Byggeriet tømmer Danmark for råstoffer: Nu råber branchen vagt i gevær

Der er i stigende grad tomt i de danske grusgrave. Det falder samtidigt med store statslige byggerier som Femern-bæltet og Lynetteholmen skal bygges, og det bringer projekterne i fare, advarer branchen.

Leverer vi ikke vores egne råstoffer vil det øge prisen på store byggeprojekter som Lynetteholmen. Foto: 123RF.

06.10.2022

CSR.dk

Der er brug for en national plan, så dansk byggeri fremover er sikret den nødvendige mængde grus og sand. Det mener repræsentanter for branchen, som oftere oplever en mangel på råstoffer i de danske grusgrave.  

“Vognmænd holder allerede i dag i kø i timevis og kan ikke få det de skal bruge, og man taler om at sejle råstoffer ind, især til Sjælland,” fortæller Bjarne Overgaard, der er adm. direktør i Bedsted Lø Grusværker, til Børsen.

Dog er kernen i problemet er ikke mængden af råstoffer i den danske undergrund i sig selv, men snarere planlægningen af, hvor mange af dem der skal graves op, og hvornår der er behov for dem, påpeger chefkonsulent i Geus, Jakob Kløve Keiding. Og derfor er der brug for en plan.

“I dag bevæger vi os hele tiden på kanten af, om der er nok råstoffer i Danmark til vores vækst. Problemet har været stigende i fire-fem år og er tilspidset i dag. En råstofstrategi ville være rettidig omhu modsat de hovsaløsninger, der bliver mere udbredte i dag,” siger Bjarne Overgaard, der også er bestyrelsesformand i brancheorganisationen Danske Råstoffer.

Læs også: Tekstilgenanvendelse er et guldæg, der venter på at blive klækket

En strategi skal ifølge Danske Råstoffer blandt andet fremskrive behovet for forskellige råstoffer, udstikke rammer for, hvornår råstoffer af de højeste kvaliteter må bruges, og kortlægge hvilke råstoffer er tilgængelige, hvor de findes og i hvor store mængder.

I Norge, Sverige, Finland og Frankrig har man haft nationale råstofplaner i omkring ti år. Men i Danmark har emnet ikke været højt på den politiske dagsorden. Men det er nødvendigt at tage stilling til, argumenterer Jakob Kløve Keiding, da vi afhænger af byggebranchen for at fremme vores infrastruktur såvel som at udbygge den grønne omstilling.

Uden danske råstoffer må vi i stedet importere ressourcerne, som vil påvirke prisen negativt – for genanvendelse af nuværende råstoffer vil være utilstrækkeligt.

”Ingen vil kæmpe for, at vi skal bruge plads på mere råstofindvinding. Men det må man acceptere, hvis man vil have klimatilpasning og ny infrastruktur,” siger Jakob Kløve Keiding.

- KCP

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom