Folkemødedebatter: Cirkulær økonomi kræver samtænkning og nok også støtte

Der blev talt om cirkulær økonomi hele 38 steder til årets folkemøde. Flere steder var brancheorganisationer og forskere enige: Hvis vi arbejder sammen, kan vi sikre cirkulær økonomi.

Den cirkulære økonomi fyldte godt i debatten på dette års folkemøde. Foto: Joshua Tree Photography.

19.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg og Emilie Linders, CSR.dk

På årets folkemøde på Bornholm var cirkulær økonomi et af de helt store debatemner. Ifølge Ingeniøren.dk var der 38 arrangementer med fokus på genanvendelse og cirkulær økonomi, og på et af disse - arrangeret af DI - lagde moderatoren da også ud med at sige, at det var som om cirkulær økonomi var uundgåeligt på Bornholm anno 2017.

DI's arrangement havde særligt fokus på byggesketoren og et tungt opbud af direktører i panelet: Velux, Rockwool, MT Højgaard, Phillips Lighting, PensionDanmark Ejendomme og DI selv. Og selv om samtlige deltagere udtrykte deres fulde opbakning til omstillingen til cirkulær økonomi, voksede træerne ikke ind i noget, der ligner en himmel.

Læs også Ekspertens gode råd: Sådan kommer du igang med cirkulær økonomi

"Vi er jo alle enige om, at det skal jo få til at fungere. Virkeligheden er dog, at der er brug for tilpassede løsninger til alle sektorer. Vi skal have knækket denne her nød, men det er virkelig ikke let," sagde Jørgen Tang-Jensen, som er adm. dir. i Velux. 

"Problemet er, at den bygningsmasse, vi har nu, ikke er tænkt til genanvendelse. Men vi kan jo starte med at kræve det i nyt byggeri," sagde Arne Becker, koncerndirektør i MT Højgaard. 

Skal der støtte til?
Et af hovedtemaerne i denne debat var om der skulle iværksættes statsstøtte af en art for at fremme udviklingen af den cirkulære økonomi. 

"Vi er generelt ikke begejstrede for støtteordninger, men vi er også klar over, at det var med til at hjælpe den grønne omstilling på vej," sagde Tine Roed, direktør i DI. 

"Støtteordninger på det nærmeste opfordrer til plat, så det synes vi ikke er den rigtige vej at gå," sagde Jørgen Tang-Jensen. 

Læs også: Elsket af alle, forstået af få

I publikum sad Henrik Grand Petersen, som er direktør i RGS Nordic, som bl.a. er specialister i genanvendelse af bygge- og anlægsaffald. Han var ret sikker på det modsatte: 

"Hvis ikke der kommer noget statslig stimuli kommer det her genbyg og genbrug aldrig til at vokse til markedsvilkår. Der skal regulering, støtte og subsider til - ellers ender det her som festtaler," sagde han. 

Landbruget er med, men fattes penge
Ovre på det gode skib Aurora havde Aarhus Universitet inviteret forskere, politikere og Landbrug & Fødevarer til debat om udfordringer og muligheder i forhold til cirkulær bioøkonomi, hvor man genanvender bæredygtig biomasse fra for eksempel landbruget og spildevandsrenseanlæg.

Anders Klöcker, der er områdedirektør for erhvervspolitik i Landbrug & Fødevarer, var enig med direktørerne i DI's panel: 

”Landbruget bakker fuldt op om at udnytte det biologiske kredsløb bedre. Men der skal kapital til, og landmænd har ikke råd til at investere i forsøg med teknologier, der først bliver konkurrencedygtige om lang tid”, sagde han ifølge Ingeniøren.dk. 

Kun med samarbejde flytter vi noget
Et andet tema, som panelerne var helt enige om, var behovet for samarbejde. Som Marianne Thomsen, der er professor i miljøvidenskab på Aarhus Universitet, udtrykte det: 

”Vi bliver nødt til at gøre op med silotænkning og i stedet begynde at samarbejde på tværs af sektorer”, sagde hun til Ingeniøren.dk og fortsatte:

”Der eksisterer masser af gode løsninger derude, men for eksempel er der en udfordring med at sikre en fast forsyning”.

Læs også: Alle skal have del i fordelene ved globalisering

Det kunne Anders Klöcker nikke genkendende til og udtrykte stor interesse for flere partnerskaber mellem langbruget og forskningsinstitutioner: 

”Landbruget bakker fuldt op om den cirkulære dagsorden, og vi er overbeviste om, at samarbejde bidrager til innovation og forskning. Vi er meget fremsynede i det her erhverv”, sagde han. 

Til DI's arrangement udtrykte marketingdirektør i Rockwool, Christian Jølck, samme idé: 

"Det er jo et kredsløb som skal aktiveres. Det er ikke kun producenterne af byggematerialerne, men også arkitekter, entreprenører, forskning og mange andre. Der er en spændende udvikling i gang, og nu skal det ud i virkeligheden", sagde han. 

Cirkulær økonomi i forsyningsperspektiv
Et andet sted på Folkemødet satte forsyningsbranchen også ord på den cirkulære økonomi, men i et forsyningsperspektiv.

Her stod Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening bag en debat, som i tråd med panelet på Aurora pegede på, at cirkulær økonomi kræver samtænkning:

”Der bliver bygget nogle forsyningssiloer, så er det utroligt vanskeligt for os tre at arbejde sammen”, sagde Carl-Emil Larsen, der er direktør for DANVA, til Ingeniøren.dk, og pegede på sine direktør-kollegaer fra Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme, Jacob Hartvig Simonsen og Kim Mortensen.

Læs også: De fleste kommuner arbejder ikke med FN's bæredygtighedsmål

Kim Mortensen bakkede vandforsyningsdirektøren op. Ifølge ham hedder løsningen på cirkulær økonomi samarbejde på tværs af de økonomisk adskilte vand-, varme, el-forsyning og affaldshåndtering:

”Eksempelvis er affaldsforbrændingen afhængig af at fastsætte varme, mens fjernvarmen er afhængig af at få varmen”, sagde Kim Mortensen til Ingeniøren.dk.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

24.03.2025CSR.dk

Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes, mener danske forskere

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

access2innovation
Webinar
Virtual A2i Talk: Financing for Projects in Africa: EIFO’s Role and Strategy

In this A2i Talk, EIFO—The Export and Investment Fund of Denmark—will discuss both the opportunities and challenges associated with doing business in Africa.

Dato

28.03.2025

Tid

09:30

Sted

Teams

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online