CSR i varekædens øverste led

Det stiller særlige krav til ansvarligheden, når man ofte deler tag med sine kunder. I HORESTA er CSR en naturlig del af forretningen siger deres fødevarechef. På Responsible Food-konferencen d. 26/11 deltager hun i et panel med skarpe holdninger

CSR tæt på kundeoplevelsen.

11.11.2015

Lars Münter, CSR.dk

Som brancheorganisation ligger HORESTA i den del af fødevare-værdikæden, der er tættest på forbrugeren. Vi kender branchen – hotel-, restaurant- og turisterhvervet – som serviceorienteret uden sidestykke. Det er virksomheder, som påtager sig et værtskab for sine gæster og sørger for, at de får de bedst mulige turisme- og madoplevelser foruden husly. Men bag gryderne, ved disken i lobbyen og med rengøringsvognen i værelserne er det virksomheder, som i det daglige med sund fornuft arbejder med ansvarlighed som en naturlig del af deres forretning, men uden den store markedsføring.
 
Hovedparten af branchen består af små virksomheder – og dem er der i HORESTA 1.800 af – uden store ressourcer i form af tid og økonomi til at købe sig rådgivning og viden på området, og de kan nemt blive fanget i en politisk dagsorden, fordi de er så eksponeret overfor forbrugeren, fortæller Tine Skriver, brancheorganisationens fødevarechef:
 
”Vores virksomheder oplever fra tid til anden uberettiget at blive gjort hovedansvarlige for problematikker, som i virkeligheden er opstået i tidligere led i deres forsyningskæde. Men her skal vi huske, at ansvarligheden ligger i et spændingsfelt mellem det ideelle og det mulige, og at håndtere det forudsætter viden om begge dele. På fødevareområdet stiller det krav til vores medlemmer om øget viden om konsekvenser af deres valg i forhold til ressourcer og kendskab til realistiske løsninger i lyset af, at det også økonomisk skal hænge sammen. De skal have konkrete værktøjer til at arbejde med bæredygtighed, og der skal være lettilgængelige oplysninger om området fra de tidligere led i kæden, for ellers kan de ikke formidle troværdigt om bæredygtighed til deres gæster.”
 
Synlighed skaber incitament og værdi
For at støtte sine medlemmer i retning af større bæredygtighed og bedre kommunikation til deres kunder, står HORESTA bag en lang række initiativer: et CSR-, energi- og miljønetværk for medlemmerne, en værktøjskasse for CSR-arbejdet inden for branchen, en indsats større tilgængelighed for folk med funktionsnedsættelse og større mangfoldighed i forhold til blandt andet etnicitet, og ikke mindst Green Key, der står som et synligt tegn på, at CSR har vundet godt indpas i branchen.
 
”Branchen har under finanskrisen skabt arbejdspladser samtidigt med, at det øvrige fødevareerhverv tilsvarende har måttet afvikle arbejdspladser, og for rigtig mange med anden etnicitet eller en plettet straffeattest har vores virksomheder adgangen til at komme ind på arbejdsmarkedet,” siger Tine Skriver og henviser til, at de mange valg på CSR-menuen genererer værdi for hendes medlemmer: ”Der er et økonomisk, fagligt og kompetencemæssigt potentiale, og oveni er der et rekrutteringspotentiale og potentiale for større engagement hos virksomhedens medarbejdere. Det er imidlertid afgørende for virksomhedernes engagement, at der er tale om frivillige tiltag, som giver mening for forretningen.”
 
Tæt på forbrugerne
Som et forholdsvist nyt skud på bæredygtighedsstammen er branchen optaget af et tæt samarbejde om ”jord til bord”, for eksempel i relation til brugen af lokale fødevarer, og Local Cooking-konceptet er blevet en del af HORESTAs turisme og vækststrategi. Og det er en strategi, der rækker helt ud i danskernes hjem, påpeger Tine Skriver:
 
”Vi er jo en branchen for de professionelle madhåndværkere, som i kraft af deres kompetencer er stærke formidlere af den ansvarlige husholdning. Det drejer sig basalt set om, at gastronomerne har en viden og et håndelag, som ellers er gået tabt hos os forbrugere, blandt andet i forhold til at bruge lokale råvarer og at undgå madspild. Vi kan som branche præsentere madoplevelser og måltidsløsninger, som derhjemme i køkkenerne kan inspirere os og give os lyst til at spise sundere og mere bæredygtigt. Vi opfatter os derfor ikke som problemet i forhold til ansvarlige fødevarer, men som aktiv part i løsningen af det, og det gør vi ikke mindst ud fra en bevidsthed om, at flere og flere måltider bliver indtaget udenfor hjemmet.”
 
Tine Skriver deltager på Responsible Food-konferencen sammen med sin modpol i varekæden Landbrug & Fødevarer i en paneldebat om dagsordener for ansvarlighed på fødevareområdet. Med i panelet er desuden Danmarks Naturfredningsforening og Fødevareforbundet NNF, og der er således lagt op til en meningsudveksling, der spænder bredt over varekæden. Debatten styres af Jonas Giersing, direktør i Fairtrade Mærket.
 
Foruden paneldebatten byder konferencen på gæstetalere, interaktive seminarer, markedsplads og stribevis af virksomheders egne cases. Konferencen finder sted d. 26. november i Natur & Biovidenskabelig Fakultets festauditorium på Bülowsvej, Frederiksberg. Læs mere og tilmeld på www.csr-link.dk.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus