Carlsberg Danmark præsterer absolut reduktion i CO2e-udledning

Energireduktioner, nye løsninger og grønne tiltag i hele værdikæden har medført reel reduktion i Carlsberg Danmarks samlede C02e-udledning.

Foto: Carlsberg Danmark

22.12.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Energireduktioner på bryggeriet, energieffektive køleskabe hos kunderne, emballage med mere genanvendt indhold og et reduceret energiforbrug hos leverandørerne. Det er nogle af de vigtigste årsager til, at Carlsberg Danmark har reduceret sin samlede CO2e-udledning, dvs. i alle tre scopes med 28 procent siden 2015. 

”Jeg er meget stolt over, at Carlsberg Danmark har leveret en markant CO2e-reduktion. Vi udleder ikke alene mindre CO2e pr. produceret enhed, vi har også formået at reducere vores absolutte udledning markant. Bæredygtighed spiller en central rolle i vores forretning, og vi har lanceret flere tiltag, der har sænket vores C02e-aftryk, så dette flotte resultat viser, at vi er på rette vej,” siger Peter Haahr Nielsen, adm. direktør i Carlsberg Danmark.

De 28 procent er det samme som en reduktion på 80.000 ton CO2e, hvilket svarer til omtrent 10.000 danskeres årlige C02e udledning. Carlsberg Danmark udleder også mindre CO2e pr. produceret enhed og har således reduceret sin relative CO2e -udledning med 25 procent i hele værdikæden. pr. liter brygget øl, mod et mål om minimum 15 procent reduktion. Bryggeriet er sat til at skulle være CO2e neutralt inden 2030.

Det hele tæller med og bidrager

Resultaterne kommer fra indsamling og verificering af data fra den samlede værdikæde for året 2022. Dvs. fra kornet på marken høstes, øllen brygges, emballeres og transporteres ud til kunden, og ender i hånden hos forbrugeren.

Sidst, den analyse blev gennemført, var i 2019, men Carlsberg Danmark ønsker fremover at foretage samme øvelse hvert år. Carlsberg Danmarks mål for 2022 var minimum 15 procent reduktion pr. liter produceret i værdikæden. 

Forskellen på relativt og absolut CO2e-aftryk

Det absolutte CO2e -aftryk er den samlede udledning af CO2e, mens det relative CO2e -aftryk afspejler, hvor meget CO2e der udledes sammenlignet med en for virksomheden relevant faktor. 

Carlsberg Danmarks relative udledning er CO2e udledt pr produceret volumen, dvs. CO2e pr. liter. Den faldt med 25 procent fra omtrent 0,44 kg CO2e pr. liter i 2015 til 0,33 kg  2022.

  • Carlsberg Danmark har reduceret sin absolutte udledning med 28 procent fra omtrent 280.000 ton CO2e i 2015 til 200.000 ton CO2e i 2022.

Reduktionen kommer fra en lang række indsatser: 

at brugen af olie på bryggeriet i Fredericia er udfaset, driften af kedlerne er optimeret og et generelt fokus på energiledelse. F.eks. har bryggeriets vandgenindvindingsanlæg sænket bryggeriets energiforbrug med 10 procent gennem egenproduktion af biogas og recirkulering af varmt vand. Den samlede indsats har reduceret det relative CO2e-aftryk med 20 procent.

at et reduceret energiforbrug blandt to af bryggeriets kerneleverandører, Nordzucker og Viking Malt har muliggjort en relativ CO2e-reduktion på 40 procent Indenfor landbrug og forarbejdning.

at Carlsbergs investeringer i energieffektive køleskabe kombineret med dekarbonisering af elnettet i Danmark har reduceret det relative C02e-aftryk med 58 procent i afkølingen af Carlsberg Danmarks produkter hos bryggeriets kunder. 

at tæt på hver anden danske sodavand solgt er sukkerfri, hvilket betyder indkøb af mindre sukker, som er C02-krævende at forarbejde.

at man ved at benytte mere genanvendt materiale i dåser, glasflasker og PET-flasker har opnået en relativ CO2e reduktion på 14% fra emballage og forpakning.

at et fald i forretningsrejser samt en mindre reduktion i benzinforbrug har ført til en 8 procent lavere relativ C02e-udledning indenfor transport og distribution.  

Flere klimaskridt forude - især i landbruget

De opnåede resultater vækker i sig selv glæde, men de skal også give motivation til indsatsen hen mod et større og sværere mål, som venter forude: At blive CO2e-neutral i værdikæden i 2040. 

”Det kræver, at vi finder nye veje, så et tæt samarbejde med vores partnere og leverandører er afgørende. Ingen kan løse de klimaudfordringer, vi står overfor alene, så det er nødvendigt, at vores leverandører og samarbejdspartnere også er i færd med en grøn omstilling,” siger Peter Haahr Nielsen.

Særligt en sektor kommer i fokus i dette arbejde: Landbruget. 

”Hvis vi skal reducere det samlede aftryk fra vores produkter yderligere, skal vi i endnu højere grad indgå i forskellige partnerskab og løfte i samlet flok. Især i landbruget, hvor en stor del af vores CO2e-aftryk kommer fra i form af udledninger fra produktionen af råvarer til vores bryggeri,” siger Tenna Skov Thorsted, senior sustainability manager i Carlsberg Danmark.

Metoden, der skal i spil i det samarbejde, er regenerativt landbrug, og planen er, at alle Carlsbergs øl bliver brygget med regenerativt dyrket byg inden 2040.

”Vi har sat nogle ambitiøse mål, og dem begynder vi at arbejde henimod. Vi har en tæt og løbende dialog med vores leverandører, så de er allerede bekendt med vores ambitioner og mål i vores bæredygtighedsprogram og ved også, hvad vi kommer til at have fokus på i fremtiden,” siger Tenna Skov Thorsted. 

Men lige nu, få dage fra indgangen til 2024, er Tenna Skov Thorsted tilfreds med hovedkonklusionen fra analysen af hele værdikædens udledninger. 

“Den absolutte CO2e-reduktion på 28 procent er blandt de mest markante resultater indenfor vores branche, og viser, at Carlsberg Danmark er på rette vej med den grønne omstilling. Med den har vi vist, at vi kan sætte handling bag vores ambitiøse mål og vokse vores forretning samtidig med, at vi reducerer vores udledning. Det skal vi fortsætte med,” afslutter hun.

Foto: Carlsberg Danmark

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.12.2024CSR.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

29.11.2024Plastic Change

Sponseret

Verdens lande misser nødvendigt opgør med plastikforurening under FN-møde

29.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Klimaspådom: Bæredygtig it-anvendelse vil overhale fokus på madspild og plastik

28.11.2024VIA University College

Sponseret

Forskning skal sænke tøjforbruget

27.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Din morgenkaffe presser verdens skove

27.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

26.11.2024P+, Pensionskassen for Akademikere

Sponseret

Ny P+-investering skal understøtte verdensmålene i udviklingslande

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom