Bæredygtige offentlige indkøb skal drives af innovation og samarbejde

Med udbudsreglernes muligheder for at gå i dialog med leverandørerne og med en indkøbsmuskel på over 300 mia. om året spiller de offentlige indkøbere en helt central rolle i den grønne omstilling. Nu handler det bare om at ”komme ud over stepperne”, mener erhvervsminister Rasmus Jarlov.

28.11.2018

Af Forum for Bæredygtige Indkøb v/ Michael Larsen, inVirke, CSR.dk

“Det offentlige er selvfølgelig interesseret i at købe så billigt og effektivt ind som muligt uden at spilde skatteydernes penge på gulvet, og det kan jeg som skatteydernes repræsentant bakke fuldstændigt op om. Men for at løse opgaven effektivt, så er det også vigtigt at tænke langsigtet og bæredygtigt.”

Med de ord satte erhvervsminister Rasmus Jarlov i sidste uge konferencen ’Indkøb, der kan og vil mere – innovation og bæredygtighed i udbud’ i gang. Fra talerstolen i Børssalen hos Dansk Erhverv kunne ministeren se udover 200 offentlige indkøbere og repræsentanter for private virksomheder, der var mødt frem til Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøbs årskonference.

Læs også: Ansvarlige indkøb handler også om at undvære ting

“Husk at udbudsreglerne ikke er en barriere for nytænkning og bæredygtighed. Jeg vil påstå, at vi med udbudsreglerne har mulighed for at inddrage det private erhvervsliv i løsningerne. Der er mange muligheder, så det handler om at komme ud over stepperne og bruge dem aktivt,” lød ministerens opfordring.

Den kunne han bl.a. komme med efter regeringens nyligt offentliggjorde ’Strategi for cirkulær økonomi’ i ryggen, som blandt andet taler om at øge fokus på totaløkonomi i offentlige indkøb.

Fremtidens bæredygtige udbud
Med et indkøbsbudget på godt over 300 mia. kroner om året beskrives den offentlige sektors budget ofte med metaforen ’en indkøbsmuskel’, der - hvis den investeres via dialog og nytænkning i de offentlige udbud - kan skubbe produkter og serviceydelser i en mere bæredygtig og cirkulær økonomisk retning. Men det kræver, at både indkøberne og leverandørerne mødes og deler erfaringer.

“Når man sidder i en indkøbsfunktion og har en travl hverdag, så er det rart at have nogle kendte udbudsstandarder at arbejde efter. Det betyder, at man relativt hurtigt kan få udbuddet skubbet ud over rampen, og at man er sikker på, at der ikke er fejl, så der opstår klagesager,” siger Rikke Dreyer, der udover at være formand for Forum for Bæredygtige Indkøb også er chefkonsulent i Miljømærkning Danmark.

“Tanken med årskonferencen er at løfte det op over den pressede hverdag og give rum til nytænkningen. I en travl hverdag kører udbud ofte efter kendte standarder, men nogen gange er der behov for at tænke nyt og afsøge nye veje til bæredygtige produkter og løsninger, siger hun.

At der allerede er godt gang i nytænkningen i det offentlige-private samarbejde leverede konferencen da også flere gode eksempler på. Mens erhvervsministeren i sin tale selv fremhævede Odense Kommunes udbud af arbejdstøj i Odenses Ældre- og Handicapforvaltning og byggerier som politistationen i Næstved og ”et af Danmarks mest bæredygtige byggerier”, nemlig rådhuset i Middelfart, så var der gennem dagen flere indslag, som understregede potentialerne ved at tænke i samarbejde, innovation, bæredygtighed, totalomkostninger og cirkulær økonomi.

Blandt andet har Københavns Kommune inviteret leverandører af hhv. kontormøbler og legetøj til dialog i lang tid inden udbudsprocessen overhovedet igangsættes, så de kan nå at forberede sig på kommende krav om miljømærker. Et initiativ som kontormøbelproducenten Holmris B8 hilste velkommen, med en opfordring til indkøber, som lød: Hav respekt for processen - det tager tid at samle dokumentation og få den godkendt.

Konkurrencepræget dialog giver eldrevne havnebusser
Et meget lærerigt eksempel er trafikselskabet Movias udbud af miljøvenlig havnebusdrift i Københavns Havn fra 2020, som operatøren Arriva endte med at vinde. Movia valgte udbudsformen ’konkurrencepræget dialog’, som består af en dialogfase med udvalgte ansøgere, og en fase der indeholder den egentlige tilbudsgivning.

Fordelen ved den udbudsform er, at den giver købere mulighed for at inddrage ekspertise fra markedets aktører I at finde en løsning, der bedst kan opfylde udbyders behov. Ulempen er, at det kræver mange ressourcer at tilrettelægge udbudsprocessen og afholde dialogmøder med de udvalgte ansøgere.

Læs også: Forbrugerne ønsker, at flere virksomheder tager ansvar for madspild

Til lejligheden optrådte Movia og Arriva side om side. Sammen gennemgik de udbudsprocessen trin for trin og hvilke overvejelser og beslutninger, der blev taget på hver sin side af forhandlingsbordet undervejs i den udbudsproces, som resulterede i at fem havnebusser fra 2020 sejler på el, dvs. uden udledning af NOx og partikler fra motorerne.

Må ikke kun handle om pris og tildelingskriterier
For Jakob Lamm Zeuthen, der er næstformand i Forum for Bæredygtige Indkøb og miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, er det den slags eksempler, der er behov for.

“Vi står over for nogle store bæredygtighedsudfordringer, som kræver nye systemer for, hvordan vi udvikler og bruger produkter og services. Det kræver partnerskaber og dialog om, hvordan man skal samarbejde om at skabe de rigtige løsninger. Vi vil gerne op på den klinge, hvor det ikke bare handler om pris og tildelingskriterier, men om systemer, der kan give mere bæredygtighed. Jeg synes dagen har vist, at hvis de nye udbudsformer skal bruges optimalt, så er der både behov for målrettede værktøjer og endnu bedre samarbejde myndigheder og virksomheder imellem, siger han.

Men ud fra de gode eksempler på årskonferencen, så ser det ud til, at de offentlige indkøbere kunne være godt på vej ud over stepperne.

.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

07.02.2024CSR.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

02.02.2024CSR.dk

Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

31.01.2024CSR.dk

Pandora køber nu kun genanvendt sølv og guld

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)