Coop: Tjen penge på små investeringer i fødevarefirmaer

Hos Coop har man nu givet 1,7 millioner medlemmer mulighed for at investere deres penge i nye fødevarefirmaer og projekter med en fast rente på 3-4 procent.

Nu kan Coop's medlemmer støtte fødevarefirmaer og projekter som græsmælk og økowhisky via crowdfunding. .

04.04.2017

CSR.dk

Mange nyopstartede fødevarefirmaer kan have brug for en hjælpende pengehånd for at komme godt i gang. Det har supermarkedskæden Coop tænkt sig at hjælpe med ved at få 1,7 millioner medlemmer til at investere deres penge i gode idéer i stedet for at lade dem stå på en renteløs indlånskonto i banken, skriver Politiken. 

Konkret betyder det investeringer i eksempelvis Thise Mejeri og Fejø Frugt, hvor Coop’s medlemmer bliver tilbudt en fast rente på 3-4 procent for at placere deres penge der.

Læs også: Når købmænd laver CSR: Mest mulig velgørenhed for pengene

Ifølge Charlotte Skovgaard, der er direktør for det nye projekt kaldet Coop Crowdfunding, er det særdeles attraktivt for medlemmerne at være en del af deleøkonomiens nye forretningsområde frem for at have penge stående i banken, hvor renten er 0:

”Vores undersøgelser viser, at medlemmerne har en stor og stigende interesse for lokale fødevarer; de vil gerne støtte de små samfunds virksomheder, de vil gerne involvere sig. Og så er de optaget af de historier, der gemmer sig bag mange af de nye innovative fødevareproducenter, der dukker op i disse år”, siger hun til Politiken.

Med det nye projekt, der er skabt i tæt samarbejde med onlinemarkedspladsen for lån Lendino, kan forbrugerne give de fødevareprojekter, de finder interessante, toårige lån, som virksomheden så betaler tilbage med månedlige ydelser, der indeholder et renteafkast – det gælder i øvrigt uanset, om lånet er på 1.000 kr. eller 100.000 kr.

Når de to år så er gået, så har forbrugeren fået hele sit lån tilbage – inklusive den aftalte rente. Der er dog den risiko, at fødevarefirmaet kan gå konkurs i løbet af den toårige periode, så det kræver lidt is i maven.

Også mulighed for sponsorat
I en anden model har forbrugerne imidlertid mulighed for at støtte firmaer og projekter med mindre beløb i en slags sponsorat og få belønninger retur i form af vareprøver, virksomhedsbesøg eller gaver. Hver forbruger har mulighed for at bidrage med beløb helt ned til 100 kroner. Lykkedes det imidlertid ikke producenten at samle det ønskede beløb sammen, får forbrugerne deres penge tilbage.

Et af de projekter, som Coop’s medlemmer kan støtte med både lån og belønningssponsorater, er udviklingen af en ny type græsmælk. Thise Mejeri i Skive skal bruge 2,5 millioner kroner, så den økologiske landmand Torsten Wetche fra Farsø kan komme i gang med produktionen af mælk. Ifølge ham er tankegangen bag udviklingen, at køer skal æde græs, som de oprindeligt er skabt til.

Læs også: Tilfredshed med fairness i handelsinitiativ

Ifølge Politiken er de sagkyndige begejstrede over Coop Crowdfunding. Der er nemlig brug for alternativer til bankernes 0-renter, lyder meldingen fra den uafhængige prisportal Mybanker:

”Hele tanken om, at forbrugerne i fællesskab løfter og driver de gode projekter, er som taget ud af Coop’s dna. Det giver mening, og det giver frem for alt forbrugeren en mulighed for at få noget ud af sparepengene”, siger Peter Jensen, der er kommunikationschef i Mybanker til Politiken.

- EL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K