Bæredygtighed, cirkulær økonomi og miljø i centrum i Davos

Diskussioner, debatter og indlæg på sidste uges WEF-topmøde i de schweiziske alper blev domineret af emner som cirkulær økonomi, klimaforandringerne, Verdensmålene og bæredygtighed generelt. ”Topcheferne er ved at få øjnene op for mulighederne”, lyder det.

Sneen lå som altid tykt i Davos, hvor World Economic Forums årlige topmøde blev afviklet i sidste uge. Foto: WEF.

29.01.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Udgave nr. 49 af World Economic Forums årlige topmøde sluttede i den schweiziske bjergby Davos i fredags, i år med deltagelse af omkring 3000 mennesker fra hele verden, heraf rekordhøje 22 procent kvinder, med den legendariske BBC-naturjournalist David Attenborough på 92 som alderspræsident, mens den svenske skoleelev og klimaaktivist Greta Thunberg, der fyldte 16 den 3. januar, repræsenterede ungdommen – med en del opmærksomhed til følge.

Læs også: Chr. Hansen, Ørsted og Flemming Besenbacher hyldet i Davos

Årets tema var det mundrette ‘Globalisation 4.0: Shaping a new architecture in the age of the Fourth Industrial Revolution’, hvilket jo snildt kunne give et billede af en lille uges tid med teknologi og industriel innovation i højsædet.

Flere medier beretter imidlertid om, at det var emner som cirkulær økonomi, klimaforandringer, FN’s Verdensmål og bæredygtighed i det hele taget, der dominerede i den lille alpeby, ligesom WEF selv har samlet seks læringspunkter om miljøet fra årets event.

Finans har således talt med World Economic Forums præsident, norske Børge Brende, der kalder eventen for en succes, bl.a. med en gennembrud på bæredygtighedsfronten.

Bestyrelsesformand for Mærsk og Siemens, Jim Hagemann Snabe, fortalte om ’sine’ virksomheders fremskridt, når det gælder arbejdet med FN’s Verdensmål. Foto: WEF.

”Topcheferne for de globale virksomheder, der er medlemmer af World Economic Forum, har nu for alvor forstået, at de skal efterleve FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, ligesom de bærer et tungt ansvar for, at vi når målene i FN’s Klimaaftale”, siger Børge Brende til Finans.

Han bliver bakket op af Jim Hagemann Snabe, der er bestyrelsesformand for A.P. Møller – Mærsk og for Europas største industrikoncern, Siemens AG, samt medlem af WEF’s bestyrelse.

”Bæredygtighedsmålene bliver en vigtig indikator for mange virksomheder, og når de toneangivende begynder at identificere sig i forhold til dem, vil andre gøre det samme. I A.P. Møller – Mærsk har vi foreløbig indarbejdet fem bæredygtighedsmål, mens vi i Siemens er oppe på 11”, forklarer han over for Finans.

Udviklingen skyldes i høj grad, at virksomhederne er begyndt at indse, at ansvaret for at tage kampen op med den globale opvarmning ikke kun ligger hos politikere og befolkninger, men også hos det private erhvervsliv. Og så spiller det finansielle element også ind.

”Topcheferne [er] selvfølgelig ved at få øjnene op for de forretningsmuligheder, som bæredygtigheds- og klimadagsordenerne også repræsenterer, hvilket skal ses som noget positivt, da det øger incitamentet til selv at gå forrest”, siger adm. dir for PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, til Finans.

Cirkulært potentiale
Britiske edie.net fremhæver cirkulær økonomi som et ’hot topic’ i en lang række seancer i Davos, bl.a på baggrund af bidraget fra non-profit-organisationen Circle Economy, der på topmødets førstedag præsenterede den anden udgave af sin årlige Circularity Gap Report.

