Dagligvarekæder lægger pres på politikere i klimakampen

Supermarkedskæderne står over for et dilemma, hvor de skal balancere klimamål med kundernes købelyst. De efterlyser politiske tiltag, der kan ændre forbrugsvaner uden at underminere forretningen.

23.07.2025

CSR.dk

Landets største dagligvareaktører peger på politisk handling som en afgørende faktor, hvis klimabelastningen fra forbrug skal reduceres. Mens CO2-reduktioner blandt leverandører er mulige, er det vanskeligt at ændre forbrugsvaner uden lovgivning, lyder det samstemmende fra både Coop, Salling Group og Rema 1000.

Kæderne fastholder, at forbrugerne selv skal tage de grønne valg, og at supermarkederne hverken kan eller vil påtvinge dem klimavenlige alternativer. Samtidig afviser de at fjerne produkter med højt klimaaftryk fra hylderne, fordi det risikerer at skubbe kunderne væk og skade forretningen uden at reducere de samlede udledninger.

”Det er forbrugerne selv, der skal træffe valget,” lyder det fra Salling Group, der sammen med Coop efterspørger politiske rammer, der kan fremme mere bæredygtige vaner. Hos Coop trækkes der paralleller til rygelovgivningen, som et eksempel på, hvordan adfærdsændringer ofte kræver lovindgreb.

Eksperter: Detailhandlen må tage større ansvar

Selv om dagligvarekæderne understreger forbrugernes rolle, mener eksperter, at ansvaret ikke kan fraskrives så let. Professor og næstforperson i Klimarådet, Bente Halkier, påpeger, at forbrugere sjældent ændrer adfærd uden hjælp. Netop her har supermarkederne ifølge hende et stort ansvar.

Detailsektoren har en kompleks værdikæde, der spænder fra små landbrug til globale fødevaregiganter. Det gør det vanskeligt at styre emissionerne i scope 3, som også er det område, hvor udledningerne er størst og hvor resultaterne går langsomst.

Mens det er muligt at stille krav bagud i kæden, fx til producenter, er det vanskeligere at påvirke fremadrettet mod slutbrugeren. Derfor bør supermarkederne ifølge Bente Halkier fokusere på at gøre bæredygtige alternativer mere tilgængelige og attraktive.

Priser, præferencer og presset bundlinje

Flere af kæderne peger på, at deres handlemuligheder begrænses af markedsvilkår. Hvis de eksempelvis hæver priserne på klimabelastende varer som oksekød, frygter de, at forbrugerne blot vil købe dem andre steder. Det ville give et pænere klimaregnskab, men svække indtjeningen og ikke nødvendigvis reducere de samlede emissioner.

Coop har dog haft en vis succes. Kæden har reduceret sine scope 3-udledninger med 14 procent siden 2022. Det skyldes blandt andet et fald i salget af oksekød, men også butikslukninger og lavere omsætning. Hos Salling Group vurderes fremdriften som begrænset, og kæden erklærer sig direkte bagud i forhold til egne mål.

Alligevel mener Coop, at der er løsninger, som ikke kræver direkte regulering. En mulighed er at gøre grønnere alternativer mere attraktive. Kæden har eksempelvis eksperimenteret med lavere moms på frugt og grønt for egen regning for at skubbe udviklingen i den rigtige retning.

- lhs

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

23.07.2025CSR.dk

Dagligvarekæder lægger pres på politikere i klimakampen

22.07.2025CSR.dk

Nyt klimaværktøj skal gøre CO2-beregninger mere gennemsigtige

18.07.2025CSR.dk

EU foreslår 90 procents reduktion i udledninger inden 2040

17.07.2025CSR.dk

Roskilde Universitet bliver base for nyt videnskabeligt tidsskrift om bæredygtighed

16.07.2025CSR.dk

Konsulenthus: Der kan hentes flere hundrede milliarder ved at samle ind og sortere

15.07.2025CSR.dk

Over 300 millioner kroner skal styrke SMV’ers grønne og digitale omstilling

14.07.2025CSR.dk

Bred opbakning: Kun tre lande i verden ignorerer Verdensmålene

11.07.2025CSR.dk

Amerikanske virksomheder tilpasser ESG-strategier efter politiske skift

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K