Carlsberg Danmark præsterer absolut reduktion i CO2e-udledning

Energireduktioner, nye løsninger og grønne tiltag i hele værdikæden har medført reel reduktion i Carlsberg Danmarks samlede C02e-udledning.

Foto: Carlsberg Danmark

22.12.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Energireduktioner på bryggeriet, energieffektive køleskabe hos kunderne, emballage med mere genanvendt indhold og et reduceret energiforbrug hos leverandørerne. Det er nogle af de vigtigste årsager til, at Carlsberg Danmark har reduceret sin samlede CO2e-udledning, dvs. i alle tre scopes med 28 procent siden 2015. 

”Jeg er meget stolt over, at Carlsberg Danmark har leveret en markant CO2e-reduktion. Vi udleder ikke alene mindre CO2e pr. produceret enhed, vi har også formået at reducere vores absolutte udledning markant. Bæredygtighed spiller en central rolle i vores forretning, og vi har lanceret flere tiltag, der har sænket vores C02e-aftryk, så dette flotte resultat viser, at vi er på rette vej,” siger Peter Haahr Nielsen, adm. direktør i Carlsberg Danmark.

De 28 procent er det samme som en reduktion på 80.000 ton CO2e, hvilket svarer til omtrent 10.000 danskeres årlige C02e udledning. Carlsberg Danmark udleder også mindre CO2e pr. produceret enhed og har således reduceret sin relative CO2e -udledning med 25 procent i hele værdikæden. pr. liter brygget øl, mod et mål om minimum 15 procent reduktion. Bryggeriet er sat til at skulle være CO2e neutralt inden 2030.

Det hele tæller med og bidrager

Resultaterne kommer fra indsamling og verificering af data fra den samlede værdikæde for året 2022. Dvs. fra kornet på marken høstes, øllen brygges, emballeres og transporteres ud til kunden, og ender i hånden hos forbrugeren.

Sidst, den analyse blev gennemført, var i 2019, men Carlsberg Danmark ønsker fremover at foretage samme øvelse hvert år. Carlsberg Danmarks mål for 2022 var minimum 15 procent reduktion pr. liter produceret i værdikæden. 

Forskellen på relativt og absolut CO2e-aftryk

Det absolutte CO2e -aftryk er den samlede udledning af CO2e, mens det relative CO2e -aftryk afspejler, hvor meget CO2e der udledes sammenlignet med en for virksomheden relevant faktor. 

Carlsberg Danmarks relative udledning er CO2e udledt pr produceret volumen, dvs. CO2e pr. liter. Den faldt med 25 procent fra omtrent 0,44 kg CO2e pr. liter i 2015 til 0,33 kg  2022.

  • Carlsberg Danmark har reduceret sin absolutte udledning med 28 procent fra omtrent 280.000 ton CO2e i 2015 til 200.000 ton CO2e i 2022.

Reduktionen kommer fra en lang række indsatser: 

at brugen af olie på bryggeriet i Fredericia er udfaset, driften af kedlerne er optimeret og et generelt fokus på energiledelse. F.eks. har bryggeriets vandgenindvindingsanlæg sænket bryggeriets energiforbrug med 10 procent gennem egenproduktion af biogas og recirkulering af varmt vand. Den samlede indsats har reduceret det relative CO2e-aftryk med 20 procent.

at et reduceret energiforbrug blandt to af bryggeriets kerneleverandører, Nordzucker og Viking Malt har muliggjort en relativ CO2e-reduktion på 40 procent Indenfor landbrug og forarbejdning.

at Carlsbergs investeringer i energieffektive køleskabe kombineret med dekarbonisering af elnettet i Danmark har reduceret det relative C02e-aftryk med 58 procent i afkølingen af Carlsberg Danmarks produkter hos bryggeriets kunder. 

at tæt på hver anden danske sodavand solgt er sukkerfri, hvilket betyder indkøb af mindre sukker, som er C02-krævende at forarbejde.

at man ved at benytte mere genanvendt materiale i dåser, glasflasker og PET-flasker har opnået en relativ CO2e reduktion på 14% fra emballage og forpakning.

at et fald i forretningsrejser samt en mindre reduktion i benzinforbrug har ført til en 8 procent lavere relativ C02e-udledning indenfor transport og distribution.  

Flere klimaskridt forude - især i landbruget

De opnåede resultater vækker i sig selv glæde, men de skal også give motivation til indsatsen hen mod et større og sværere mål, som venter forude: At blive CO2e-neutral i værdikæden i 2040. 

”Det kræver, at vi finder nye veje, så et tæt samarbejde med vores partnere og leverandører er afgørende. Ingen kan løse de klimaudfordringer, vi står overfor alene, så det er nødvendigt, at vores leverandører og samarbejdspartnere også er i færd med en grøn omstilling,” siger Peter Haahr Nielsen.

Særligt en sektor kommer i fokus i dette arbejde: Landbruget. 

”Hvis vi skal reducere det samlede aftryk fra vores produkter yderligere, skal vi i endnu højere grad indgå i forskellige partnerskab og løfte i samlet flok. Især i landbruget, hvor en stor del af vores CO2e-aftryk kommer fra i form af udledninger fra produktionen af råvarer til vores bryggeri,” siger Tenna Skov Thorsted, senior sustainability manager i Carlsberg Danmark.

Metoden, der skal i spil i det samarbejde, er regenerativt landbrug, og planen er, at alle Carlsbergs øl bliver brygget med regenerativt dyrket byg inden 2040.

”Vi har sat nogle ambitiøse mål, og dem begynder vi at arbejde henimod. Vi har en tæt og løbende dialog med vores leverandører, så de er allerede bekendt med vores ambitioner og mål i vores bæredygtighedsprogram og ved også, hvad vi kommer til at have fokus på i fremtiden,” siger Tenna Skov Thorsted. 

Men lige nu, få dage fra indgangen til 2024, er Tenna Skov Thorsted tilfreds med hovedkonklusionen fra analysen af hele værdikædens udledninger. 

“Den absolutte CO2e-reduktion på 28 procent er blandt de mest markante resultater indenfor vores branche, og viser, at Carlsberg Danmark er på rette vej med den grønne omstilling. Med den har vi vist, at vi kan sætte handling bag vores ambitiøse mål og vokse vores forretning samtidig med, at vi reducerer vores udledning. Det skal vi fortsætte med,” afslutter hun.

Foto: Carlsberg Danmark

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Novo-ejer donerer en halv milliard til klimarobuste fødevarer

14.06.2024CSR.dk

Klimarådet: Det offentlige kan gå forrest for at nedbringe danskernes klimaaftryk

14.06.2024CSR.dk

Partnerskab anbefaler: Virksomheder skal standse og genoprette naturtab

13.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Madspild er det usynlige klimaproblem

12.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C