Bioplastik: stort potentiale, store udfordringer

Mere end 90 procent af al plastik er baseret på olie, så der skal også findes alternativer her, i kampen mod klimaændringer. Ved Biorefining Alliance’s årsmøde fortalte LEGO og Haldor Topsøe om deres erfaringer som producent af den nødvendige kemi og som potentiel aftager. Det handler om kemi og om etiske dilemmaer.

Dette er et bioplastmolekule. Den slags skal man udvikle ganske mange af for at mindske afhængigheden af olie. .

07.04.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ifølge Esben Taarning fra Haldor Topsøe har plastik baseret på biomasse et meget stort potentiale, men verden er ikke nået ret langt i at udnytte det:

”Denne revolution har ikke fundet sted endnu, det skal man ikke bilde sig selv ind,” sagde han under sin præsentation af Haldor Topsøes arbejde.

Når revolutionen finder sted, bliver det nok mere som en sneboldeffekt end et big bang. For det tager tid. Haldor Topsøe har f.eks. de seneste seks-syv år arbejdet med at udvikle processer baseret på sukker, og regner med at de har et kommercielt tilgængeligt produkt om tre-fem år. 

Læs også: LEGO vil bruge 1 mia kroner på at få bæredygtige klodser

Flere aktører
LEGO, som har afsat 1 milliard kroner til et center der skal udvikle et bæredygtigt plastmateriale til erstatning for den oliebaserede plast de bruger i dag, skal være i mål i 2030. En del af den meget komplicerede proces består i at lede efter alternative molekuler til alle dem, de bruger i dag.

”Nogle af dem kan vi allerede finde hos universiteter og forskellige virksomheder. Men bioplastik er noget der først skal i gang,” sagde Søren Kristiansen, som leder afdelingen for udvikling af materialer i LEGO.

”I forhold til molekulerne er det lidt af et kludetæppe og dertil kommer at mange af vores etablerede produktionsprocesser og teknologier givetvis også vil ændre sig. Det bliver rigtig besværligt i de næste 15 år, men der er ingen vaklen: 2030 er en dybt nedgravet milepæl, og vores ejer vil have at virksomheden efterlader et positivt aftryk,” fortsatte han.

Læs også: Fødevareklyngen kan bidrage til fossilfrit Danmark

Hvem skal betale? Hvor meget skal vi dele?
Haldor Topsøes idé er at gøre produktion af bæredygtig bioplast billigst mulig, så den kan konkurrere med oliebaseret plast og ikke har brug for subsidier eller støtteordninger. Og med den melding satte Esben Taarning fingeren på et ømt punkt. For hvordan skal udviklingen af mere bæredygtige løsninger finansieres? For LEGO er det ét af de uafklarede spørgsmål.

”Vi ved der kommer en omkostningspukkel, og den skal nogen jo betale. Hvem det bliver, hvordan det bliver fordelt – det ved vi ikke endnu…,” forklarede Søren Kristiansen.

Et endnu større dilemma er, i hvor høj grad den viden man udvikler i LEGO, skal deles med resten af verden. Søren Kristiansen formulerede det sådan her:

”Hvis vi vil gøre det bedste for verden, så kan vi jo ikke sætte mure op over det hele. Men vi skal jo stadig passe på forretningen. Så nogle mure bliver der brug for, men vi går efter så få som muligt.” 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle