Carlsbergs arbejde med vand rammer virkeligheden

Bryggerikoncernen fremviste i denne uge et innovationspartnerskab, som skal skaffe rent vand og arbejde til kvinder i et særligt vandtrængt område i Indien. Strategien for vand strækker sig dog meget længere end det.

Indien mærker allerde presset på vandressourcerne - ikke mindst i the Sundarabans, hvor Carlsbergs nye vandprojekt bliver etableret. .

27.11.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I Vestbengal ligger The Sundarbans, et område som allerede er hårdt mærket af klimaforandringer og knaphed på vand. Området har saltvand på alle sider og den voksende havstand påvirker allerede vandforsyningerne. Nu sætter Carlsberg – i et partnerskabsprojekt – ind for at skaffe rent og afsaltet drikkevand til en landsby med 4.000 indbyggere i The Sundarbans, og beskæftigelse til en mindre gruppe kvinder. 

Konkret består partnerskabet af Carlsberg, Desolenator – som har udviklet verdens første vandrensnings- og afsaltningsteknologi baseret på solenergi, og NGO’en WaterAid og the Sundarbans Social Developemtn Centre, som bidrager med lokalkendskab, og Strathclyde University, som sammen med WaterAid har designet en community-ledet distirbutionsmodel for det rene vand, der kommer. Byggeriet af anlægget begynder før nytår og tages i brug i løbet af 2021. 

En del af en større strategi for vand
Indsatsen passer ind i Carlsbergs Together towards Zero-strategi, hvor man etablerer et ønske om at beskytte de fælles vandressourcer i højrisikoområder. Og netop sådan et er The Sundabarans, hvor Carlsberg også har bryggeriet Kolkata.  Vandet der renses igennem Desolenator installationen kommer udelukkende til at blive distribueret til lokalbefolkningen i Sunderbans, og har derfor ingen direkte forbindelse til selve bryggeriet.

”Vores ambition er at lave partnerskaber, der beskytter de vandressourcer vi deler med lokalsamfund, og derfor er initiativet en del af Together Towards Zero programmet, da alle bryggerierne i Indien er identificeret som liggende i et højrisiko vandområde i vores analyse foretaget af WWF, siger Simon Boas Hoffmeyer.

Carlsbergs interesse og ansvarsfølelse i forhold til vandforsyning stammer fra, at vand er en af de fire hovedingredienser i øl, og at bryggerier typisk har et ikke uvæsentligt vandtræk i de områder, de er placeret.  Det er også baggrunden for analysen fra WWF, som dækker Carlsbergs 82 bryggerier i 24 lande med et blik på hvor udsatte bryggeriernes omgivelser var for vandmangel.

Et model af anlægget til rensning og afsaltning af vand med solkraft. Den rigtige udgave forventes klar i 2021. .

”Denne installation er blandt de første i verden, så planen er at sørge for en succesfuld implementering i West Bengal, for derefter at identificere andre områder hvor teknologien kan bidrage med rent vand. Projektet er et eksempel på den slags projekter vi vil iværksætte from mod 2030 i alle de områder, som defineres som høj-risiko i den analyse som WWF lavede for os. Vi har 17 bryggerier, der ligger i områder, som defineres som høj-risiko, som er forbundet til 9 forskellige vandområder. Målet er at lave vandprojekter, i alle 9 vandområder,” forklarer Simon Boas Hoffmeyer.

Skaber også jobs
Ud over brugen af den nye rensningsteknologi fra Desolenator ligger der forholdsvis meget innovation i den vanddistributionsmodel, som projektet også er baseret på.

”Vi har sikret, at kvinder fra lokalsamfundet skal lede og styre distributionen af det nye rene vand. Det gør vi for at forbedre deres dagligdag, sundhed, skabe jobs og sikre lokal forankring af projektet. Her er vores partnerskaber med WaterAid og Sundarbans Social Development Center helt afgørende, da der er langt fra Valby Bakke til ØstIndien, specielt i disse COVID-19 tider,” siger Simon Boas Hoffmeyer.

Uafhængigt af den indiske forretning
Det er ikke nogen hemmelighed, at Carlsberg i øjeblikket oplever udfordringer omkring ledelse og korruption i dele af deres aktiviteter i Indien. Det har virksomheden selv fortalt ganske åbent om. Spørgsmålet er, hvordan man som virksomhed håndterer, at man både har fremadrettede projekter som dette i samme marked?

”Jeg forstår godt, du spørger, men de udfordringer vi har med vores joint venture-partner i det indiske selskab, har heldigvis ikke noget at gøre med vores bæredygtighedsambitioner,” siger Simon Boas Hoffmeyer.

”Desolonator projektet er finansieret her fra Valby, og drives i samarbejde med Desolenator, WaterAid, Sundarbans Social Development Center, Strathclyde University, samt kollegaer fra centrale, regionale og lokale funktioner. Ydermere er de 9 vandområder, hvor vi vil lave projekter, spredt ud over Sydøstasien. Grunden til at vi er begyndt i The Sunderbands, er, at det uden tvivl er et af de områder, der mærker de negative effekter fra den globale opvarmning værst. Dertil kommer, at området blev ekstremt hårdt ramt af cykloner og COVID-19. Derfor har vi valgt dette vandområde som et af de første,” afslutter han.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K