BlackRock-chef: Klimaforandringerne vil omdanne finansverdenen

Ikke kun den fysiske verden, men også de globale finansielle systemer vil ændre sig sammen med klimaet, og derfor bør alle virksomheder tænke bæredygtigt fremover, lyder det fra Larry Fink, der er chef for kapitalforvalteren BlackRock, som dermed foretager et markant sporskifte.

Ifølge topchef Larry Fink er kapitalforvalteren BlackRock klar til sætte kursen mod en grønnere fremtid, med et øget fokus på bæredygtighed i sine investeringer..

16.01.2020

CSR.dk

Når Larry Fink taler, så har folk det med at lytte. Som topchef for verdens største kapitalforvalter, amerikanske BlackRock, sidder han på en pengetank med i omegnen af 46 billioner kr. i investeringsmidler, som man flytter rundt på for at skabe afkast for sine mange kunder, der tæller nogle af klodens største virksomheder.

Læs også: Investorer opfordrer til klimahandling

I den nyeste udgave af sit årlige brev til virksomhedsledere annoncerer Fink, at man fra BlackRocks side fremover i langt højere grad vil basere sin investeringsstrategi på miljømæssig bæredygtighed. Det skyldes klimaforandringerne, som ”er blevet en definerende faktor for virksomheders langsigtede udvikling”, som han skriver.

Beviserne for klimaforandringerne er overvældende, og det er verden for alvor ved at få øjnene op for, skriver han videre, selvom de finansielle markeder har været langsomme til at reflektere den udvikling. ”Men opmærksomheden ændrer sig hurtigt, og jeg tror, at vi står på kanten af en fundamental omdannelse af finansverdenen.”

”Investorer anerkender i stigende grad (…) at klimarisici er investeringsrisici. Faktisk er klimaforandringerne næsten uden undtagelse hovedemnet, som kunder fra hele verden tager op med BlackRock. Fra Europa til Australien, Sydamerika til Kina, Florida til Oregon, spørger investorerne, hvordan de skal modificere deres porteføljer”, skriver Larry Fink.

Klimaforandringerne rejser ifølge Fink en lang række spørgsmål omkring nogle af de globale finansielle systemers hjørnesten – lånemuligheder, obligationer, inflation, renter etc., alt sammen ikke mindst på statsligt niveau – som han mener vil føre til en markant revurdering af risici og likviditet.

”Og fordi kapitalmarkederne trækker fremtidige risici til sig hurtigt, vil vi se ændringer i kapitalfordelingen hurtigere end vi ser klimaet i sig selv ændrer sig. I den nærmeste fremtid – og før mange forventer det – vil der ske en markant re-allokering af kapital”, lyder det fra Fink.

På den baggrund fremlægger BlackRock i sit brev til sine kunder en stribe initiativer, der skal ’placere bæredygtighed i kernen af vores investeringstilgang’, som det hedder.

Det omfatter bl.a. at man vil trække sig ud af investeringer med et højt niveau af bæredygtighedsrisici, eksempelvis kulproducenter, lancere investeringsprodukter, der udelukker fossile brændstoffer, og stemme imod direktører, der ikke gør en ordentlig indsats på området, ligesom man vil styrke sin egen bæredygtighedsindsats og transparens.

Larry Fink understreger i den forbindelse, at BlackRock er overbeviste om, at bæredygtigheds- og klimarelaterede porteføljer kan levere bedre afkast til investorerne, og at den trend kun vil fortsætte med at vokse. ”Vi er [finansielt] betroede. Politik har intet med sagen at gøre”, som den erklærede demokrat Fink har sagt ifølge New York Times.

Et jordskred, der kan varsle nye tider
Og udmeldingen fra BlackRock repræsenterer et stort skifte for selskabet. Så sent som i sit brev sidste år nævnte Fink ikke klimaforandringerne en eneste gang, men pegede derimod på, at hans altoverskyggende pligt var at tjene penge til kunderne, skriver Berlingske, og NY Times fremhæver, hvordan BlackRock er blevet kritiseret gennem længere tid for at halte bagud på disse områder.

En af BlackRocks største kritikere er miljøgræsrodsorganisationens Sierra Clubs direktør Michael Brune, og han mener bestemt, at ”vi bør fejre Larry Finks løfte om at transformere en af de største aktører i den globale økonomi”, som han skriver. Samtidig understreger han dog også vigtigheden af at holde Fink op på det løfte, så en af verdens største investorer i olie, kul, gas og skovfældning rent faktisk ændrer kurs.

NY Times peger videre på, at det er første gang en af landets største investorer viser sig villig til at gøre bæredygtighed til en central del af sin investeringsstrategi, og derfor kan Finks udmelding potentielt være et jordskred, der kan få snakken til at gå blandt såvel finansielle aktører som politikere, og lægge pres på andre kapitalforvaltere og lignende for at følge trop.

”BlackRocks beslutning kan give CEO’s licens til at ændre deres egne virksomheders strategi og fokusere mere på bæredygtighed, selv hvis det går ud over den kortsigtede indtjening. Sådan et skifte kan også give banker og andre finansielle institutioner, der finansierer CO2-udledende virksomheder, lejlighed til at ændre deres politikker”, skriver NY Times.

Den betragtning får opbakning fra Teis Knuthsen, der er investeringsdirektør i Kirk Kapital, selvom han dog også maner til besindighed.

Læs også: Milliardfonde stiller større krav til investeringer

”Det gode er her, at vi oplever en dønning, der populært sagt løfter alle skibe og altså trækker finanssektoren generelt mod grønnere løsninger. I det praktiske er der dog endnu mange udfordringer, herunder hvem der skal betale eventuelle omkostninger”, siger han til Berlingske.

-AK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

05.09.2024CSR.dk

Tre tunge spillere vil sammen styrke ejendomssektorens grønne omstilling

04.09.2024CSR.dk

Pensionsselskaberne rykker på den grønne omstilling

02.09.2024Industriens Fond

Sponseret

Virksomheder bliver nødt til at forsøge at forudsige fremtiden

30.08.2024VIA University College

Sponseret

For få danskere har den indre bæredygtighed der er nødvendig for at nå klimamålene

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

28.08.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Grøn andelskasse giver fridag til medarbejdere på bagkant af historisk halvårsregnskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

10.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Klimaregnskab Miniserie: Scope 3 upstream

I denne miniserie stiller vi skarpt på klimaregnskab og Greenhouse Gas-Protokollen. Over tre webinarer får du indblik i de tre scopes: de direkte udledninger (scope 1), udledninger fra fx strøm og varme (scope 2), og de indirekte udledninger i værdikæden (scope 3), som er de ultimativt sværeste udledninger at afdække og reducere.

Dato

10.09.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aros Konference, København

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - grøn omstilling

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus