BlackRock-chef: Klimaforandringerne vil omdanne finansverdenen

Ikke kun den fysiske verden, men også de globale finansielle systemer vil ændre sig sammen med klimaet, og derfor bør alle virksomheder tænke bæredygtigt fremover, lyder det fra Larry Fink, der er chef for kapitalforvalteren BlackRock, som dermed foretager et markant sporskifte.

Ifølge topchef Larry Fink er kapitalforvalteren BlackRock klar til sætte kursen mod en grønnere fremtid, med et øget fokus på bæredygtighed i sine investeringer..

16.01.2020

CSR.dk

Når Larry Fink taler, så har folk det med at lytte. Som topchef for verdens største kapitalforvalter, amerikanske BlackRock, sidder han på en pengetank med i omegnen af 46 billioner kr. i investeringsmidler, som man flytter rundt på for at skabe afkast for sine mange kunder, der tæller nogle af klodens største virksomheder.

Læs også: Investorer opfordrer til klimahandling

I den nyeste udgave af sit årlige brev til virksomhedsledere annoncerer Fink, at man fra BlackRocks side fremover i langt højere grad vil basere sin investeringsstrategi på miljømæssig bæredygtighed. Det skyldes klimaforandringerne, som ”er blevet en definerende faktor for virksomheders langsigtede udvikling”, som han skriver.

Beviserne for klimaforandringerne er overvældende, og det er verden for alvor ved at få øjnene op for, skriver han videre, selvom de finansielle markeder har været langsomme til at reflektere den udvikling. ”Men opmærksomheden ændrer sig hurtigt, og jeg tror, at vi står på kanten af en fundamental omdannelse af finansverdenen.”

”Investorer anerkender i stigende grad (…) at klimarisici er investeringsrisici. Faktisk er klimaforandringerne næsten uden undtagelse hovedemnet, som kunder fra hele verden tager op med BlackRock. Fra Europa til Australien, Sydamerika til Kina, Florida til Oregon, spørger investorerne, hvordan de skal modificere deres porteføljer”, skriver Larry Fink.

Klimaforandringerne rejser ifølge Fink en lang række spørgsmål omkring nogle af de globale finansielle systemers hjørnesten – lånemuligheder, obligationer, inflation, renter etc., alt sammen ikke mindst på statsligt niveau – som han mener vil føre til en markant revurdering af risici og likviditet.

”Og fordi kapitalmarkederne trækker fremtidige risici til sig hurtigt, vil vi se ændringer i kapitalfordelingen hurtigere end vi ser klimaet i sig selv ændrer sig. I den nærmeste fremtid – og før mange forventer det – vil der ske en markant re-allokering af kapital”, lyder det fra Fink.

På den baggrund fremlægger BlackRock i sit brev til sine kunder en stribe initiativer, der skal ’placere bæredygtighed i kernen af vores investeringstilgang’, som det hedder.

Det omfatter bl.a. at man vil trække sig ud af investeringer med et højt niveau af bæredygtighedsrisici, eksempelvis kulproducenter, lancere investeringsprodukter, der udelukker fossile brændstoffer, og stemme imod direktører, der ikke gør en ordentlig indsats på området, ligesom man vil styrke sin egen bæredygtighedsindsats og transparens.

Larry Fink understreger i den forbindelse, at BlackRock er overbeviste om, at bæredygtigheds- og klimarelaterede porteføljer kan levere bedre afkast til investorerne, og at den trend kun vil fortsætte med at vokse. ”Vi er [finansielt] betroede. Politik har intet med sagen at gøre”, som den erklærede demokrat Fink har sagt ifølge New York Times.

Et jordskred, der kan varsle nye tider
Og udmeldingen fra BlackRock repræsenterer et stort skifte for selskabet. Så sent som i sit brev sidste år nævnte Fink ikke klimaforandringerne en eneste gang, men pegede derimod på, at hans altoverskyggende pligt var at tjene penge til kunderne, skriver Berlingske, og NY Times fremhæver, hvordan BlackRock er blevet kritiseret gennem længere tid for at halte bagud på disse områder.

En af BlackRocks største kritikere er miljøgræsrodsorganisationens Sierra Clubs direktør Michael Brune, og han mener bestemt, at ”vi bør fejre Larry Finks løfte om at transformere en af de største aktører i den globale økonomi”, som han skriver. Samtidig understreger han dog også vigtigheden af at holde Fink op på det løfte, så en af verdens største investorer i olie, kul, gas og skovfældning rent faktisk ændrer kurs.

NY Times peger videre på, at det er første gang en af landets største investorer viser sig villig til at gøre bæredygtighed til en central del af sin investeringsstrategi, og derfor kan Finks udmelding potentielt være et jordskred, der kan få snakken til at gå blandt såvel finansielle aktører som politikere, og lægge pres på andre kapitalforvaltere og lignende for at følge trop.

”BlackRocks beslutning kan give CEO’s licens til at ændre deres egne virksomheders strategi og fokusere mere på bæredygtighed, selv hvis det går ud over den kortsigtede indtjening. Sådan et skifte kan også give banker og andre finansielle institutioner, der finansierer CO2-udledende virksomheder, lejlighed til at ændre deres politikker”, skriver NY Times.

Den betragtning får opbakning fra Teis Knuthsen, der er investeringsdirektør i Kirk Kapital, selvom han dog også maner til besindighed.

Læs også: Milliardfonde stiller større krav til investeringer

”Det gode er her, at vi oplever en dønning, der populært sagt løfter alle skibe og altså trækker finanssektoren generelt mod grønnere løsninger. I det praktiske er der dog endnu mange udfordringer, herunder hvem der skal betale eventuelle omkostninger”, siger han til Berlingske.

-AK

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J