Bæredygtigt etagebyggeri får ros fra Statens Byggeforskningsinstitut

Realdania By & Bygs forsøgsbyggeri med en bæredygtig og energineutral etageejendom, Bolig+, får stor anerkendelse fra Statens Byggeforskningsinstitut, der mener, den nye viden kan bruges til fremtidige byggeprojekter, som de unge klimaaktivister efterspørger.

Realdania By & Bygs etagebyggeri i Søborg, der næsten lever op til alle Bolig+ dogmereglerne. Foto: Realdania.

27.02.2019

CSR.dk

Pensionsselskabet Realdanias byudviklingsafdeling, By & Byg, har opført et forsøgsbyggeri, Bolig+, i Søborg, der er så vellykket, at det bør være vejviser for fremtidigt sundt og energineutralt etagebyggeri.

Det skriver Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) i en rapport, ’Bolig+ energineutrale etageboliger - Måling og evaluering’, som har evalueret virkeligheden i forsøgsbyggeriets visioner.

Læs også: Højtflyvende initiativ: Dansk luftfart skal være CO2-neutral i 2050

”Vi er glade for, at vores forsøgsbyggeri lever op til forventningerne og ikke mindst, at den opsamlede ny viden anbefales som inspiration for andre i byggebranchen”, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder på Bolig+, Jørgen Søndermark.

Bolig+ projektet tager udgangspunkt i et bæredygtigt og energineutralt etageejendomskoncept.

På taget af Realdania By og Bygs forsøgsbyggeri er der installeret solfangere, der skal producere elektricitet til beboernes forbrug. Foto: Realdania..

God reference for fremtidigt byggeri
Etagebyggeriet blev taget i brug i 2015 og har næsten klaret sig selv energimæssigt. Forsøgsbygningen består af fire etager med ti lejligheder og den lever op til skrappe krav om bæredygtighed og indeklima inden for et almindeligt anlægsbudget på markedsvilkår.

”I betragtning af, at det er første gang, at etageboliger opføres med baggrund i Bolig+ dogmerne, er resultatet ganske flot. Ikke alle dogmer er opfyldt fuldstændigt, men tilstrækkeligt til at vise, at Bolig+ dogmerne er god reference for fremtidigt byggeri”, lyder det fra By & Byg.

De såkaldte Bolig+ dogmer er visioner, som energi- og byggesektoren formulerede ved Energy Camp 2005.

Bolig+ dogmekrav til den enkelte bygning:

  • Energineutral på årsbasis, inklusive el til forbrug
  • Sundt indeklima
  • Fleksibilitet over tid og sted
  • Brugervenlig med ”intelligente” energiløsninger
  • Tilpasset lokalt energiforsyningssystem og lokal arkitektur
  • Opføres på normale markedsvilkår

Bolig+ dogmet om energineutralitet er stort set opfyldt, hvor forsøgsbyggeriets fase med indkøring og tilpasning var meget kort og nærmest uproblematisk - kun solcellerne gav kortvarigt små teknikproblemer, konkluderes det i SBi-rapporten.

Etagebyggeriets indendørsklima opfylder næsten op til målene, hvor beboernes adfærd har indflydelse på resultatet. Foto: Realdania. .

Beboernes energiforbrug kræver tilvænning
Beboerne har indtil videre ikke helt kunne opfylde den relativt ambitiøse målsætning om at holde et lavt strømforbrug. Det er ikke overraskende, da ny teknik kræver tillæring og en ny adfærd, forklarer Jørgen Søndermark.

”Et af de helt stærke statements i Bolig+ er, at vi i byggeriet ikke kan ignorere den enorme mængde energi, vi alle sammen trækker ud af stikkontakterne”, siger Jørgen Søndermark og fortsætter:

”I dag indgår dette ikke nogen steder i energiberegningerne, men i Bolig+ taler vi om reel energineutralitet, fordi vi hvert år skal levere over 1.700 kWh til hver bolig til husholdnings el. Det svarer til næsten halvdelen af solcelleanlæggets kapacitet, og det lykkes vi ret flot med at levere, men det er også et elforbrug, som bevidst er sat ambitiøst lavt”.

Et normalt forbrug ligger på cirka 2.500 kWh i lejligheder. Beboerne har derfor også fået redskaber til at følge og spare på deres elforbrug for at nå målene.

”Det tager lidt tid, når mange skal lære at ændre adfærd. Det er dog mit indtryk, at de fleste beboere arbejder seriøst med at komme i mål, også her”, siger han.

For indeklimaets vedkommende er bygningen også meget tæt på mål. Ligesom med energineutralitet, ser det ud til, at det er beboernes adfærd, der er afgørende for, om husets indbyggede muligheder benyttes fuldt ud.

Etagebygningen i Søborg er tegnet af Arkitema, Esbensen og MOE var ingeniører og Dansk Boligbyg var hovedentreprenør på projektet.

Den nye udstilling tager udgangspunkt i FN's verdensmål nummer 11 'Bæredygtige Byer og Lokalsamfund'..

De unge går op forbrugsvaner
Realdania bider generelt mærke i, at de næste generationer går meget op i klimaet og er allerede godt i gang med at tilvænne sig nye forbrugsvaner, der på sigt vil hjælpe projekter som Bolig+ med at komme helt i mål.

Den 22. marts åbner en ny udstilling, Nutidens forbrug – Fremtidens Problem, som Dansk Arkitektur Center (DAC) står bag i tæt samarbejde med unge klimaaktivister og Roskilde Festival. Udstillingen, som Realdania støtter, sætter fokus på FN’s verdensmål nummer 11; ’Bæredygtige Byer og Lokalsamfund’.

”Med udstillingen ’Nutidens forbrug – Fremtidens problem’ sætter vi fokus på unges engagement i klimakrisen og bæredygtig byudvikling,” siger Kent Martinussen, administrerende direktør i DAC.

Det startede i Sverige, hvor den dengang 15-årige Greta Thunberg på rekordtid satte en klimabevægelse i gang, som bredte sig fra land til land. I december holdt Greta Thunberg tale på FN’s Klimatopmøde og skar med få ord en hel generations mantra ud i pap: ”I stjæler vores fremtid”.

”Ungdomsoprøret fra ’68 har netop passeret sit halvtredsårs jubilæum, men i dag ser vi en ny ungdomsgeneration, der samler sig om krav om forandring til den måde, vi lever og indretter vores samfund på. De mobiliserer sig, fordi de ved, at de selv er en del af løsningen for en bæredygtig fremtid – også selvom den er skabt af tidligere generationer”, siger Kent Martinussen.

Læs også: Den danske forbruger anno 2019 handler mere bæredygtigt

Udstillingen starter med en tidslinje, der viser afgørende øjeblikke i ungdomsaktivismen fra 60’erne til i dag. Den er gratis for personer op til 26 år, så de unge kan mødes og diskutere idéer med hinanden.

- SDN

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

22.02.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online