Boligejere: Bæredygtige byggematerialer er for dyre

Der skal bedre oplysning og bedre priser til, hvis de danske boligejere i højere grad skal vælge byggematerialer med mindre klimabelastning.

17.01.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Høje priser og manglende viden er blandt de barrierer, der afholder boligejerne fra at tilvælge bæredygtige materialer. Det viser en ny undersøgelse udført af Voxmeter for gulvvirksomheden Timberman. 

Bæredygtige byggematerialer er ikke det, der bliver bygget mest med i de danske hjem, og det skyldes særligt tre ting. Undersøgelse blandt 2.000 boligejer og andelshavere, viser, at det skyldes, at danskerne vægter lave priser højere end bæredygtighed, mens manglende viden og mangelfuld information om produkters miljøpåvirkning også spiller ind.

Knap 30 procent af de adspurgte boligejere ser høje priser som en udfordring, når de skal vælge bæredygtige materialer til deres bolig. Det behøver dog ikke være en afvisning af ideen om bæredygtighed, men kan blot være et udtryk for, at danskerne er blevet endnu mere prisbevidste i det nuværende økonomiske klima med inflation og udhuling af reallønnen. 

Undersøgelsen viser da også, at det kun er 6,7 procent af boligejerne, som i meget høj grad eller i høj grad er villige til at betale ekstra for bæredygtige materialer. Dog er næsten 40 procent af deltagerne faktisk ”i nogen grad” villige til at betale mere for bæredygtige materialer. 

Svært at finde rundt i materialerne

Efter høje priser peger flest – nærmere bestemt 26,4 procent – på manglende viden som en udfordring, mens 24,2 procent har svaret, at de har svært ved at finde information om produkters miljøpåvirkning. Til gengæld vil man gerne have mærkningsordninger, dem lægger 36 procent vægt på, når de overvejer et materiales bæredygtighed. 

”Vi kan af undersøgelsen se, at hver sjette boligejer oplever, at mærkningsordningerne er forvirrende. Her har vi som branche således en opgave i at kommunikere tydeligere, og hos Timberman har vi blandt andet været i gang med at gennemgå al materiale, så vi tydeligt får markeret, hvilke mærkningsordninger vores gulve har, og hvad det har af betydning for miljøet,” fortæller Mogens Fisker, som er adm. direktør i Timberman.

Tiden med overforbrug og nemme løsninger er ovre

Trendkonsulent Pernille Kirstine Møller, ejer af Curated og med en baggrund som trendforsker hos pej gruppen, anser også høje priser og manglende information som faktorer, der påvirker danskernes valg af bæredygtige byggematerialer. 

”I dag er det eksklusivt at finde materialer, som er bæredygtige, for de er ofte ikke til at komme i nærheden af rent prismæssigt, hvis de skal ligne konventionelle materialer, og de danske forbrugere kan ikke nødvendigvis gennemskue alle fordelene ved at vælge bæredygtigt,” siger Pernille Kirstine Møller.

Hun spår dog, at de næste generationer vil stille meget højere krav, og så mener hun, der er brug for et opgør med bæredygtighed:

”Tiden med overforbrug er blevet en magelig vane, hvor vi kollektivt er blevet enige om, at det er nemmere at udskifte frem for at bevare. Men de kommende generationer vil se det som en selvfølgelighed, at vi tænker i nye baner, der tager klimaet med i ligningen. Allerede nu er vi ved at gå tilbage til at reparere ting i stedet for at smide ud, og så får materialers holdbarhed en stor rolle igen, for det bliver vigtigt for producenterne at kunne dokumentere, at deres varer kan holde mange år frem, hvis de skal kunne kalde det bæredygtigt,” siger hun.

Den gode nyhed omkring skiftet fra nyt til renovering, er ifølge en rapport fra Rambøll i 2020, at renovering vinder i alle tilfælde over nybyggeri i et 50-årigt perspektiv på både klima og økonomi, selv om også driften er medregnet. Analysen viser, at jo mere gennemgribende renoveringen er, desto større er klimagevinsten.

Undersøgelsen viser, at når danskerne skal vurdere et materiales bæredygtighed, er muligheden for genbrug den anden vigtigste faktor. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online