Partnerskaber skal gøre Danmark bedst til bæredygtig forretning

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen skal Danmark blive rigere på at have gode løsninger på verdens problemer. Det kræver partnerskaber og at alle virksomheder deltager. Manglende finansiering og risikodeling til mindre projekter udfordrer især mindre spillere.

Fulde huse lyttede opmærksomt til statsministerens tale om bæredygtige virksomheder. Lars Løkke Rasmusssen er optimistisk og har stor tiltro til partnerskaber. Foto: Carsten Lundager/Dansk Erhverv.

12.10.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Der var måske engang, hvor CSR var sådan en kappe man tog på sig, en varm en med mange farver som kunne tiltrække opmærksomhed. Men det bliver tydeligere og tydeligere at bæredygtighed udvikler sig til en reel konkurrenceparameter. Det er blevet kælderkoldt forretningspotentiale,” sagde Lars Løkke Rasmussen, da han holdt åbningstalen ved CSR Konferencen 2018, onsdag d. 10. oktober 2018 på Børsen.

Arrangementets navn er måske til den kække side, i betragtning af hvor mange andre CSR- og bæredygtigheds-events der organiseres og inviteres til, men de fire årlige timer i den gamle børssal trækker altid store navne på talerstolen og fuldt hus af CSR-folk i salen fra både erhvervsliv og civilsamfund.

Når BlackRock taler lytter selv konprinsesser opmærksomt. Fra venstre: Charlotte Jepsen og Brian Adrian Wessel fra FSR, HKH Kronprinsesse Mary, Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv, Claus Hemmingsen fra Maersk, Marianne Wiinholt fra Ørsted og Anders Breining fra Carlsberg. Foto: Carsten Lundager/Dansk Erhverv .

Civilsamfundet i spil til innovation
Konferencens hovedspørgsmål var, hvordan Danmark bliver bedst til bæredygtig forretning? Svaret fra statsministeren var, at det store forretningspotentiale i bæredygtighed skal udnyttes, og at danske virksomheder står godt i forhold til at have løsninger, som verden efterspørger.

Skal vi være helt ærlige, så er den udmelding nok ikke breaking news. Den nyere del af svaret er et virkelig stærkt fokus på partnerskaber for at få det til at ske.

”Noget af det nye, vi ser, er, at civilsamfundets kompetencer kommer i spil sammen med virksomhederne, når der skal udvikles nye løsninger. Magien sker, når man får sat nogle, der ved hvordan det er at få vand ind i en flygtningelejr, sammen med nogle der kan levere de teknologiske løsninger,” forklarede Kirsten Brosbøl, som er formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for FN's Verdensmål, 2030-netværket.

”Vi oplever en stærkt stigende interesse for samarbejde fra virksomhedernes side”, sagde Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

”De har brug for vores kendskab til markederne i f.eks. Afrika, og sammen med f.eks. os kan de være med til at skabe nogle nye løsninger, og derfor også udvikle deres virksomhed. Vi har brug for private virksomheder til at hjælpe måske 20 millioner mennesker i stedet for måske 20.000, som vi ville kunne nå alene. På den måde kommer partnerskaber til at bidrage ikke bare til verdensmålene, men også til vores og virksomhedens egne ambitioner,” fortsatte hun.

Mangler finansiering til mindre projekter og virksomheder
Trods reel optimisme, baseret i særlig grad på byer og virksomheders vilje og ambitioner inden for klima og verdensmål, er der knaster i det kælderkolde forretningspotentiale. På konferencen onsdag d. 10/10 var et af de mest omtalte mindre virksomheders muligheder for at være med.

”Vi har en fælles opgave i at få aktiveret de virksomheder, som endnu ikke kan se sig selv i verdensmålene og den bæredygtige omstilling. Vi har f.eks. brug for flere forbilleder i SMV-miljøet,” sagde Brian Mikkelsen da han på Dansk Erhvervs vegne bød velkommen til konferencen.

Finansiering af opstart på projekter og måske især for mindre virksomheder var et spørgsmål, som dukkede op mange gange i løbet af konferencen. Som Sara Krüger Falk, direktør i det danske Global Compact netværk forklarede i en kommentar, at også visionære virksomheder giver udtryk for, at de ikke har råd til at være modige, også selvom de godt ved, hvad de skal, nemlig være bæredygtige.

