Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

Danmarks arealer er en knap ressource, og byspredningen sker i en stadig mere intens kamp om pladsen med andre behov for fx vedvarende energiproduktion, klimatilpasning og naturbeskyttelse. Ny rapport peger på muligheder for at begrænse byspredningen i fremtiden.

Foto: Concito

21.02.2025

CSR.dk

Nye boligområder, veje og erhvervsbyggerier skyder op overalt i Danmark og vidner om virkelyst og fremtidstro. Men udbygningen af Danmark kommer også med en omkostning. Danmark er et lille og tætbebygget land. Boliger, infrastruktur og erhvervsområder fylder i dag 14 pct. af Danmarks landareal. Fortsætter vi med at udbygge Danmark som nu, vil det byggede miljø lægge beslag på 2.700 hektar nyt land hvert år. En hektar fylder lidt mere end en fodboldbane. Hvis vi skruer tiden frem til år 2050, så svarer det til, at vi har udbygget mere end 60.000 fodboldbaner. Eller mere end størrelsen af Bornholm.  

”Danmark er et af de mest bebyggede lande i Europa, og det har vi hidtil kunne håndtere. Men nu kigger vi ind i en fremtid, hvor mange nye behov kommer til og kræver areal. Jo længere vi kommer frem i den grønne omstilling, jo større bliver behovet for at prioritere vores brug af arealerne klogt”, siger Peter Andreas Norn, programchef i CONCITO.

Det er især boligudbygningen, der presser arealerne. Dels bliver vi flere danskere, og dels bor vi større og større. Prisen for den fortsatte boligudbygning er mindre plads til natur, biodiversitet, fødevareproduktion, vedvarende energiproduktion, produktion af byggematerialer, klimatilpasning og rekreation. Med regeringens grønne trepart skal der rejses 250.000 hektar skov inden 2045. Det kommer også til at kræve meget areal. 

”Vi kan godt begrænse byspredningen, men det kræver, at vi tænker nyt. Diskussionen om vores arealforbrug til boliger er en nødvendig, men svær samtale, for mange forbinder en stor bolig med det gode liv. Derfor er det helt afgørende, at vi skaber løsninger, som opleves som attraktive og rimelige for alle grupper i samfundet,” siger programchef Peter Andreas Norn, som opfordrer til, at samtales tages på både på nationalt og lokalt niveau. 

Hvis det skal lykkes at begrænse byspredningen, kræver det et samspil mellem mange aktører. Og selv om at man principielt kan regulere byspredning via planloven, så vil det i praksis forudsætte, at en række forskellige virkemidler tages i brug. CONCITO peger i rapporten på fem mulige indsatser: Regulering af byzone; Økonomiske incitamenter til øget byfortætning og mindsket byspredning; Øget anvendelse af eksisterende boliger gennem boligrotation: Optimering og udvikling af boligområder; samt Styrkelse af bykvalitet.

Analysens hovedbudskaber

  1. Danmark er et af de mest bebyggede lande i Europa. Allerede i dag er 14 pct. af det danske areal bebygget, og stadig mere areal går til boliger og veje. Danmarks arealer er en knap ressource, som vi er nødt til at forvalte klogere i fremtiden. I 2050 vil vi have bebygget et område større end Bornholm, hvis vi fortsætter som nu. Ved at begrænse byspredningen kan vi sikre den nødvendige plads til natur og biodiversitet, fødevareproduktion, vedvarende energiproduktion og meget mere.
  2. Derfor er der brug for at bygge byerne tættere - og gøre det på en måde så både den enkelte bolig og det omkringliggende bykvarter er attraktivt. Det kan vi fx gøre ved at skabe mere attraktive udearealer, ved at understøtte fællesskaber og gennem naturbaseret byudvikling.
  3. På statsligt og kommunalt niveau er der behov for at overveje en mere bevidst prioritering af, om byer og landområder fortsat skal kunne udbygges som i dag. Dette spørgsmål bør indgå i arbejdet med en kommende national arealstrategi. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

19.03.2025CSR.dk

Dansk modeindustri på briksen: Forbrugerombudsmanden går markedsføring efter i sømmene

18.03.2025Mars Danmark

Sponseret

Mars reducerer sit forbrug af plastik til emballage med ny simuleringsteknologi

18.03.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Danmark har nu brugt sin del af klodens ressourcer for 2025

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

17.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: Danica poster millioner i olie og gas

17.03.2025CSR.dk

Ansvarlig rengøring – hvad skal du holde øje med?

17.03.2025DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

HVAD HAR LØFTEVOGNE AF KOLDT STÅL AT GØRE MED VILD NATUR?

13.03.2025CSR.dk

Dansk cementgigant får penge til CO2-fangst

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Livscyklusanalyser

Opnå en helhedsforståelse af produktets vej igennem hele værdikæden og bliv klogere på et produkts livscyklus og miljøbelastning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

20.03.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus Ringvej Syd 104 8260 Viby J

2030 Builders
Webinar
🌱 5 Ways to Accelerate Sustainability ROI in Manufacturing Companies

An exclusive Live Webinar on LinkedIn, hosted by Mia Negru and Gabriela Jørgensen from 2030 Builders.

Dato

20.03.2025

Tid

11:00

Sted

Linkedin

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

21.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

24.03.2025

Sted

Fredericia