindenergi
Danmark har i løbet af ti år øget sin vindkapacitet med 4.000 MW, og dermed er vindenergi blevet den vigtigste energikilde. Derfor er Danmark ifølge PA’s analyse blandt de lande i Europa, hvor det bedst kan betale sig at investere i offshore-vindteknologi.
I dag kommer 23 procent af dansk energi fra vedvarende kilder, og i vindstille perioder kan elforbrug eventuelt suppleres med vandkraft fra Norge og Sverige. Samtidig begrænser en række regulativer mulighederne for at anvende danske fossile brændstofanlæg.
Olaf Remmler, som blandt andre står bag PA’s analyse, supplerer:
”Når investorer går ind i energimarkeder og skal vurdere et muligt energiprojekt, er det altafgørende hurtigst muligt at danne sig et overblik over både mulige investeringsafkast, men også risici – og det gælder både i forhold til konventionelle og vedvarende teknologier. Nye regulativer og økonomiske og geopolitiske forhold kan meget hurtigt ændre billedet i forhold til de markeder, man ønsker at investere i,” siger han i en pressemeddelelse.
Forskelle fordele i europæiske lande
Sverige indtager en fjerdeplads i det samlede indeks med en høj score inden for vandenergi. Således kommer mere end 40 procent af al energi i Sverige i dag fra vedvarende kilder. England er især stærk inden for onshore- og offshore-vindteknologi, mens det i Tyskland primært kan betale sig at investere i offshore-vindteknologi.
For Spanien, Tyskland og Italien har solenergi været gode investeringskilder, men grundet lavere tariffer og nedlæggelse af en række nationale initiativer, er vindenergi i dag den vedvarende energikilde, det bedst kan betale sig at investere i. Også for lande som Frankrig, Irland, Finland og Spanien har lavere tariffer haft en negativ effekt.
-KH