Byggeriet kan blive frontløber for bæredygtighed

Regeringen ønsker mere bæredygtigt byggeri og har derfor lanceret en byggepolitisk strategi, der blandt andet rummer fem konkrete initiativer, der knytter sig direkte til bæredygtigt byggeri.

Byggebranchen mangler i dag en officiel definition af, hvad bæredygtigt byggeri er, og det vil klima-, energi- og bygningsministeren gøre noget ved..

06.03.2015

CSR.dk

Byggesektoren har et højt ressourceforbrug og genererer en betydelig andel af Danmarks samlede mængde affald. Samtidig står bygninger ifølge tal fra Energistyrelsen for 30-40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark. Mere bæredygtigt byggeri kan derfor være med til at løse nogle af de klimaudfordringer, verden står overfor.

Læs også: Politikerne skal prioritere de grønne bygninger

Men byggebranchen mangler i dag en officiel definition af, hvad bæredygtigt byggeri er. Det vil klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen gøre noget ved.

<p>”Byggeriet har et enormt potentiale i forhold til indfrielsen af vores klimamål”.</p>

Rasmus Helveg Petersen, klima-, energi- og bygningsminister

”Byggeriet har et enormt potentiale i forhold til indfrielsen af vores klimamål. Med bæredygtigt byggeri kan vi ikke alene mindske vores affaldsmængde og ressourceforbrug. Vi kan også gøre byggeriet til en decideret motor for bæredygtighed. Første skridt er derfor, at alle får en klar og fælles forståelse af, hvad bæredygtigt byggeri er”, siger han.

En frivillig bæredygtighedsklasse
Et yderligere eksempel på det høje energi- og ressourceforbrug i byggeriet er, at energiforbruget i opførelsesprocessen af en bygning svarer til op til fire års varmeforbrug i bygningen. Det viser flere undersøgelser. Derfor vil klima-, energi- og bygningsministeren blandt andet have udarbejdet en frivillig bæredygtighedsklasse. Den skal give hele byggesektoren en fælles forståelse af, hvornår et byggeri er bæredygtigt og inspirere branchen til at bygge mere bæredygtigt i fremtiden.

Desuden kan bæredygtigt byggeri defineres på mange måder. Affaldsgenerering, energi- og vandforbrug på byggepladserne, er nogle af de forhold, man kan kigge på. Også energi- og ressourceforbruget i det færdige byggeri kan spille en stor rolle, og på den måde kan hele bygningens livscyklus faktisk være med til at definere bæredygtigheden. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet vil derfor nedsætte en arbejdsgruppe, der vil se nærmere på, hvilke elementer der skal indgå i den frivillige bæredygtighedsklasse, og hvordan de konkrete krav skal udformes.

Der findes i dag en privat certificeringsordning, DGNB-systemet, i forhold til bæredygtigt byggeri. Men byggebranchens aktører har også efterspurgt en mere officiel definition af bæredygtighed, som er nemmere at anvende for både rådgivere og udførende virksomheder inden for byggebranchen.

”En frivillig bæredygtighedsordning kan være med til at give dansk byggeri en førerposition inden for bæredygtighed. Vi har set med indførelsen af de frivillige lavenergiklasser, at branchen meget hurtigt integrerede dem i deres løsninger. Det er den samme gradvise mekanisme, vi ønsker her”, siger Rasmus Helveg Petersen.

Gode forretningsmuligheder
Initiativet vedrørende de frivillige bæredygtighedsklasser er en del af regeringens samlede byggepolitiske strategi ”Vejen til et styrket byggeri i Danmark”, der blev lanceret i november. Strategien indeholder i alt 34 konkrete initiativer, hvor fem knytter sig direkte til at fremme bæredygtighed i byggeriet.

Også miljøminister Kirsten Brosbøl ser i lighed med klima-, energi- og bygningsministeren et stort potentiale i at bygge bæredygtigt:

<p>”Bæredygtigt byggeri er fremtiden. Det skåner miljøet og er med til at sikre høj livskvalitet til danskerne”. </p>

Kirsten Brosbøl, miljøminister

”Bæredygtigt byggeri er fremtiden. Det skåner miljøet og er med til at sikre høj livskvalitet til danskerne. Og så er der gode forretningsmuligheder i bæredygtigt byggeri med et stærkt voksende internationalt marked”, siger hun.

Desuden vil miljøministeren have de problematiske stoffer ud af byggeriet og sikre, at de materialer, der bruges i byggeriet, ikke ender som byggeaffald, men i stedet kan bruges igen og sælges med høj værdi.

Læs også: Nyt projekt vil fremme bæredygtigt byggeri

”Det betyder også, at vi skal fremme direkte genbrug, så for eksempel mursten og vinduer fra én bygning, kan bruges igen i en anden. Her er vores byggepolitiske strategi tænkt sammen med regeringens kommende strategi for affaldsforebyggelse”, siger Kirsten Brosbøl.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

13.01.2025CSR.dk

Forhandlinger om stor klimaaftale er brudt sammen

13.01.2025Cemasys.com

Sponseret

Carbon Accounting Standards and Global Frameworks

10.01.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

09.01.2025CSR.dk

Ny lov skal reducere Danmarks forbrug af emballage

09.01.2025CSR.dk

En status på klimaet ovenpå et hektisk 2024

08.01.2025CSR.dk

Nye millioner til mere bæredygtighed i byggeriet med teknologi

08.01.2025CSR.dk

Første offentlige ladestander til lastbil ser dagens lys

08.01.2025CSR.dk

Klimaforsker: 1,5-gradsmålet er med sikkerhed overtrådt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom