Danish Crown sparer energi med cleantech-løsning fra Grundfos

En kølemiddelpumpe fra Grundfos hjælper Danish Crown med at nå sine mål om energibesparelser. Sammenlignet med ældre pumpemodeller har den nye pumpeteknologi reduceret energiforbruget med knap en tredjedel.

Grundfos’ RC-pumpe cirkulerer ammoniak i fryserummenes fordampere for at sikre, at nedkøling og indfrysning af kødet sker optimalt. .

17.06.2014

Joe Kristian Kipp / Foto: Grundfos , CSR.dk

Kødet fryses med kølemiddelpumpens hjælp ned til -30° C i løbet af 24 til 48 timer..

Det kommer sandsynligvis bag på de fleste, at pumper står for ti procent af verdens elforbrug. Det betyder, at pumper har potentiale til at spare store mængder energi, fastslår Mikael Zacho Jensen, der er salgsingeniør hos Grundfos, der årligt producerer over 16 millioner pumpeenheder til verdensmarkedet.

Læs også: Københavns Universitet skærer en femtedel af energiforbruget

”Pumper udgør rent faktisk en de mest effektive muligheder for at reducere udledningen af CO2 ved hjælp af eksisterende teknologi. De fleste pumpeinstallationer er unødigt ineffektive, og det er noget, som vi i Grundfos mener, skal ændres”, siger Mikael Zacho Jensen.

<p>”Pumper udgør rent faktisk en de mest effektive muligheder for at reducere udledningen af CO2 ved hjælp af eksisterende teknologi”. </p>

Mikael Zacho Jensen, salgsingeniør hos Grundfos

En af de virksomheder, der har installeret en af de nyere energibesparende pumper fra Grundfos, er verdens største eksportør af svinekød, Danish Crown. På sit anlæg i Herning, hvor kødet fryses ned til -30° C i løbet af 24 til 48 timer, har Danish Crown installeret en ny kølemiddelpumpe, der ifølge Torben Andersen, energiansvarlig hos Danish Crown, har reduceret energiforbruget med 32 procent i det konkrete tilfælde.

Grundfos tester ny teknologi hos Danish Crown
Eftersom energiforbruget er en af hovedsynderne bag drivhuseffekten, arbejder Danish Crown aktivt for at minimere sit energiforbrug. Ifølge Torben Andersen prioriterer kødeksportgiganten udvikling af teknologi, processer og logistik, der kan minimere effekten på klimaet fra stalddøren til koncernens kunder.

”Vi har fastsatte mål for energibesparelser og har en god løbende dialog med Grundfos, som har stort fokus på innovation. De ser altid på, hvordan vores teknologi kan forbedres, og derfor har vi også flere gange stillet vores faciliteter til rådighed for Grundfos for at give dem mulighed for at teste ny teknologi”, fortæller Torben Andersen, der er imponeret over, at kølemiddelpumpen har reduceret energiforbruget med knap en tredjedel i forhold til tidligere.

”Det er isoleret set temmelig meget, og der er faktisk en dobbelt besparelse, fordi den energi, som pumpen anvender, kan omdannes til varme. Hvis det ikke var tilfældet, ville køleanlægget skulle arbejde hårdere for at fjerne varmen”.

”Vi sender et godt signal”
Hos Grundfos udtrykker Mikael Zacho Jensen ligeledes sin tilfredshed med det innovative samarbejde. 

”Det er fantastisk for os, når vi kan signalere, at vi kan hjælpe med at reducere CO2-udledningerne, da vores virksomhed altid skal være baseret på bæredygtighed”, siger han.

Teknikken bag kølemiddelpumpen
Grundfos RC-kølemiddelpumpen adskiller sig fra standardkølemiddelpumper ved at arbejde sammen med en såkaldt intelligent bypass-ventil. Pumpens styring bestemmer selv, hvornår bypass-ventilen skal åbne og lukke. Samtidig er pumpemotoren frekvensstyret, så pumpen løbende tilpasser tilførslen af ammoniak til fordampernes faktiske behov.

”Vores gamle pumpe var nødt til at pumpe væske hele tiden, og bypass-ventilen stod altid åben. Pumpen kørte altid ved 50 Hz, men vores nye grundfos-pumpe er frekvensstyret og kan tilpasse sig ændringer i væskebehovet, hvilket giver store energibesparelser”, fortæller driftsansvarlig i Danish Crown, Morten Nyrup. Salgsingeniør i Grundfos, Mikael Zacho Jensen, supplerer:

Kølemiddelpumpens performance kan nøje overvåges. .

”Vi besluttede at anvende vores CUE-frekvensomformer kombineret med en differenstryktransmitter, og det har muliggjort intelligent styring af bypass-ventilen. RC-kølemiddelpumpen pumper kold ammoniak i anlægget afstemt efter det faktiske behov, hvilket står i modsætning til den gamle, uregulerede pumpe”.

Læs også: Grundfos og grossister går sammen om genbrugskoncept

I forhold til traditionelle pumper er RC-pumpen desuden mere robust, fordi den ikke rummer sliddele. Tidligere var det nødvendigt at udskifte alle sliddele regelmæssigt.   

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle