Chokolade med god smag i munden kræver en indsats

En ny international standard skal sikre bæredygtighed i produktionen af kakao i ikke mindst Vestafrika, med et løft af bøndernes vilkår som et centralt element. Det er nødvendigt for både samvittigheden og industriens fremtid, lyder det fra Toms og Dansk Standard.

Ghana er verdens næststørste kakaoproducent, kun overgået af nabolandet Elfenbenskysten, og dermed et af de steder, hvor de nye ISO-standarder kommer til at spille en vigtig rolle i farmernes liv..

18.06.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Klimaforandringer, skovrydning og tab af biodiversitet er grænseoverskridende problemer, der ikke kan løses nationalt, men kræver globalt samarbejde.

Det gælder også i kakaoindustrien, hvor der nu, for første gang nogensinde, er opnået enighed om et sæt standarder for, hvordan bæredygtig produktion skal defineres og hvilke krav, der skal stilles for at sikre miljørigtig dyrkning samt ordentlige arbejds- og levevilkår for kakaofarmerne.

”Der kan meget vel tænkes at opstå en mangel på kakao i fremtiden, så standarderne skal være med til at gøre det muligt at dyrke op til seks gange så meget kakao på de samme arealer som i dag”, forklarer Lars Brogaard. Foto: Dansk Standard.

”Det her tiltag kommer i høj grad fra industrien selv, som har brug for et bredt funderet regelsæt at forholde sig til. Europæiske og amerikanske producenter har selv sat sig forskellige mål med forskellige deadlines, Tyskland har et mål for sig eget marked osv. Nu får vi et fælles referencekrav på, hvad der er god praksis”, forklarer seniorkonsulent i DS, Lars Brogaard, der har været ansvarlig for arbejdet med de nye ISO-standarder.

Et centralt og unikt element i de nye standarder handler om at løfte levevilkårene for verdens otte mio. kakaobønder, der for størstedelens vedkommende i dag lever i fattigdom. Ifølge DS er gennemsnitsindkomsten for en kakaofarmer omkring de 20 kr. om dagen, og det udgør en solid barriere for udviklingen.

”Mange af de her småbønder, specielt i Elfenbenskysten, har måske hvad der svarer til tre fodboldbaner med kakaotræer, og de har vanskeligt ved at opfylde de krav, der bliver stillet til dem i dag, primært på grund af manglende uddannelse, som de ikke har råd til at tage”, siger Lars Brogaard.

”Derfor er de økonomiske udfordringer vigtige for de nye standarder; der bliver stillet krav til menneskerne og til ledelsen af farmene, således at vi kan sikre bønderne en større indtægt og dermed skabe grundlaget for øget bæredygtighed. Det er en lang horisont, der er i spil her, men det er nødvendigt”, fortsætter han.

Toms sourcer bæredygtig kakao fra omkring 5.000 fortrinsvis små farme i Ghana, som Lea Sørensen Holm her besøger, og hvor man gerne vil være med til at løfte levevilkårene for bønderne, både via sine egne, igangværende programmer, og via de nye ISO-standarder. Foto: Toms Gruppen.

Toms er klar til det lange træk
En af de virksomheder, der har været med i udviklingen af standarderne fra første fløjt, er Toms Gruppen, der sourcer bæredygtig kakao fra omkring 5.000 farmere i Ghana, hvor man har været tilstede de sidste 12-14 år. På hovedkvarteret i Ballerup er man indforstået med den ramme, der skal på plads, hvis standarderne skal blive en succes.

Ifølge Lea Sørensen Holm, der er CSR- og kommunikationschef for Toms Gruppen, er kernen i ISO-standarderne langt henad vejen den samme, som i Toms’ eget arbejde med ansvarlighed. Derfor er selskabet også klar til ”det lange, seje træk”, som hun siger.

”Det er komplekse problemer, vi angriber her, og de kan ikke løses alene med en liste med nogle krav. Det vil kræve tålmodighed og respekt for den enkelte farmers udgangspunkt; vi skal gå langt for at forstå deres situation og lave individuelle planer – det er jo deres levebrød, det gælder”, siger Lea Sørensen Holm.

Den tilgang er ifølge Toms også afgørende, når det gælder om at nå så bredt ud som muligt. Ifølge Lea Sørensen Holm vil det være frustrerende for alle parter, hvis det kun er de få, bedrestillede farmere, der har overskud til at gøre noget ekstra, og derfor vil man fra dansk side også yde sit for at få alle med.

”Vi tilbyder allerede i dag 1-til-1-coaching, som tager højde for de mange forskellige steder, udfordrende dyrkningsforhold og menneskelige problemstillinger, der er i spil her. Og nøglen til udvikling er uddannelse af netop menneskerne i sektoren – de voksne farmere såvel som deres børn”, fastslår hun.

Højere effektivitet nødvendig
Og udvikling skal der til, påpeger Lea Sørensen Holm videre. Udover problemerne omkring arbejdsforhold og børnearbejde, har den internationale kakaoproduktion, der for størstedelens vedkommende er placeret i Elfenbenskysten og Ghana, ført til udbredt skovrydning og ødelæggelse af beskyttede arealer.

