CDP: Bilindustrien skal gå low-carbon for at overleve

I en ny rapport konkluderer CDP at den globale bilindustri skal tage langt hurtig fat om den teknologiske udvikling og de miljømæssige udfordringer, hvis ikke de skal falde bagud.

Bilfabrikanterne skal omstille sig til elbilproduktion og disruption fra selvkørende delebiler i en fart, hvis ikke de skal falde bagud, vurderer CDP i ny rapport..

26.01.2018

CSR.dk

Verdens store bilfabrikanter står foran en tveægget udfordring af de helt store; elektriske biler og selvkørende teknologi, herunder delebiler, er to disruptions, der kan flytte sektorens overskud fra de ’gamle’ giganter til techtitaner som Google og Uber.

Læs også: Stort sparepotentiale i grønne varebiler

Sådan lyder grundpræmissen i en ny rapport, ‘Driving disruption’, fra konsulentvirksomheden CDP, der har analyseret 16 af klodens største børsnoterede bilselskaber med en samlet markedsværdi på 790 mia. dollars (godt 4,75 billioner kr.) og en andel af det globale passagerbilsmarked på over 75 procent – og ikke mindst 17 procent af det globale CO2-udslip.

Netop det sidste parameter er afgørende for sektorens fremtidsudsigter. CDP konkluderer således, at ”industrien lynhurtigt skal omstille sig for at adressere den teknologiske udvikling og miljømæssige reguleringer eller risikere at falde bagud”, skriver organisationen.

Det er en ’komplet overhaling’, der så småt er gået i gang i bilbranchen, mener CDP. Rapporten viser at priserne på elbiler kan komme ned på niveau med benzin- og dieselbiler i 2022, hvilket vil gøre det lettere for producenterne at skabe overskud på de miljøvenlige modeller.

I rapporten har CDP også rangeret de 16 bilmærker ud fra deres omstillingsevner og klimahensyn, hvilket placerer BMW, Daimler og Toyota i top 3, tæt forfulgt at Nissan, der toppede sidste års liste, mens Subaru, FCA og Suzuki er dårligst. Illustration: CDP.

Gode elbilinvesteringer, men bøder kan blive dyre
Og potentialet er også stort, viser CDPs research. Forventningerne går således på, at hver tredje nybilsalg i 2030 vil være nuludledningskøretøjer og plug-in-hybrider, hvilket alene i USA er et marked på 1 billion dollars (over 6.000 mia. kr.). Samtidig ser over en femtedel af sektorens indtægter ud til at forsvinde over i lommerne på teknologiudviklere og udbydere af deletjenester som Uber og Google.

De traditionelle bilmærker er dog godt med på elvognen, påpeger CDP. Siden 2015 har selskaberne investeret over 11 mia. dollars (ca. 66 mia. kr.) i autonomi og deleservices, ligesom der er sat omfattende og ambitiøse målsætninger for produktionen af el- og hybridbiler, sådan som vi har set det fra fx Ford, Volvo, Volkswagen og Jaguar Land Rover.

Ifølge CDP kan nogle af disse udmeldinger imidlertid give bagslag. Rapporten viser således, at halvdelen af bilfirmaerne risikerer bøder for at misse deres udledningsmål, og det kan komme til at koste dem op mod 940 mio. euro (knap 7 mia. kr.) alene i Europa.

Læs også: Dansk bilfabrikant teaser for ny langtrækkende elbil

Derfor understreger CDP at flere af disse fabrikanter er nødt til at øge deres salgsandele af elbiler til mindst 20 procent i løbet af de kommende år for opnå EU’s mål for 2021.

-AK

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

27.11.2023CSR.dk

Forskningsprojekt skal gøre modeindustrien mere bæredygtig

24.11.2023CSR.dk

Polestar har fokus på misinformation om klimaet før COP28

24.11.2023CSR.dk

Investorer advarer kemigiganter om drøndyre PFAS-retssager

23.11.2023CSR.dk

Debat hos IKEA satte forbrug og bæredygtighed på agendaen

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Viegand Maagøe

Konsulent til livscyklusvurderinger, cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder

Er du skarp på LCA’er og EPD’er, og vil du være med til at løfte den grønne omstilling? Så er det dig, vi leder efter. Viegand Maagøe søger nemlig en civilingeniør, cand.scient. eller lignende, som brænder for at arbejde med livscyklusvurderinger (LCA), cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder i Danmark og udlandet.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

29.11.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Seminar
The Landscape Approach

Achieving sustainable supply chains and regulatory compliance through the landscape approach

Dato

29.11.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationswebinar om UN Global Compact og det danske netværk

Vil du høre mere om Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Har du endnu ikke tilsluttet dig Global Compact og har du interesse for, hvordan man kan komme i gang med at arbejde med ansvarlig virksomhedsledelse?

Dato

29.11.2023

Tid

10:00

Sted

Online via Zoom

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Forandringskommunikation

God kommunikation fra ledelsen er guld værd under organisationsforandringer i forhold til de involverede og implementeringen.

Dato

30.11.2023

Tid

10:00

Sted

Emdrupvej 72, 2400 København, Danmark

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K