BlackRock-chef: Klimaforandringerne vil omdanne finansverdenen

Ikke kun den fysiske verden, men også de globale finansielle systemer vil ændre sig sammen med klimaet, og derfor bør alle virksomheder tænke bæredygtigt fremover, lyder det fra Larry Fink, der er chef for kapitalforvalteren BlackRock, som dermed foretager et markant sporskifte.

Ifølge topchef Larry Fink er kapitalforvalteren BlackRock klar til sætte kursen mod en grønnere fremtid, med et øget fokus på bæredygtighed i sine investeringer..

16.01.2020

CSR.dk

Når Larry Fink taler, så har folk det med at lytte. Som topchef for verdens største kapitalforvalter, amerikanske BlackRock, sidder han på en pengetank med i omegnen af 46 billioner kr. i investeringsmidler, som man flytter rundt på for at skabe afkast for sine mange kunder, der tæller nogle af klodens største virksomheder.

Læs også: Investorer opfordrer til klimahandling

I den nyeste udgave af sit årlige brev til virksomhedsledere annoncerer Fink, at man fra BlackRocks side fremover i langt højere grad vil basere sin investeringsstrategi på miljømæssig bæredygtighed. Det skyldes klimaforandringerne, som ”er blevet en definerende faktor for virksomheders langsigtede udvikling”, som han skriver.

Beviserne for klimaforandringerne er overvældende, og det er verden for alvor ved at få øjnene op for, skriver han videre, selvom de finansielle markeder har været langsomme til at reflektere den udvikling. ”Men opmærksomheden ændrer sig hurtigt, og jeg tror, at vi står på kanten af en fundamental omdannelse af finansverdenen.”

”Investorer anerkender i stigende grad (…) at klimarisici er investeringsrisici. Faktisk er klimaforandringerne næsten uden undtagelse hovedemnet, som kunder fra hele verden tager op med BlackRock. Fra Europa til Australien, Sydamerika til Kina, Florida til Oregon, spørger investorerne, hvordan de skal modificere deres porteføljer”, skriver Larry Fink.

Klimaforandringerne rejser ifølge Fink en lang række spørgsmål omkring nogle af de globale finansielle systemers hjørnesten – lånemuligheder, obligationer, inflation, renter etc., alt sammen ikke mindst på statsligt niveau – som han mener vil føre til en markant revurdering af risici og likviditet.

”Og fordi kapitalmarkederne trækker fremtidige risici til sig hurtigt, vil vi se ændringer i kapitalfordelingen hurtigere end vi ser klimaet i sig selv ændrer sig. I den nærmeste fremtid – og før mange forventer det – vil der ske en markant re-allokering af kapital”, lyder det fra Fink.

På den baggrund fremlægger BlackRock i sit brev til sine kunder en stribe initiativer, der skal ’placere bæredygtighed i kernen af vores investeringstilgang’, som det hedder.

Det omfatter bl.a. at man vil trække sig ud af investeringer med et højt niveau af bæredygtighedsrisici, eksempelvis kulproducenter, lancere investeringsprodukter, der udelukker fossile brændstoffer, og stemme imod direktører, der ikke gør en ordentlig indsats på området, ligesom man vil styrke sin egen bæredygtighedsindsats og transparens.

Larry Fink understreger i den forbindelse, at BlackRock er overbeviste om, at bæredygtigheds- og klimarelaterede porteføljer kan levere bedre afkast til investorerne, og at den trend kun vil fortsætte med at vokse. ”Vi er [finansielt] betroede. Politik har intet med sagen at gøre”, som den erklærede demokrat Fink har sagt ifølge New York Times.

Et jordskred, der kan varsle nye tider
Og udmeldingen fra BlackRock repræsenterer et stort skifte for selskabet. Så sent som i sit brev sidste år nævnte Fink ikke klimaforandringerne en eneste gang, men pegede derimod på, at hans altoverskyggende pligt var at tjene penge til kunderne, skriver Berlingske, og NY Times fremhæver, hvordan BlackRock er blevet kritiseret gennem længere tid for at halte bagud på disse områder.

En af BlackRocks største kritikere er miljøgræsrodsorganisationens Sierra Clubs direktør Michael Brune, og han mener bestemt, at ”vi bør fejre Larry Finks løfte om at transformere en af de største aktører i den globale økonomi”, som han skriver. Samtidig understreger han dog også vigtigheden af at holde Fink op på det løfte, så en af verdens største investorer i olie, kul, gas og skovfældning rent faktisk ændrer kurs.

NY Times peger videre på, at det er første gang en af landets største investorer viser sig villig til at gøre bæredygtighed til en central del af sin investeringsstrategi, og derfor kan Finks udmelding potentielt være et jordskred, der kan få snakken til at gå blandt såvel finansielle aktører som politikere, og lægge pres på andre kapitalforvaltere og lignende for at følge trop.

”BlackRocks beslutning kan give CEO’s licens til at ændre deres egne virksomheders strategi og fokusere mere på bæredygtighed, selv hvis det går ud over den kortsigtede indtjening. Sådan et skifte kan også give banker og andre finansielle institutioner, der finansierer CO2-udledende virksomheder, lejlighed til at ændre deres politikker”, skriver NY Times.

Den betragtning får opbakning fra Teis Knuthsen, der er investeringsdirektør i Kirk Kapital, selvom han dog også maner til besindighed.

Læs også: Milliardfonde stiller større krav til investeringer

”Det gode er her, at vi oplever en dønning, der populært sagt løfter alle skibe og altså trækker finanssektoren generelt mod grønnere løsninger. I det praktiske er der dog endnu mange udfordringer, herunder hvem der skal betale eventuelle omkostninger”, siger han til Berlingske.

-AK

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

12.02.2024Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K