IDH har sat tal på verdens produktion af kakao, der viser, at Elfenbenskysten og Ghana er de to klart største leverandører, ikke mindst til Europa. Illustration fra rapport..

Det er ifølge den såkaldte Amsterdam-erklæring om bl.a. kakao, som Danmark er blandt underskriverne af. Erklæringen omfatter også soja og palmeolie, og selvom kakaoproduktion ikke hidtil har været årsag til afskovning i nær samme omfang som de to andre afgrøder, så vækker kombinationen af en voksende efterspørgsel, klimaforandringer, mangel på landarealer og lav produktivitet bekymring.

”Derfor er det en industri, hvor det er helt nødvendigt at gøre noget, hvis vi skal kunne blive ved med at spise chokolade med en god smag i munden. Vi er nødt til at bruge ressourcerne mere effektivt, og med de her standarder kan vi sørge for, at farmerne får et større udbytte, til glæde for alle parter”, siger Lea Sørensen Holm.

Det aspekt er man også opmærksom på i Dansk Standard, hvor håbet er at mindst 50 procent af kakaoproduktionen inden for de næste 10 år vil blive produceret efter de nye krav, sammenlignet med omkring 10 procent i dag.

”Der kan meget vel tænkes at opstå en mangel på kakao i fremtiden, så standarderne skal være med til at sætte gang i fremskridt, som kan føre til, at vi kan dyrke op til seks gange så meget kakao på de samme arealer som i dag, så det ikke er nødvendigt at inddrage mere skov”, forklarer Lars Brogaard.

Mere bæredygtighed skal stoppe afskovning
Netop skovrydning i forsyningskæder er omdrejningspunktet for en rapport fra det hollandske initiativ for bæredygtig handel, IDH, der udkom i sidste uge, og som i tråd med Amsterdam-erklæringen fokuserer på soja, palmeolie og kakao.

For kakaoens vedkommende, som EU importerer størstedelen af (51 procent ifølge Amsterdam-erklæringen), er kun ca. 30 procent certificeret på verdensplan under de tre store ordninger, Fairtrade International, Organic og RA/UTZ.

Selvom IDH forventer, at det tal vil stige i de kommende år, primært på baggrund af ambitiøse mål om øget indkøb af bæredygtig kakao i bl.a. Holland og Tyskland, der er de to største importører, så er organisationen langt fra tilfreds.

”Det nuværende fremskridt er tydeligvis ikke godt nok. Europa er alarmerende langt bagud, når det gælder om at leve op til sine mål om ansvarlig sourcing og ingen skovrydning. Vi har brug for akut handling fra industriens aktører og regeringer, der skal gå sammen om at bekæmpe afskovning i forsyningskæder, og samtidig sikre økonomisk udvikling og levevilkår i produktionslandene”, lyder det fra Director of Landscape Program for IDH, Daan Wensing.

For at skabe råvaremarkeder helt uden skovrydning i fremtiden peger IDH på, at produktionen og aftagningen af eksempelvis ansvarlig kakao skal opskaleres i en fart. Bæredygtighed skal integreres i indkøbsprocessen, og tiltag i den retning, om det så er fra farmere, producenter eller regeringer, skal belønnes.

Hos Toms forklarer Lea Sørensen Holm, at skovrydning er en vigtig prioritet i ansvarlighedsarbejdet, som man bl.a. varetager gennem sit medlemskab af Cocoa & Forests Initiative. Samtidig anerkender man, på linje med IDH, at det i sig selv ikke er nok.

De nye standarder

Standarderne for bæredygtig og sporbar kakao, ISO 34101, består af fire dele:

  • Del 1 stiller krav til managementsystemer for bæredygtig kakao og løbende forbedring af forretningen.
  • Del 2 specificerer økonomiske, sociale og miljømæssige kriterier.
  • Del 3 indeholder krav til sporbarhed af bæredygtig produceret kakao.
  • Del 4 omhandler krav til dem, der skal certificere kakao efter de nye standarder.

Udarbejdelsen af standarderne har været støttet med danske udviklingsmidler, hvilket har muliggjort, at de afrikanske landes farmere, universiteter, myndigheder og NGO’er har kunnet deltage i forhandlingerne.

”Via vores program sikrer vi, at vores egen kakaoimport ikke bidrager til afskovning, men det er jo ikke nok til at redde hele regnskoven i Ghana, så vi er nødt til også at hjælpe resten af industrien. Vi ved, at viden og adgang til bedre vilkår gør en forskel, så det gælder om at få så mange parter med som muligt; de store producenter – vi er blandt de små globalt set – NGO’erne, andre certificeringsordninger, myndigheder, universiteter, farmere osv. Så tror vi på, at de nye standarder vil brede sig og blive brugt i forsyningskæderne”, slutter hun.

Læs også: Chokoladeproducent arbejder for sporbar og skovrydningsfri forsyningskæde

Dansk Standard forventer, at produkter certificeret efter de nye ISO-standarder vil blive markedsført om et år eller to. Deres succes, påpeger DS, vil i høj grad blive bestemt af forbrugernes ønske om at købe flere produkter indeholdende bæredygtigt dyrket kakao.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet