Bæredygtige landbrug danner grundlag for 40 nye grønne anbefalinger

Rådet for Grøn Omstilling er medudgiver på en ny rapport, som kommer med 40 anbefalinger til et mere klimavenligt og plantebaseret landbrug. Anbefalingerne er baseret på erfaringer skabt i eksisterende landbrug i Danmark, Sverige og Finland, som kan være fyrtårn i udviklingen af nordisk landbrug.

Det nordiske partnerskabs rapport ”Nordisk mad i forandring – muligheder for lavere udledninger i landbruget” er blevet til med afsæt i mange eksempler på eksisterende virksomheder og landbrug, der producerer mere bæredygtigt. Arkivfoto..

28.06.2021

CSR.dk

”Vores fødevarer står for en rigtig stor del af vores miljøaftryk. Men med rapporten og anbefalingerne giver vi vores bud på, hvordan en omstilling af landbruget kan se ud,” siger Annika Lund Gade, landbrugsrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.

I en ny rapport kommer den uafhængige miljøorganisation sammen med to nye nordiske partnere, svenske AirClim og finske Natur och Miljö, med bud på, hvordan vi kan mindske landbrugets klimabelastning. Klimaaftrykket stammer især fra drivhusgas- og næringsstofudledninger fra den animalske produktion, samt en foderproduktion, der lægger beslag på enorme arealer herhjemme og i udlandet. 

Læs også: EU-støttede klimatiltag i landbruget har ingen effekt

De 40 anbefalinger fordeler sig på tiltag i dyrkningen af plantebaserede proteiner, fødevareproducenter og detail, forskning og udvikling, national politik, EU-politik og landbrugsstøtte, forbrugere, samt en omstilling af den animalske produktion.

”Der er mange måder at forbedre bæredygtigheden, og derfor indgår der også meget forskellige virksomheder i rapporten, som på hver deres måde viser en mulig vej. Men ligesom vi har brug for at reducere mængden af kød i vores kost for at reducere vores klimaaftryk, så skal der være mindre og bedre animalsk produktion og meget mere produktion af plantebaseret mad, og derfor fylder det plantebaserede meget i rapporten,” forklarer Annika Lund Gade i en pressemeddelelse.

Otte forbilleder
Det nordiske partnerskabs rapport ”Nordisk mad i forandring – muligheder for lavere udledninger i landbruget” er blevet til med afsæt i mange eksempler på eksisterende virksomheder og landbrug, der producerer mere bæredygtigt.

I selve rapporten indgår otte vidt forskellige landbrug og virksomheder.

”Vi har udarbejdet en lang række konkrete anbefalinger baseret på dialog med de involvere virksomheder samt forskere og andre interessenter på området. Vi oplever, at der er meget lignende udfordringer i de tre lande; Danmark, Sverige og Finland. Samtidig findes der mange gode og innovative initiativer i de forskellige lande, som vi hver især kan lære af", siger Annika Gade.

Læs også: Landbruget splittet i spørgsmålet om grønne afgifter

Et eksempel er østjyske Organic Plant Protein, hvor man producerer teksturerede planteproteiner på ærter og bønner, der kan bruges som alternativer til kød – og som de eneste i verden er de økologiske.

Eller Ausumgaard i Vestjylland, hvor man har man etableret Danmarks første større bioraffineringsanlæg, der skal lave græsprotein til at erstatte sojafoder.   

Samtlige 40 forslag kan læses i rapporten her.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online