Bedre praksis ved minedrift eller langsommere grøn omstilling

Den grønne omstilling kan blive sat ned i tempo, hvis ikke virksomheder inden for minedrift ændrer praksis på miljø- og menneskerettigheder.

11.05.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Uden voldsom vækst i brugen af visse typer af mineraler er der ingen grøn omstilling. Efterspørgslen på materialer som kobolt, kobber, grafit, nikkel, kobber og litium vil ifølge det Internationale Energiagentur og Verdensbank seksdobles i løbet af de næste 20-30 år, fordi de er bærende elementer i produktionen af elbiler, batterier, solceller og vindmøller.

Mineralerne skal – for så vidt cirkulære processer ikke opfylde behovet - hentes op af miner, og det er en dårlig nyhed for mennesker, der arbejder i og lever ved minerne. Hvis minedriften fortsætter som nu, vil de nemlig se et stigende pres på miljø og menneskerettigheder. Det er også dårligt nyt for den grønne omstilling, fordi lokalt drevne protester over mineselskabernes praksis forsinker udvindingen og dermed hastigheden i den grønne omstilling.

Derfor bør investorer, virksomheder og regeringer sætte ind for at tæmme ”uansvarlige investeringer og virksomhedsdrift”.

61 nye sager i 202
Det er konklusionen i den seneste udgave af rapporten ”Minerals Tracker” udgivet af Business and Human Rights Resource Center (BHRRC).

Ved at indsamle og analysere data fra 495 anklager siden 2010 om miljø- og menneskerettighedskrænkelser mod mineselskaber, der udvinder mineraler, er organisationen nået frem til, at der er påfaldende mange krænkelser inden for angreb på menneskerettighedsforkæmpere, vandforurening og brud på ytringsfrihed.

Mere end to tredjedele af disse anklager omhandler blot 12 virksomheder, heriblandt Grupo México, Codelco, BHP, Anglo American og Glencore.

I 2021 er der kommet 61 nye anklager til, som dækker alt fra miljøpåvirkninger, til krænkelser af retten til fredelige demonstrationer til anklager om vold og drab.

Due diligence kan gøre meget
Rapporten anser det for sandsynligt, at de fleste tilfælde og sager kunne have været undgået med ordentlig brug af due diligence-værktøjer, men at virksomhederne derudover er udfordret, når de skal reducere risikoen for krænkelser, og når de skal udbedre forvoldte skader.

Ifølge DanWatch siger Jessie Cato, programchef for naturressourcer hos BHRRC, at virksomheder må tage et opgør med de tendenser, man ser udvikle sig nu, fordi det er essentielt for den grønne omstilling.

Jessie Catos ræsonnement er, at hvis mineselskaberne fortsætter den nuværende praksis vil vi se stadig flere protester, aktioner og strejker, som vil sænke tempoet i den grønne omstilling.

Til Danwatch forklarer Jessie Cato, hvad BHRRC mener, der skal til, for at den grønne omstilling kan ske på en hensigtsmæssig måde:

  • Det frie og informerede samtykke skal sikres fra dem, der vil blive påvirket af minedriften, inden operationerne går i gang
  • Eksisterende national lovgivning omkring miljøbeskyttelse skal implementeres og håndhæves bedre
  • Virksomheder skal overholde deres menneskerettighedsforpligtelser som beskrevet i FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv

“Vi må se den grønne omstilling som en mulighed for at bevæge os væk fra den måde, som minedrift har fungeret på indtil nu”, siger Jessi Cato.

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

27.11.2023CSR.dk

Forskningsprojekt skal gøre modeindustrien mere bæredygtig

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online