”Noget af det vi skal arbejde på er at finde ud af, hvordan vi økonomisk kan facilitere udviklingen af partnerskaber. Pensionskasserne vil gerne investere langsigtet i partnerskaber, men projekterne skal være store og forholdsvis modne, før vi kan være med. Det svære er, hvordan der skal bakkes op om det lille projekt. Den indledende investering, hvor risikoen er større, den skal der nok målrettes nogle tilskudsordninger omkring,” sagde Allan Pollack som er direktør for pensionsselskabet PFA.

I USA er bæredygtighed stadig politisk varm kartoffel

Den årlige CSR-konference, organiseret af Dansk Erhverv, Erhvervsstyrelsen og FSR, bliver ofte omtalt som en ”ren fætter-kusine fest”. I så fald kan man også sige, at i år var den rige onkel fra Amerika kommet på besøg, i form af Edouard Dubois fra BlackRock, som er en af verdens største kapitalforvaltere.

BlackRock udøver aktivt ejerskab i stor stil med dialog som det vigtigste værktøj, forklarede han, med en fast tro på, at kun ved at arbejde ud fra et stærkt formål og med så mange vigtige stakeholder som muligt, inklusive aktionærer, kan man drive og lede en sund virksomhed.

Derfor sendte BlackRocks direktør, Larry Fink, i begyndelsen af 2018 også et brev til alle de virksomheder, BlackRock havde sat penge i, med netop det budskab. Modtagelsen af dette og andre markante udmeldninger fra deres side i henholdsvis USA og Europa siger meget om, hvordan bæredygtighed opfattes.

”I Europa handler bæredygtighed og ESG om investeringer, men i USA er det stadig et kontroversielt og politisk issue. Det kæmper mange amerikanske kapitalforvaltere med,” sagde han.

Tal magten tilbage
Samtidig opfordrede han virksomhederne til at tage informationsmagten tilbage fra analytikere, journalister og ratingbureauer, og selv blive mere aktive i at udvikle standardiserede måleværktøjer på bæredygtighed ogansvarlighed.

”Hvis i gerne vil have, at investorer bedømmer jer på det, der er væsentligt, så må I bidrage med en forståelse af hvad jeres væsentligste risici er og hvordan jeres strategi bidrager til at reducere disse. Det er jer, der skal lede debatten om, hvordan værktøjerne til at sammenligne og kommunikere skal se ud,” understregede han.

Det bakkede Birgitte Qvist-Sørensen ihærdigt op om.

”De eksisterende muligheder, inklusive SDG-Fonden, giver ikke iværksættere og mindre virksomheder mulighed for at finde finansiering. Der mangler en pulje, der kan støtte mindre virksomheder.,” sagde hun.
Ud over at strukturerne måske ikke er klar endnu, så handler manglen på finansiering også om en ordentlig måde at fordele risiko på.

”Mange danske virksomheder holder sig fra ”emerging markets”, fordi de ikke ønsker at påtage sig den risiko, som er forbundet med investeringer i de markeder. ”Tricket for os er, at finde én måde at dele den risiko,” sagde Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU’s, konstituerede CEO Torben Huss.

Vil de store hjælpe de små?
Et andet forslag, bl.a. fremført af Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen, er, at de store virksomheder – om de så skal kaldes fyrtårne eller Tordenskjolds soldater – kan og bør optræde som en slags mentorer for de mindre virksomheder, når de skal udvikle bæredygtige forretningsmodeller.

Som afslutning på dagen fik Mærsk, Ørsted og Carlsberg alle priser for deres CSR-rapportering, og der var derfor topfolk fra virksomhederne på scenen. Den lejlighed blev udnyttet til at spørge dem, og de var klar til det?

”Det lidt bløde politikersvar er, at det synes vi da lyder interessant, men vi synes nok også, at vi allerede deler vores viden med f.eks. studerende og i masser er erfa-lignende grupper,” sagde Anders Bering, der leder Carlsbergs public affairs-område.

Det udsagn kunne Marianne Wiinholt, CFO i Ørsted, kun være enig i, og som afslutning på en svarrunde, der mest om end muntert lignede en udgave af spillet Sorteper, understregede Vice-CEO Claus Hemmingsen fra Mærsk, at de ”skam gerne stiller op og bidrager, men at det synes vi nu også, at vi allerede gør”.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Klappir Nordic ApS
Morgenmøde
Breakfast brief on ESG Strategy and Data

You can expect: Real case learnings on ESG strategy implementation from Viggo, data reporting best practices from Klappir's experience, knowledge on CO2 reduction from The 0-mission.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

4 Tømmergravsgade 2450 København

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

23.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K