Analysen viser ikke alene, at blot ni procent af den globale økonomi er cirkulær, men også at udviklingen går i den gale retning sammenlignet med sidste år. Ifølge CE’s beregninger stammer 62 procent af klodens udslip af drivhusgasser (ekskl. dem fra landbruget) fra fremstillingen af diverse varer, herunder udvinding og behandling af råmaterialer.

Derfor er en total omstilling til cirkulær økonomi en bydende nødvendighed, mener CE, der påpeger at verdens regeringer har overset potentialet heri, når det kommer til målet om at begrænse den globale temperaturstigning til de berømte 1,5 grader.

En anden fortaler for cirkulær økonomi, Ellen MacArthur, var igen til stede i Davos, denne gang med fokus på den globale fødevareindustri og det enorme spild, der fortsat udfordrer sektoren. Hun efterlyste derfor en revolution i retning af cirkulær produktion, og fremhævede også hendes egen fonds nye rapport om byernes rolle og potentiale på området.

Elektronikbranchen skal omstilles
WEF præsenterede selv en rapport om cirkularitet i elektronikbranchen, ikke mindst når det kommer til at genanvende de massive mængder affald, industrien producerer (ca. 50 mio. ton om året), som rapporten estimerer til en årlig værdi på 62 mia. dollars (over 400 mia. kr.).

Her var Ellen MacArthur Foundation igen på banen, som afsender, sammen med Google, af en hvidbog om cirkulær omstilling, der peger på kunstig intelligens som en nøgle til at bekæmpe både madspild og elektronikaffald.

Google, her topchef Sundar Pichai fanget ved sidste års event, brugte topmødet til at søsætte en konkurrence for sociale iværksættere, der skal få gang i den cirkulære omstilling. Foto: WEF.

Med AI i baghånden mener de to parter således, at man kan eliminere udgifter for op til $127 mia. (830 mia. kr.) om året i relation til spild i fødevaresektoren, mens det tilsvarende tal for elektronikproduktionen er op mod $90 mia. (omkring 588 mia. kr.).

Google brugte i øvrigt også scenen i Davos til at søsætte en konkurrence for sociale iværksættere sammen med softwarevirksomheden SAP, Circular Economy 2030, der skal hive originale idéer frem, som kan transformere alt fra indpakning til landbrug, beretter GreenBiz.

Flemming Besenbacher er stadig optimist
Som omtalt her på CSR.dk i sidste uge, så blev Carlsbergs bestyrelsesformand Flemming Besenbacher hædret for sin indsats inden for netop cirkulær økonomi, da han blev tildelt en pris af The Circulars.

Besenbacher har skrevet dagbog fra dagene i Schweiz, og på baggrund af anerkendelsen fra The Circulars, som han også ser som ”en forpligtelse til at fortsætte arbejdet med at fremme en cirkulær omstilling både herhjemme og internationalt”, fremhæver han, ligesom Torben Möger, forretningsmulighederne i den cirkulære økonomi.

De to andre vindere af prisen, Impax Asset Management (årets cirkulære investor), og årets tech disruptor Winnow, der udvikler teknologi til at hjælpe kokke med at opnå reducere madaffald og omkostninger, er vigtige, fordi de ifølge Flemming Besenbacher viser, at ”den cirkulære økonomi også er good business.”

”Jeg tror, der er en gylden mulighed for de nationer, virksomheder og organisationer, som først lykkedes med at transformere sig fra en lineær til en cirkulær økonomi”, skriver han fra dag 2.

Læs også: Carlsberg vinder pris for bæredygtighedsinitiativ

Derudover hæfter han sig i sit sidste indlæg sig ved den udbredte pessimisme, han var stødt på i både interviews, møder og sessioner i Davos. Ikke desto mindre holder Flemming Besenbacher dog fast i at være optimist og tro på, at ”vi i fællesskab på trods af politisk uro og trusler om handelskrig”, kan fortsætte med at ”investere i den teknologiske udvikling og [være] omstillingsparate, så [vi får] et rigere Danmark og en rigere verden.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København