Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet

Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.

22.03.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

For få uger siden afleverede Danfoss A/S en imponerende opgørelse af 2022’s resultater.

Finansielt er det lige til at blive forpustet af: En omsætning, som for første gange i virksomhedens historie runder 10 mia. euro svarende til en vækst på 36 procent. Heraf er 15 procent vækst i Danfoss’ eksisterende forretning. Og alligevel er det lykkedes at reducere de globale udledninger af CO2 i scope 1 og 2 med syv procent.

”Det er vi tilfredse med og vi tror på, at vi kan dekarbonisere til 2030. Det viser også, at vi tager vores egen medicin, når vi genbruger energi og reducerer forbrug,” siger Kim Fausing.

Med den strategi har Danfoss skåret 70 procent af sit forbrug af energi til opvarmning af hovedkontor og produktion i på Als siden 2007. For strømforbruget er samme tal 43 procent.

”De resultater er opnået med metoder, som er tilgængelige for de fleste. Så det er noget alle kunne gøre, så vidt vi kan se. Og vi vil meget gerne have andre til at fokusere mere på energieffektivitet,” siger Kim Fausing.

Fokus på energieffektivitet skal tilbage
Trangen til at fremme fokus på energieffektivitet er sandsynligvis stærkt forbundet med det faktum, at det er i det felt, Danfoss’ produkter lever og bidrager. Men når man taler med Kim Fausing om energieffektivitet, får man også en klar fornemmelse af en reel frustration over, at der ikke tappes mest muligt af denne energiudgifts- og CO2-reduktions-kilde. 

”Vi har i Danmark ikke længere nok fokus på at spare på og genbruge energi. Det har vi i Danfoss meget svært ved at forstå. Vi ser det som en strategisk fejl at man ikke sætter en meget mere ambitiøs plan om at spare og genbruge energi,” siger Kim Fausing.

Læs også: Danmark er ikke længere foregangsland for energieffektivitet

Danfoss har for kort tid siden lagt resultaterne af en undersøgelse frem, som viser, at der hvert år bliver sendt overskudsvarme fra f.eks. produktionsvirksomheder, supermarkeder, datacentre og spildevandsanlæg op i den blå luft i et omfang svarende til tæt på Europas samlede efterspørgsel på varme og varmt vand.

”Hvis vi satte fokus på ikke at spilde, på at spare og genbruge i de næste fem-ti år, mens vi selvfølgelig samtidig udbyggede vedvarende energi, så ville vi virkelig gøre en forskel,” fortsætter han.

Energisparekrav burde have været højere
Det er ikke kun uforståeligt, det er også kritisk nødvendigt at styrke fokus på energieffektivitet. For hvis det ikke sker, så kan man lige så godt gå ud at sige, at det ikke bliver muligt at nå Parisaftalens målsætning. Og det bliver tilsvarende svært for Danmark at leve op til de energisparekrav, der ligger i den nye energisparekravsaftale, som i sidste uge blev forhandlet færdig i EU.

Danfoss har fulgt nøje med i aftalens tilblivelse og synes, det er positivt at der nu er bindende energisparekrav for 2030 og krav om at de enkelte medlemsstater skal reducere deres energiforbrug med 1,5 procent.

“Direktivet er for alvor med til at sætte energieffektivitet på dagsordenen og skabe det nødvendige regulatoriske push, så vi ikke længere kun taler om at udbygge vores energikilder, men også om at reducere energiforbruget og genbruge energi,” siger Kim Fausing til Børsen.
Men i Nordborg undrer man sig alligevel.

”Vi havde gerne set højere mål. ... I lyset af energikrisen og den udsatte position, som Europa befinder sig i på energiområdet, er det meget overraskende, at medlemsstaterne ikke er mere ambitiøse,” siger Kim Fausing i en mail til CSR.dk.

Tager egen medicin
Danfoss’ undren bliver ikke mindre af, at de ved, det kan lade sig gøre.

Læs også: "Man kan kun komme for sent i gang"

”Vi synes, at vi tager vores egen medicin. Vi har f.eks. en KPI på energi-intensitet sat som forbrug i forhold til salg. Den er gået fra 111 i 2019 til 81* i 2022. Det er 30 procent, vi har reduceret udledningerne med, inden vi overhovedet er begyndt at skifte over til sol og vind,” siger Jesper Christensen, som er koncernfinansdirektør i Danfoss.

”Oveni at det er det rigtige at gøre, så er tilbagebetalingstiden på energieffektivitetsløsninger meget kort. Modsat udbygningen af grønne energikilder leverer de endda reduktioner i udledninger – og udgifter – nærmest med det samme, og der er brug for at reducere forbrug og udledninger nu. Derfor har vi simpelthen brug for at komme i et helt andet gear på dette område,” afslutter Kim Fausing.


*) Danfoss er i færd med at integrere virksomheden Eaton Hydraulics, som nok skal i gang med noget energieffektivitetsarbejde. Lægger man deres energiforbrug oveni Danfoss’ er energiintensiteten tilbage på omkring 111.

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sidste chance for at være med i Klimakampen

19.02.2024CSR.dk

Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

19.02.2024CSR.dk

Nu kan du sende din brugte madras til genanvendelse

19.02.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nykredit er Årets Grønne Indkøber 2023

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

CBS Executive Fonden
Uddannelse
HIGH PERFORMANCE LEADERSHIP

High Performance Leadership uddannelsen giver dig mulighed for at løfte dit lederskab til det næste niveau i mødet med undervisere fra fire forskellige verdener. Vi bringer praktik og teori sammen. Fordi vi ved, at den ypperste form for inspiration og læring skabes i mødet med de bedste fra sportens, kunstens og erhvervslivets verdener. Folk som alle har præsteret lederskab i verdensklasse. Og parrer vi deres praktik med videnskabens teoretiske, analyserende tilgang, åbnes nye muligheder for mennesker og virksomheder.

Dato

26.02.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg, Danmark