Danmark er ikke længere selvforsynende med energi

Sidste år brugte Danmark mere energi, end der blevet produceret - det er første gang i 16 år. Det viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik for 2013.

Kraftværket i Avedøre er et af verdens mest energieffektive kraftvarmeværker og benytter blandt andet olie. Foto: Dong Energy. .

25.03.2014

CSR.dk

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen. Foto: Klima-, energi- og bygningsministeriet. .

Danmark har i mange år været det eneste land i EU, der har været selvforsynende med energi. Men selvforsyningsgraden faldt i 2013 til 93 procent. Det viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik for 2013. Det vil sige, at Danmark for første gang i 16 år måtte importere energi.  

Ifølge klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen understreger tallene for 2013 behovet for at omstille Danmark til et energieffektivt samfund, hvor vedvarende energi udgør en større del af energiforsyningen.

Læs også: Vindenergi satte rekorder i 2013

”Målet med vores klimapolitik er på lang sigt at undgå brug af fossile brændsler. Det er tilfældigvis det samme, vi skal gøre for at sikre vores uafhængighed. Vi skal udnytte energien effektivt, og vi skal producere vores egen energi fra vind, biomasse og sol”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Energistyrelsen peger på, at faldet i forsyningsgraden i 2013 skyldes en stor import af kul.

Dansk gas- og olieproduktion vil falde
Danmark har i mange år nydt godt af produktionen af olie og gas i Nordsøen. I 2004, da produktionen var på sit højeste, blev der produceret 56 procent mere energi, end Danmark selv brugte. Men Energistyrelsen forventer, at produktionen i Nordsøen i de kommende år vil falde yderligere.

Regeringen arbejder derfor for at skabe et integreret energimarked i EU med stærke el- og gasforbindelser mellem landene. Det vil på sigt gøre EU mindre afhængig af gas fra for eksempel Rusland.

Læs også: Nyt dansk projekt skal nedbringe prisen på vindenergi

”Der er et stærkt rationale i at producere energien selv i stedet for at sende pengene ud af EU. Jeg tror, at det er ved at gå op for mange, at der er en politisk og økonomisk omkostning ved at være afhængig af energi ude fra. Det er noget, vi må forholde os til i EU – og nu også i Danmark”, siger Rasmus Helveg Petersen.

Stigning i vedvarende energi 
Energistyrelsens foreløbige statistik viser, at andelen af vedvarende energi i Danmark stiger år for år. I 2013 kom 24,5 procent af energien fra vedvarende energikilder. 

Det er primært øget anvendelse af vindenergi og solenergi, der bærer stigningen.

Se hovedtallene fra Energistyrelsens energistatistik for 2013 her.

-TK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

09.10.2024CSR.dk

Aktivister slår til ved Danish Crown og Arlas hovedkvarterer

08.10.2024Food Nation

Sponseret

Klimahandling giver grobund for yderligere eksportvækst for danske fødevarer

08.10.2024SustainBusiness

Sponseret

Fra diesel til grøn energi på Molslinjen

08.10.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Mangel på grus og jord skaber nye løsninger

07.10.2024Denteks A/S

Sponseret

Hoteller skal vælge tekstiler efter årstiden - måtter er eks. et praktisk og bæredygtigt valg

07.10.2024BSR

Sponseret

Is Your Company Ready for TNFD?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

14.10.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 14. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

14.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J